Universiti memulakan program akademiknya pada sesi 1999/2000 di lima Kolej iaitu, Sastera dan Sains Sosial, Perniagaan dan Pengajian Pengurusan, Sains Kesihatan, Undang-undang dan Natural and Applied Sciences. Pelajar-pelajar asas tiba Okada pada Jumaat Oktober 15, 1999. Sejak itu, Universiti telah tanpa gangguan mengekalkan prinsip untuk kembali pendidikan tinggi kepada kalendar diterima di peringkat antarabangsa September hingga Jun. Kolej Kejuruteraan memulakan program pada sesi 2002/2003. Kolej Sains Kesihatan terus menjadi kawasan permintaan ramai. Kolej Farmasi dan B.Sc Nursing bermula pada sesi 2004/2005. Hospital Pengajian Universiti Igbinedion ditadbir oleh sebuah Lembaga Pengurusan dirasmikan pertama pada 12 Januari 2003, menyelia hal ehwal Hospital. Sebagai sebahagian daripada objektif untuk melatih dan menghasilkan penyedia tugasnya, Igbinedion Universiti telah Dibungkus pengambilalihan keusahawanan dan kemahiran modul untuk mendedahkan pelajar cukup cukup untuk menjadi 'sesuai untuk dunia pekerjaan. Di samping itu, satu program khidmat masyarakat telah diperkenalkan pada sesi 2009/2010. Di bawah program, semua pelajar tahun kedua di seluruh Kolej dikehendaki melaksanakan Program pembangunan yang praktikal dalam kawasan dan komuniti yang dipilih dan pusingan universiti / kereta bandar.

Jumlah pelajar telah meningkat dari 111 pada sesi 1999/2000 kepada 5036 pada tahun 2012/2013, manakala kekuatan kakitangan telah meningkat daripada 55 pada tahun 1999/2000 kepada 565 diperbuat daripada 290 kakitangan Pengajaran (50 daripada yang Profesor) 153 Non Kanan -Teaching kakitangan dan 213 Junior dan kakitangan Intermediate dalam tempoh yang sama.

program akademik dalam Perubatan, Undang-undang, Sastera dan Sains Sosial, Perniagaan dan Pengajian Pengurusan, Asli dan Sains Gunaan dan Kejuruteraan yang matang, adalah semula diiktiraf-, dari semasa ke semasa oleh Suruhanjaya Universiti Nigeria dan Badan-badan profesional yang berkaitan.

Oba Erediauwa Kolej Undang-undang ternyata tanaman pertama graduan pada tahun 2004. Kumpulan kesebelas menamatkan pengajian hari ini sudah di Sekolah Undang-undang.

Pada majlis ini, Universiti adalah menamatkan pengajian set kelapan Doktor Perubatan, dan terus mengekalkan kelebihan sebagai Universiti pernah persendirian pertama di Afrika, South Sahara untuk menghasilkan Doktor Perubatan. Universiti juga menamatkan pengajian tanaman kelapan Jurutera berbakat dan juga rapi dari Kej Abdulsalami Abubakar College of Engineering.

Oba Erediauwa Kolej Undang-undang ternyata tanaman pertama graduan pada tahun 2004. Kumpulan kesebelas menamatkan pengajian hari ini sudah di Sekolah Undang-undang.

Program Law disesuaikan selepas garis panduan Suruhanjaya Universiti Kebangsaan yang menekankan keperluan untuk Law graduan berpengetahuan dalam bidang-bidang lain usaha manusia, seperti Psikologi, Ekonomi, Falsafah, dan lain-lain, untuk sepenuhnya menghargai menganalisis dan memahami peranan yang penting undang-undang yang memainkan dalam Persatuan Nigeria khususnya dan seluruh umat manusia secara umum.

Program diajar dalam:
  • English

Lihat 2 lagi program yang ditawarkan oleh Igbinedion University, Okada »

Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Mac 2020
Duration
Permintaan Maklumat
Sepenuh masa
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Mac 2020
Tarikh tutup permohonan

Mac 2020

Location
Tarikh tutup permohonan
End Date