LLM dalam Undang-undang Kemanusiaan Antarabangsa dan Hak Asasi Manusia

Umum

Penerangan Program

LLM dalam Undang-undang Kemanusiaan Antarabangsa dan Hak Asasi Manusia adalah salah satu program yang paling inovatif dan intelek yang mencabar dalam undang-undang kemanusiaan antarabangsa (IHL) dan hak asasi manusia yang ditawarkan di Eropah hari ini. Ia memberi tumpuan terutamanya kepada semua peraturan yang berkaitan dengan konflik bersenjata, dan interaksi mereka, dan menggalakkan kecemerlangan akademik dan pemikiran kritikal bebas.

Pelajar mempunyai akses kepada fakulti yang terkenal di dunia, mendapat manfaat daripada hubungan langsung dengan pelakon utama seperti Jawatankuasa Antarabangsa Palang Merah (ICRC) dan Pejabat Pesuruhjaya Tinggi untuk Hak Asasi Manusia (OHCHR), dan berkongsi idea dengan peserta lain dari pelbagai latar belakang dan perspektif undang-undang.

Program ini membolehkan pelajar menyesuaikan pelajaran mereka mengikut kepentingan tertentu mereka. Walaupun kursus teras menyediakan asas firma antarabangsa, IHL, undang-undang hak asasi antarabangsa antarabangsa (IHRL) dalam konflik bersenjata, undang-undang pelarian antarabangsa dan undang-undang jenayah antarabangsa (ICL), kursus pilihan meneroka isu-isu canggih seperti kaunter keganasan, pelakon-pelakon, peraturan yang mengatur perlakuan permusuhan, undang-undang syariat bersenjata Islam atau kerja-kerja mahkamah antarabangsa dan tribunal.

LLM juga komited untuk membangunkan kemahiran yang boleh dipindahkan yang diperlukan untuk berjaya di dunia profesional dan mengambil tanggungjawab dalam bidang hak kemanusiaan dan hak asasi manusia. Untuk tujuan ini, latihan dengan pelakon utama, penyertaan dalam Pertandingan Jean-Pictet, pengakuan awam, taklimat ketenteraan, dan lawatan belajar memberikan pendedahan yang kukuh kepada kerja praktikal dan membolehkan pelajar mengembangkan rangkaian mereka.

130478_130472_How-we-Work-V.jpg

Program ini

LLM (60 kredit ECTS) disusun di sekitar komponen berikut:

Kursus Teras

Kursus teras wajib dan menyediakan asas undang-undang yang kukuh dan pemahaman undang-undang antarabangsa awam, IHL, IHRL dalam konflik bersenjata, undang-undang pelarian antarabangsa dan ICL.

Kursus pilihan

Kursus pilihan membenarkan pelajar mendalami kepakaran mereka dalam isu tertentu seperti pelaku bersenjata bukan kerajaan dalam undang-undang antarabangsa, tingkah laku permusuhan atau undang-undang syariat bersenjata Islam.

Latihan

Pelajar berpeluang untuk memperoleh pengalaman profesional langsung melalui latihan dengan pelaku kemanusiaan dan hak asasi manusia yang berpangkalan di Geneva.

Mahkamah Moot

Pelajar boleh mengambil bahagian dalam Pertandingan Jean-Pictet yang berprestij di IHL dan juga dalam rayuan umum mengenai situasi konflik tertentu.

Kertas LLM

LLM menggalakkan kecemerlangan akademik dan pemikiran kritikal bebas. Salah satu output terasnya adalah kertas LLM mengenai isu khusus yang ditangani oleh program dan ditulis di bawah bimbingan ahli fakulti.

Lawatan Belajar

Pelajar melakukan lawatan belajar untuk mengetahui tentang institusi dan organisasi terkemuka yang aktif dalam bidang IHL dan hak asasi manusia.

Taklimat Tentera

Kejadian unik ini bertujuan untuk meningkatkan pengetahuan pelajar kami tentang pelaku dan operasi ketenteraan dan membina jambatan antara dunia tentera dan awam.

Persekitaran Pembelajaran Luar Biasa

LLM dianjurkan di sekitar komuniti pembelajaran kecil dan intim. Ini mewujudkan persekitaran pembelajaran yang luar biasa di mana beberapa pelajar yang paling berpengalaman dan akademik yang berkelayakan dari seluruh dunia mendapat akses kepada fakulti terkenal di dunia di canggih IHL, IHRL, ICL, dan undang-undang pelarian antarabangsa.

Tutorial mingguan membolehkan pelajar menyemak dan membincangkan konsep dan isu yang ditangani dalam kursus teras dan bersedia untuk peperiksaan.

Sebagai IHL dan hub hak asasi manusia, Geneva menawarkan pelbagai persidangan dan acara awam yang memaparkan pakar dan topik utama, serta menyediakan akses kepada pelakon terkemuka di lapangan.

Dengan lebih daripada 70 acara umum, seminar pakar dan persidangan yang diadakan setiap tahun, kami menganjurkan beberapa ahli akademik dan pengamal terkemuka di dunia yang berkongsi penyelidikan, pandangan, dan pengalaman mereka dengan pelajar kami dan terus menyentuh topik yang ditangani dalam program ini.

Yayasan Kerjaya yang Berjaya

LLM menyediakan kemahiran undang-undang dan praktikal yang diperlukan untuk kerjaya yang berjaya di

pertubuhan antara kerajaan dan badan bukan kerajaan yang berurusan dengan IHL, hak asasi manusia, ICL, pelarian atau perpindahan, serta pentadbiran awam, tribunal antarabangsa atau institusi akademik.

Sebilangan besar lulusan LLM bekerja untuk ICRC, di lapangan serta di ibu pejabat Geneva, di OHCHR dan dengan organisasi antarabangsa lain, NGO, institusi akademik, kerajaan, dan mahkamah antarabangsa dan tribunal.

Syarat kemasukan

Calon mesti mempunyai:

  • Tahap penuh dalam undang-undang (diterima oleh Jun pada saat ini) yang membolehkan pemohon duduk ujian bar di negara yang berkenaan; atau ijazah lain jika pemohon mempunyai jumlah latihan yang ketara dalam undang-undang dan kursus antarabangsa awam yang berkaitan dengan program kami (misalnya undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, undang-undang kemanusiaan antarabangsa, undang-undang jenayah antarabangsa).
  • Rekod akademik yang kuat .
  • Kepentingan yang boleh dibuktikan dalam hal perkara program (contohnya pengalaman profesional, latihan magang, sekolah musim panas, persidangan yang dihadiri, penerbitan, dll.).
  • Satu arahan bahasa Inggeris . Anda mesti dapat menunjukkan, melalui ujian yang diiktiraf, bahawa bahasa Inggeris anda adalah standard yang cukup tinggi untuk berjaya terlibat dan menyempurnakan kursus anda di Akademi Geneva. Syarat ini tidak terpakai jika (1) bahasa ibu anda adalah bahasa Inggeris; (2) anda telah mengambil ijazah sarjana muda atau sarjana dalam bahasa Inggeris; (3) anda mempunyai pengalaman profesional atau akademik sekurang-kurangnya dua tahun dalam persekitaran berbahasa Inggeris.
  • Pengetahuan pasif Perancis adalah aset kerana pelajar mungkin menghadiri persidangan dan persembahan kelas dalam bahasa Perancis.

Penilaian Komprehensif

Setiap permohonan dianggap secara keseluruhan, termasuk transkrip, aktiviti ekstrakurikuler dan sukarela, pengalaman kerja, latar belakang peribadi, surat cadangan, pernyataan peribadi dan kemahiran bahasa.

Dalam mempertimbangkan setiap individu, Jawatankuasa Kemasukan tidak hanya bertujuan untuk mengenal pasti ciri-ciri yang penting dalam kejayaan akademik dalam program ini tetapi juga kualiti lain yang mempromosikan kepelbagaian dan kecemerlangan dalam badan pelajar.

Bukan untuk Penutur Bahasa Perancis Asli

Kebanyakan kursus diajar dalam bahasa Inggeris. Sesetengah peperiksaan boleh diambil dalam Bahasa Perancis dan soalan-soalan di dalam kelas boleh ditanya dalam bahasa yang sama. Kertas LLM boleh ditulis dalam bahasa Perancis.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Geneva Academy is a joint centre of the University of Geneva and the Graduate Institute of International and Development Studies.

The Geneva Academy is a joint centre of the University of Geneva and the Graduate Institute of International and Development Studies. Baca Ringkas