LLM dalam Undang-undang Siber

Umum

Penerangan Program

Fakulti Undang-undang di University of Johannesburg menawarkan LLM atau Program Sarjana dalam Undang-Undang Siber.

Program LLM ini adalah program sui generis yang membincangkan aspek berkaitan Undang-undang Siber. Aspek Undang-undang Siber ini merangkumi persimpangan yang wujud antara undang-undang dan Revolusi Industri Keempat (4IR). Ini juga bertujuan untuk memberi siswa pengetahuan dan kemahiran hukum dan teknikal mendalam untuk membangun dan melaksanakan program, kebijakan, dan kerangka kerja yang responsif yang berkaitan dengan bidang Undang-Undang Siber yang terus berkembang. Dengan cara yang lebih memanjang, program Master dalam Undang-Undang Siber menjelaskan kedua-dua manfaat dan cabaran yang ditawarkan oleh Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) kepada masyarakat. Oleh itu, ini memperkenalkan kepada pelajar aspek-aspek penting dari undang-undang yang berkaitan dengan cara merangkumi faedah ICT dan mengatur atau mengawal cabaran yang timbul dari ICT ini.

Dengan demikian, pakar industri di bidang Undang-Undang Siber diundang untuk memberikan pandangan praktis mengenai undang-undang dan relevansinya dengan 4IR.

Akibatnya, program ini memperincikan, secara dasar dan ahli, kedua-dua kelebihan dan kekurangan undang-undang dalam menangani perkembangan yang muncul sebagai akibat dari 4IR. Ia juga menetapkan kerangka kerja yang dapat dilaksanakan secara sah yang menangani faedah dan batasan ini dalam era digital.

Made with Canon 5d Mark III and loved analog lens, Leica APO Macro Elmarit-R 2.8 / 100mm (Year: 1993)

Mengenai Program

Tempoh: 12 Bulan

Kaedah: Pendekatan campuran yang merangkumi penggunaan kelas dan perbincangan dalam talian dan / atau aktiviti.

Penilaian: Aktiviti kelas, perbincangan individu atau kumpulan, tugasan bertulis, ujian dan peperiksaan, dan disertasi mini.

Hasil: Setelah menyelesaikan Master dalam Undang-Undang Siber, pelajar akan mendapat ijazah Sarjana dalam Undang-undang Siber dari University of Johannesburg .

Kandungan Program

Program ini dirancang untuk meningkatkan pemahaman pelajar mengenai topik yang ditunjukkan di bawah ini dan untuk memberi pelajar pemahaman yang komprehensif mengenai prinsip, piawaian, dan panduan bagaimana menangani, dalam masa nyata, dengan kelebihan 4IR dan menangani kedudukan undang-undang dalam bertindak balas terhadap 4IR.

Oleh itu, program ini merangkumi tiga kursus wajib dan dua modul elektif (elektif). Oleh itu, pelajar dikehendaki mendaftar untuk semua modul wajib dan memilih satu elektif daripada modul elektif yang disenaraikan.

1. Modul Wajib

1.1 Undang-undang Privasi Data dan Maklumat:

(a) Modul ini memberikan gambaran luas mengenai undang-undang dan prinsip privasi data dan maklumat. Ini juga memperincikan intipati, kepentingan, dan kesan prinsip-prinsip ini pada masyarakat.

(b) Ia juga mengkaji kesan 4IR terhadap pengumpulan dan pemprosesan data yang sah. Prinsip-prinsip yang mengatur pengumpulan dan pemprosesan data membimbing perbincangan ini.

1.2 Elektronik atau E-Dagang:

(a) Modul ini mengkaji elektronik atau e-dagang. Fokusnya adalah, antara lain, pembentukan perjanjian komersial dan formaliti yang diperlukan berkaitan dengan pembentukan kontrak ini. Ini juga merangkumi prinsip undang-undang yang ada untuk melindungi pengguna yang bertransaksi dalam talian atau elektronik.

1.3 Jenayah Siber dan Keselamatan Siber:

(a) Ini mengandungi perbincangan lengkap mengenai jenayah siber dan keselamatan siber. Senario berdasarkan fakta dibincangkan untuk menggambarkan kekuatan dan had undang-undang dalam mengatur jenayah yang dilakukan secara dalam talian atau dilakukan menggunakan Internet sebagai alat atau instrumen.

(b) Ini juga merangkumi kedudukan undang-undang dalam kaitannya dengan kejahatan yang tidak memerlukan campur tangan manusia atau kawalan teknologi manusia. Dengan cara ini, AI, robot, atau mesin digunakan sebagai contoh.

2. Modul atau Kursus Elektif

2.1 Penyelesaian Pertikaian Dalam Talian

(a) Ini merangkumi sifat dan kepentingan ICT dalam penyelesaian pertikaian undang-undang. Contoh praktikal dan industri digunakan untuk menjelaskan peranan yang dimainkan atau boleh dimainkan oleh ICT dalam penyelesaian pertikaian yang berkesan dan efisien.

(b) Sebagai tambahan, modul ini merangkumi aspek-aspek terkait undang-undang, misalnya, hukum pidana, undang-undang delik dan hukum bukti, dalam penyelesaian pertikaian menggunakan mekanisme penyelesaian sengketa dalam talian.

2.2 Elektronik atau E-Kerajaan

(a) Modul ini membincangkan kesan undang-undang ICT terhadap pemberian perkhidmatan kerajaan kepada masyarakat. Ini menunjukkan idea keseluruhan e-kerajaan dan meneliti pelbagai perkhidmatan e-kerajaan yang berlaku.

(b) Ia juga mengkaji alat dan prinsip yang diperlukan untuk e-kerajaan.

Penyampai Program

Profesor M Njotini adalah ketua program atau penyelaras program ini.

Siapa Harus Hadir?

Program ini merangkumi atau dimaksudkan untuk merangkumi berbagai bidang atau industri yang meliputi, antara lain, profesi perundangan, forensik, atau teknikal.

Syarat kemasukan

Sebagai syarat kemasukan minimum, pelajar mesti mencapai purata 65% untuk subjek undang-undang atau undang-undang dalam ijazah LLB mereka.

Pelajar Asing

Pelajar bukan Afrika Selatan harus bertanya dari Fakulti mengenai keperluan perundangan.

Permohonan

Pengambilan pelajar seterusnya adalah pada Februari 2020. Fakulti berhak untuk tidak menawarkan modul tertentu pada tahun tertentu

NB: Maklumat tambahan yang berkaitan dengan ijazah dan / atau proses permohonan boleh diperoleh dengan menghubungi Fakulti:

Cik Andani Ramulongu
Tel: 011 559 3552
E-mel: aramulongu@uj.ac.za

Tarikh Akhir Kemaskini May 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Vibrant, multicultural and dynamic, the University of Johannesburg (UJ) shares the pace and energy of cosmopolitan Johannesburg, the city whose name it carries. Proudly South African, the university i ... Baca lebih lanjut

Vibrant, multicultural and dynamic, the University of Johannesburg (UJ) shares the pace and energy of cosmopolitan Johannesburg, the city whose name it carries. Proudly South African, the university is alive down to its African roots, and well-prepared for its role in actualising the potential that higher education holds for the continent’s development. Baca Ringkas