LLM dalam Undang-undang Tenaga dan Iklim

Umum

Penerangan Program

Apa yang dilakukan liberalisasi untuk sektor tenaga? Dan adakah ia mengubah hubungan antara negeri dan industri tenaga? Sekiranya syarikat tenaga bimbang dengan perubahan iklim?

Kini, sektor tenaga berubah akibat liberalisasi pasaran dan kebimbangan perubahan iklim. EU memberikan contoh tipikal senario ini tetapi perkembangan serupa juga boleh didapati di bahagian lain di dunia. Program khusus ini akan membentangkan prinsip-prinsip utama liberalisasi pasaran tenaga dan bagaimana undang-undang iklim menjejaskan sektor tenaga, dengan EU sering digunakan sebagai contoh kes.

Mengapa belajar program ini di Groningen?

Program ini diajarkan di tengah-tengah Lembah Tenaga Belanda, yang memberi banyak peluang untuk pakar terkemuka di Undang-undang Tenaga dan Iklim untuk kedua-dua kerja di sektor ini dan mengajar pelajar Undang-Undang Tenaga dan Iklim.

Program

Tahun 1

Pelajar perlu mengambil bahagian dalam enam kursus wajib dan seminar wajib untuk program ini. Seperti semua tuan, program ini juga disimpulkan dengan menulis tesis Master, bernilai 18 ECTS.

Kursus

 • Ekonomi Peraturan (6 EC)
 • Undang-undang dan Dasar Tenaga (6 EC)
 • Seminar Undang-undang Alam Sekitar Antarabangsa (6 EC)
 • Undang-undang Iklim (6 EC)
 • Undang-undang Pasaran Tenaga (6 EC)
 • Undang-undang Pelaburan dan Perdagangan Tenaga (6 EC)
 • Tesis Sarjana (18 EC)
 • Kontrak Tenaga (6 EC)

Belajar di luar negara

 • Kajian di luar negara adalah pilihan

Syarat kemasukan

Keperluan kemasukan

Keperluan khusus Maklumat lanjut
purata gred Di samping menyediakan Lembaga Kemasukan dengan transkrip dan diploma, pelajar harus mempunyai IPK minimum (Grade Point Average) yang setara dengan 7/10 (skala penggredan Belanda).
pengetahuan minimum Pengetahuan asas dalam bidang undang-undang Eropah serta pengetahuan asas undang-undang antarabangsa awam
ujian bahasa

Penutur asli bahasa Inggeris boleh meminta pengecualian daripada menyediakan bukti kemahiran. Jika tidak, anda perlu memberi bukti penguasaan bahasa Inggeris:

 • TOEFL: 100 (semua bahagian perlu sekurang-kurangnya 21; seksyen penulisan perlu sekurang-kurangnya 23)
 • IELTS: 7 (semua bahagian perlu sekurang-kurangnya 6.0, seksyen penulisan perlu sekurang-kurangnya 6.5)
 • Cambridge C2 Proficiency (CPE, Cambridge Certificate of Proficiency in English);
 • Cambridge C1 Advanced (CAE, Cambridge Certificate of Advanced English)
 • Pemohon yang mengambil / menamatkan program sarjana bahasa Inggeris di universiti penyelidikan Belanda mungkin dikecualikan daripada mengambil ujian kecakapan berbahasa Inggeris.

Skor ujian tidak boleh lebih tua daripada dua tahun.

pendidikan terdahulu LLB atau setaraf
surat rujukan Calon mesti memberikan satu surat rujukan dari pengadil akademik yang mempunyai pengetahuan terperinci mengenai rekod akademik mereka.
permintaan bertulis Pemohon mesti menghantar surat motivasi (maksimum 650 perkataan). Surat itu hendaklah ditulis oleh pemohon sendiri; ia tidak dibenarkan menghantar terjemahan (rasmi).
keperluan kemasukan lain Curriculum vitae

Tarikh tutup permohonan

Jenis pelajar Tarikh akhir Memulakan kursus
Pelajar Belanda 01 Mei 2020 01 September 2020
Pelajar EU / EEA 01 Mei 2020 01 September 2020
pelajar bukan EU / EEA 01 Mei 2020 01 September 2020

Yuran tuisyen

Kewarganegaraan Tahun Bayaran Borang program
EU / EEA 2019-2020 € 2083 sepenuh masa
bukan EU / EEA 2019-2020 € 14650 sepenuh masa
EU / EEA 2020-2021 € 2143 sepenuh masa

Prospek pekerjaan

Program ini direka bentuk untuk melengkapkan graduannya untuk kerjaya sebagai peguam dalaman dalam sebuah syarikat tenaga, tetapi ia juga sesuai untuk mereka yang berminat dalam kerjayanya bekerja sebagai pakar tenaga untuk firma undang-undang utama, institusi kerajaan atau kementerian, dan organisasi pertubuhan bukan kerajaan.

Penyelidikan

Penyelidikan Undang-undang Tenaga

Program Undang-undang Tenaga dan Iklim diajarkan di tengah-tengah "Lembah Tenaga" Belanda, yang memberikan peluang yang cukup untuk pelajar belajar dari para pakar terkemuka yang bekerja di sektor undang-undang tenaga dan mengajar dalam program kami.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Baca lebih lanjut

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Baca Ringkas
Groningen , Leeuwarden + 1 Lagi Kurang