LLM / MSc dalam Dasar dan Tadbir Urus Persekitaran

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Isu-isu alam sekitar adalah antara yang paling mendesak di seluruh dunia. Sama ada dengan perubahan iklim, kehilangan biodiversiti atau kerosakan alam sekitar, penyelesaian sangat diperlukan dalam dasar dan tadbir urus untuk mengurangkan, menyesuaikan, mengurangkan atau mencegah kesan yang signifikan. Ijazah Sarjana ini membincangkan keprihatinan ini dan merumuskan penyelesaian yang berpotensi, membolehkan anda mengembangkan kemahiran dan kepakaran yang anda perlukan untuk memberi kesan yang berkekalan dan positif di planet ini.

Dalam kursus ini, anda akan mendapat pemahaman yang baik tentang dasar dan tadbir urus alam sekitar tempatan, kebangsaan dan antarabangsa. Ia menangani cabaran undang-undang, ekonomi, saintifik dan politik yang dihadapi oleh masyarakat, memberikan anda pemahaman terintegrasi mengenai isu-isu berkaitan yang akan meningkatkan keupayaan anda.

Sebab utama untuk belajar bersama kami

# 1 Anda akan mendapat kemahiran dan pengetahuan untuk bersaing dengan berkesan untuk peluang pekerjaan dalam sektor alam sekitar yang semakin berkembang

# 2 Anda akan mendapat manfaat daripada pengetahuan dan bimbingan pensyarah dan pengamal Dasar dan Pentadbiran pakar kami

# 3 Anda akan diberi tumpuan untuk mengenal pasti penyelesaian dasar dan tadbir urus alam sekitar yang berkesan

Objektif kursus

Kursus Masters ini akan:

  • memperkenalkan anda kepada topik dasar dan tadbir urus alam sekitar
  • membangunkan pemahaman dan kesedaran anda tentang isu-isu kontemporari di kawasan tersebut
  • menyediakan latihan yang ketat dan intelek yang mencabar pada tahap yang lebih maju dalam isu persekitaran sebagai persediaan untuk, atau sebagai tambahan kepada, kerjaya di kawasan ini
  • membangunkan pemikiran kritis, kemahiran penyelidikan dan kemahiran bebas anda kepada peringkat Sarjana
  • Mengasah kebolehan anda untuk melibatkan diri dan membangunkan dasar merentasi bidang interdisipliner yang luas, dan dengan cara yang tidak hanya relevan dengan bidang sempit pemerintahan alam sekitar 'nasional', tetapi juga sesuai dengan pelbagai pengaturan antarabangsa

Pengajaran yang diterajui penyelidikan

Kakitangan akademik kami diiktiraf di seluruh dunia untuk penyelidikan inovatif mereka, dan dianggap pakar dalam bidang mereka. Kerja mereka diwakili dengan baik dalam jurnal kebangsaan dan antarabangsa, di persidangan akademik di seluruh dunia dan di media.

Anda juga akan mendapat manfaat daripada persembahan industri yang biasanya disampaikan oleh wakil dari NGO alam sekitar dan organisasi antarabangsa yang memberi tumpuan kepada isu-isu alam sekitar.

Butiran kursus

Kursus ini terdiri daripada pelbagai disiplin dan terdiri daripada enam modul diajar yang disampaikan oleh kakitangan di Fakultas Seni dan Kemanusiaan, Sains Alam dan Sekolah Pengurusan Stirling. Anda akan mengambil gabungan modul pakar dalam kedua-dua semester, dan juga menyiapkan disertasi 10,000 perkataan sepanjang musim panas.

Mengajar

Semua modul disampaikan melalui sesi belajar dan pengajaran kumpulan kecil, yang memberikan anda peluang yang hebat untuk berinteraksi dengan kakitangan dan membangunkan kemahiran komunikasi melalui perbincangan dan pembentangan isu-isu utama. Anda dikehendaki menghadiri seminar dua jam seminggu. Penyertaan aktif akan digalakkan di dalam kelas, dan anda mungkin dikehendaki menyediakan persembahan ringkas mengenai topik pilihan anda dalam setiap modul - walaupun ini tidak dinilai secara normal.

Anda juga akan menjalankan kajian bebas, dan membaca secara meluas dari pelbagai sumber - terutamanya untuk disertasi anda. Kerja-kerja ini memberikan anda peluang untuk menghasilkan penyelidikan bebas di kawasan pilihan anda.

Kursus ini adalah sebahagian daripada program "Membuat Kebanyakan Sarjana", yang membolehkan anda memulakan karier anda dengan mengambil projek berasaskan kerja untuk disertasi anda. Projek ini akan menjadi tumpuan penyelesaian, dan menangani keperluan penyelidikan sebenar dalam organisasi. Pergi ke Laman Web Kebanyakan Masters untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program ini.

Penilaian

Modul dinilai dengan gabungan kursus dan peperiksaan.

Pengarah kursus

Dr Thomas Muinzer

thomas.muinzer@stir.ac.uk

Dr Annalisa Savaresi

annalisa.savaresi@stir.ac.uk

Kakitangan utama

Kakitangan pengajar kursus termasuk kumpulan pakar dari pelbagai disiplin:

Dr Annalisa Savaresi - Pensyarah dalam Undang-undang Alam Sekitar dan Pengarah Kursus

Dr Thomas Muinzer - Pensyarah dalam Undang-undang Alam Sekitar dan Undang-undang Awam

Profesor Gavin Little - Profesor Undang-undang Alam Sekitar dan Awam

Profesor Simon Marsden - Pengerusi dalam Undang-undang Tenaga

Profesor David Copplestone Profesor di Bahagian Sains Biologi dan Alam Sekitar

Profesor Nigel Wilby - Pensyarah Kanan

Yuran - 2018/2019

  • Rumah / EU: £ 6,300
  • Luar Negara: £ 15,250
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society.

At the University of Stirling, being the difference is in our DNA – providing education with a purpose and carrying out research that helps to shape society. Baca Ringkas