Master en Droit Bancaire et Financier Européen (LL.M.)

Umum

Penerangan Program

Mengenai

Master en Droit Bancaire et Financier Européen (LL.M.) adalah salah satu program utama dalam bidang ini yang ditawarkan di benua Eropah. Pilihan undang-undang dana pelaburan pada semester kedua tahun kedua adalah kelayakan undang-undang yang unik di Eropah.

Master memberi tumpuan kepada kajian tiga tiang penting - undang-undang perbankan, sekuriti, dan undang-undang pasaran modal, dan undang-undang dana pelaburan undang-undang - atau Kolej Pelaburan Kolektif (CIS) - dalam rangka undang-undang Kesatuan Eropah, undang-undang Luxembourg, dan undang-undang perbandingan.

Pasukan pengajaran termasuk ahli akademik dan pengamal terkenal, khusus dalam undang-undang perbankan dan kewangan.

Menggunakan kaedah pengajaran moden dan interaktif, menggabungkan kajian individu dan kerja berpasukan, program ini menggabungkan pemerolehan konsep asas dalam semester pertama dan aplikasi praktikal mereka pada semester kedua melalui pembelajaran berasaskan kes yang dibangunkan oleh para pengamal.

97922_Library.jpg

5 sebab untuk pakar dalam Perbankan dan Undang-undang Kewangan di Universiti Luksemburg:

  • Memperoleh kepakaran peringkat tinggi dalam undang-undang perbankan dan kewangan, serta undang-undang Eropah, undang-undang Luxembourg dan undang-undang perbandingan.
  • Mengkhusus dalam bidang undang-undang dana pelaburan yang semakin berkembang.
  • Pada akhir program, anda akan bersedia untuk membuat hubungan antara teori dan amalan dan memasuki dunia profesional.
  • Program dwibahasa (diajar dalam Bahasa Perancis dan Bahasa Inggeris) menawarkan kelebihan daya saing di pasaran kerja.
  • Cari kerja praktikal atau pekerjaan yang menarik di bidang undang-undang perbankan dan kewangan atau undang-undang dana pelaburan selepas menamatkan pengajian.

Peluang kerjaya

Graduan dari Master en Droit Bancaire et Financier Européen boleh mengejar pekerjaan dalam kerjaya undang-undang dalam sektor perbankan dan kewangan (bank, penyedia perkhidmatan kewangan, badan pengawalseliaan, dll.), Sektor insurans atau industri dana. Mereka juga boleh mencari pekerjaan dalam firma undang-undang, perbankan Eropah, dan institusi kewangan atau pentadbiran negara.

Master en Droit Bancaire et Financier Européen juga membolehkan pelajar memenuhi syarat yang diperlukan untuk meneruskan pengajian mereka di Ph.D. tahap.

97923_MaisonDesEtudiants_SophieMargue.jpg

Struktur pengajian

"Master en Droit Bancaire et Financier Européen" dibina pada tahun pertama bersama (M1) kesemua enam LL.M. pengkhususan yang ditawarkan oleh Fakulti Undang-undang, Ekonomi, dan Kewangan, menawarkan asas-asas yang perlu untuk meneruskan program. Modul 3 pada semester pertama tahun pertama bersama ini termasuk kursus wajib dalam perbankan Eropah dan undang-undang kewangan. Modul 6 pada semester kedua M1 menawarkan seminar wajib mengenai undang-undang dana pelaburan Eropah.

Tahun kedua (M2) daripada "Master in Droit Bancaire et Financier Européen" merupakan program khusus untuk perbankan dan undang-undang kewangan berdasarkan tiga hal - undang-undang perbankan, sekuriti, dan undang-undang pasaran modal, dan undang-undang dana pelaburan (Skim Pelaburan Kolektif - CIS). Semester pertama M2 direka sebagai teras biasa untuk membolehkan semua pelajar memperoleh dan menguasai asas-asas tiga pilar ini. Pada semester kedua, Master berpecah menjadi dua trek. Trek umum mendalamkan pengetahuan tentang tiga tiang ini dengan penekanan pada undang-undang Luxembourg dan undang-undang perbankan perbandingan dan kewangan. Pelan Skim Pelaburan Kolektif menawarkan pelajar pengkhususan dalam bidang ini melalui kajian mendalam mengenai undang-undang dana pelaburan Luxembourg dan pelbagai jenis dana pelaburan (UCITS dan AIF) serta beberapa aspek tertentu (cukai, undang-undang jenayah, peraturan kelakuan, dll .) sementara juga memberikan pandangan mengenai pengurusan dana dan modal portfolio pelaburan komparatif.

Program

Program semester pertama didedikasikan untuk mempelajari asas perbankan Eropah dan undang-undang kewangan. Semester kedua didedikasikan untuk seminar dan pembelajaran berasaskan kes. Sejak 2012, pelajar boleh memilih, berdasarkan perjanjian arahan program, mengikuti semester kedua "trek Pelaburan dana".

Bilangan pelajar yang terpilih, berdasarkan ketersediaan, boleh mengambil bahagian secara percuma di peringkat tinggi "Seminar Kewangan Islam" yang biasanya berlaku pada bulan Mac.

Program ini boleh diikuti dalam satu tahun atau, setelah perjanjian dan untuk bilangan peserta yang terhad, secara paruh waktu.

97924_Students1.jpg

Program sambilan - dua tahun pengajian

Pelajar mempunyai kemungkinan untuk mengikuti Master en Droit Bancaire et Financier pada pilihan separuh masa. Sila lihat di bawah struktur program yang akan diikuti dalam tahun pertama kajian separuh masa, yang direka untuk memastikan perkembangan pedagogi kursus, termasuk kursus elektif yang dipilih oleh pelajar pada semester musim panas.

Untuk memastikan kesesuaian program dan organisasi pengajian, pelajar tidak dapat menyusun jadual kursus mereka sendiri. Pelajar perlu menghadiri semua seminar dalam kursus tertentu.

Perbankan dan Undang-undang Kewangan Eropah: Pelatih

Master dalam Undang-Undang Eropah - Undang-undang Perbankan dan Kewangan Eropah - tidak terdiri daripada penempatan wajib.

Pelajar dapat melengkapkan penempatan pada inisiatif mereka sendiri dengan tujuan melengkapi pendidikan universiti mereka dengan pengalaman profesional. Ini akan dikategorikan sebagai penempatan sukarela.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Law, Economics and Finance (FDEF) at the University of Luxembourg offers a unique academic and research environment. Teaching and research benefit from the proximity of the European in ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Law, Economics and Finance (FDEF) at the University of Luxembourg offers a unique academic and research environment. Teaching and research benefit from the proximity of the European institutions, Luxembourg’s leading international financial centre and its vibrant business community. Institutional and private sector partnerships, sponsored Chairs and a growing network of international partner universities make the FDEF a vibrant academic hub at the heart of Europe. Baca Ringkas