Baca keterangan rasmi

3 Tahun Post Pertama Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LLB)

Ia diumumkan untuk makluman bakal pemohon dan orang ramai bahawa permohonan untuk kemasukan ke Sarjana Muda Program Pengajian di Universiti bagi 2017/2018 Academic Year kini dibuka.

Program Ijazah Sarjana Muda

 • Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Perakaunan
 • Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Perbankan dan Kewangan
 • Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Pemasaran
 • Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan
 • Ijazah Sarjana Muda Sains Pengurusan Teknologi Maklumat
 • Ijazah Sarjana Muda Sastera dalam Pengurusan Perhubungan Awam
 • Ijazah Sarjana Muda Sains dalam Sains Aktuari
 • 4 Tahun Sarjana Muda Undang-Undang (LLB)
 • 3 Tahun Post Pertama Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LLB)
 • Tetap (Pagi) Sesi didapati dengan Level 100 penyertaan sahaja

Syarat-syarat Kemasukan Pelbagai Tahap Prasiswazah Program

LEVEL 100

 • Peperiksaan Sijil Senior Afrika Barat (WASSCE)
 • Peperiksaan Sijil Sekolah Menengah Senior (SSSCE)
 • Sijil Perniagaan Umum Peperiksaan (GBCE)
 • American High School Gred 12 dengan sekurang-kurangnya Final Grade Point of 3.0.

WASSCE dan SSSCE / GBCE pemohon mestilah mempunyai sekurang-kurangnya pas kredit (iaitu gred A1-C6 dan gred AD masing-masing) dalam tiga mata pelajaran teras termasuk Bahasa Inggeris, Matematik dan Sains Bersepadu / Pengajian Sosial sebagai tambahan kepada sebarang tiga mata pelajaran elektif dengan skor agregat 24 atau lebih baik.

Nota 1:

Sarjana Muda Sains dalam pemohon program Sains Aktuari mesti mempunyai Elektif Matematik sebagai salah satu daripada tiga mata pelajaran elektif

Permohonan untuk kemasukan ke program Ijazah Sarjana Muda Undang-undang akan selain daripada di atas dikehendaki lulus kedua-dua pemeriksaan dan pemilihan temu bual bertulis.

LEVEL 200

kategori A

Sijil WAEC Am Pelajaran (GCE) Pemegang Peringkat Lanjutan:

Pas dalam mana-mana tiga (3) mata pelajaran (sekurang-kurangnya salah satu daripada pas harus gred D atau lebih baik) di GCE Peringkat Lanjutan plus lulus Pengajian Am. Di samping itu, pemohon perlu mempunyai pas kredit (Gred 6) atau yang lebih baik dalam lima mata pelajaran (5) termasuk Bahasa Inggeris, Matematik dan mana-mana Subjek Sains di GCE Biasa ( 'O') Level.

kategori B

Advanced Business Peperiksaan Sijil (ABCe) Pemegang:

sijil diploma penuh (Pas dalam lima (5) mata pelajaran di peringkat ABCe dan sekurang-kurangnya dua daripada pas harus gred D atau lebih baik). Di samping itu, pemohon perlu mempunyai pas kredit dalam tempoh enam (6) mata pelajaran termasuk Bahasa Inggeris, Matematik, Sains Bersepadu atau Pengajian Sosial di GBCE atau SSSCE atau WASSCE.

kategori C

Lepas Menengah Sijil Guru 'A' / Diploma dalam Sijil Pelajaran dianugerahkan oleh mana-mana institusi yang diiktiraf oleh NAB.

kategori D

Diiktiraf Kelayakan Profesional: Sekurang-kurangnya lengkap Tingkat Satu (1) mana-mana daripada yang berikut kelayakan profesional yang diiktiraf: ICSA, CIM, CIMA, ACCA, ICAG dan CIB sahaja.

kategori E

Diploma Tinggi Kebangsaan (HND) dengan sekurang-paling Kelas Kedua (Bahagian Bawah) yang dianugerahkan oleh NABPTEX dalam bidang-bidang berkaitan dengan program yang ditawarkan oleh Universiti (iaitu Perakaunan, Kesetiausahaan & Management Studies, Purchasing & Supply, Pemasaran, Statistik, dan lain-lain) .Di samping itu, pemohon mestilah mempunyai memperoleh 2 tahun post HND kelayakan pengalaman bekerja.

kategori F

Pemohon memiliki universiti / diploma pengajian tinggi dengan Final Grade Point Average (FGPA) sekurang paling 2.99 dari mana-mana universiti / institusi yang diiktiraf oleh Lembaga Akreditasi Negara (NAB) dalam program-program yang relevan dengan kursus yang ditawarkan oleh Universiti.

kategori G

Sijil Am Pelajaran Menengah (GCSE) / Cambridge GCE 'O' dan 'A' Level

Pemohon mestilah mempunyai sekurang-kurangnya lima (5) Pas termasuk Bahasa Inggeris dan Matematik di / Baccalaureate / Cambridge Level GCSE 'O' dan tiga mata pelajaran berkaitan di Peringkat 'A'.

kategori H

Pemohon dengan ijazah Sarjana Muda atau yang setaraf dengannya diiktiraf kelayakan profesional bertauliah (Iaitu ICSA, CIM, CIMA, ACCA, ICAG dan CIB) memohon untuk melakukan program Pasca Ijazah Pertama LLB 3 Tahun mesti mempunyai sekurang-kurangnya kelas ketiga selain daripada lulus kedua-dua pemeriksaan dan pemilihan temu bual bertulis.

Note2:

Pemohon yang layak di bawah Kategori C, D, E dan F mesti, di samping itu, mempunyai pas WASSCE / SSSCE / kredit GBCE dalam tiga (3) mata pelajaran teras dan dua mata pelajaran (2) Elektif atau kredit lulus dalam lima (5) mata pelajaran termasuk Bahasa Inggeris bahasa, Matematik dan mana-mana mata pelajaran Sains di Aras GCE'O '.

LEVEL 300

kategori A

Diploma Tinggi Kebangsaan (HND) dengan sekurang-kurangnya Kelas Kedua (Bahagian Atas) yang dianugerahkan oleh NABPTEX dalam bidang-bidang berkaitan dengan program yang ditawarkan oleh Universiti (iaitu Perakaunan, Kesetiausahaan & Management Studies, Purchasing & Supply, Marketing dan Statistik). Di samping itu, pemohon mesti memperoleh 2 tahun post HND kelayakan pengalaman bekerja.

kategori B

Universiti / pemohon diploma pengajian tinggi dengan sekurang-kurangnya FGPA sebanyak 3.0 dalam program-program yang berkaitan (iaitu Perakaunan, Pentadbiran Awam, Pengurusan dan Pemasaran) dari mana-mana universiti yang diiktiraf oleh NAB.

kategori C

Pemohon yang mendapat sekurang-kurangnya completelevel dua (2) mana-mana daripada yang berikut kelayakan profesional yang diiktiraf: ICSA, CIM, CIMA, ACCA, ICAG dan CIB sahaja.

Nota 3:

Pemohon yang layak di bawah Kategori A, Band C mesti, di samping itu, mempunyai pas WASSCE / SSSCE / kredit GBCE dalam tiga (3) mata pelajaran teras dan dua mata pelajaran (2) Elektif atau kredit lulus dalam lima (5) mata pelajaran termasuk Bahasa Inggeris, Matematik dan mana-mana mata pelajaran Sains di Aras GCE'O '.

Pemohon Matang

Permohonan matang memohon kemasukan hendaklah memenuhi syarat-syarat kemasukan yang berikut:

 • Mencapai umur minimum dua puluh lima (25) tahun dengan Selasa Mei 31, 2017.
 • Menunjukkan bukti umur dengan sijil lahir yang berusia sekurang-kurangnya lima (5) tahun pada masa permohonan.
 • Mesti mempunyai sekurang-kurangnya tiga (3) pengalaman kerja tahun dan harus dapat menyediakan surat pelantikan daripada majikan atau menunjukkan apa-apa bukti pekerjaan.
 • Perlu mempunyai sekurang-kurangnya kepujian lulus dalam lima (5) mata pelajaran Tahap 'O' GCE termasuk Bahasa Inggeris dan Matematik atau dalam hal WASSCE atau pemegang SSSCE / GBCE, sekurang-kurangnya C6 gred atau gred D masing-masing dalam tempoh lima (5) mata pelajaran termasuk Bahasa Inggeris bahasa dan Matematik.
 • Mesti lulus Pintu Masuk Pelajar Matang 'Peperiksaan Kertas Am dan temu duga pemilihan.
 • Pemohon dengan WASSCE gred D7 / E8 atau SSSCE / GBCE gred E atau GCE Peringkat 'O' grade7 / 8in Bahasa Inggeris dan Matematik boleh memohon tetapi kemasukan mereka akan tertakluk kepada mereka lulus kertas Khas matang English Bahasa dan Matematik Khas Universiti selain untuk Pengajian Am dan temu duga pemilihan.
Program diajar dalam:
English

Lihat 1 lagi program yang ditawarkan oleh University Of Professional Studies Accra »

This course is Campus based
Start Date
Sept. 2019
Duration
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sept. 2019
Tarikh tutup permohonan

Sept. 2019

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date