PhD dalam Sains Perundangan Teoritis - Teori Hukum dan Perundangan dalam Konteks Eropah

Umum

Penerangan Program

Objektif program doktoral "Teoretical Legal Sciences - Teori Undang-undang dan Hukum dalam Konteks Eropah" adalah pakar dan ahli akademik dengan pendekatan saintifik untuk menyelesaikan isu-isu teori dan praktikal dalam satu atau lebih bidang saintifik saintifik akan mengejar aktiviti kreatif saintifik dan belajar . Graduan program doktoral pengajian "Teoretical Legal Sciences - Teori Undang-undang dan Hukum dalam Konteks Eropah" akan meningkatkan kelayakan mereka dan memperluas dan memperdalam pengetahuan mereka dalam bidang tertentu sains undang-undang sedemikian rupa sehingga mereka akan berusaha untuk membentuk atau mengenal pasti asas teori bidang masing-masing dengan menganalisis pengalaman praktikal dan pengetahuan mereka.


Perihalan kriteria pengesahan dan penilaian

Pemeriksaan masuk diadakan dalam satu pusingan dan diambil secara lisan. Pemeriksaan ini pada asasnya diambil dalam bahasa Czech atau Slovak; di mana pemohon bercadang untuk dimasukkan ke dalam program pengajian bahasa Inggeris, ujian masuk diambil dalam bahasa Inggeris. Tujuan peperiksaan pintu masuk adalah menilai pengetahuan akademik yang berkaitan dengan pemohon, serta keupayaan awalnya menjalankan aktiviti saintifik dan penyelidikan autonomi dalam bidang pengajian yang dipilih.


Jumlah skor maksimum untuk mencapai peperiksaan masuk adalah 60 mata. Jumlah mata keseluruhan yang dicapai oleh pemohon terdiri daripada bilangan mata yang dicapai dalam bahagian individu peperiksaan pintu masuk. Pelbagai mata di bahagian individu peperiksaan masuk adalah seperti berikut:

  • Perdebatan mengenai projek disertasi disertasi (0 -20 mata);
  • Mata Bonus yang dianugerahkan untuk pemahaman pemohon tentang kandungan kajian mengenai (a) rancangannya untuk terlibat dalam projek saintifik dan penyelidikan mengenai unit latihan yang dijangka (contohnya jabatan akademik), dan kerjasama penyelidikan antarabangsa; (b) menghubungkan topik disertasi dan garis panduannya dengan profil penyelidikan unit latihan pelajar doktoralnya; (c) persetujuan penyelia yang dipilih untuk mengawasi projek pemohon mengenai disertasi (0-10 mata);
  • Penilaian aktiviti akademik dan penyelidikan pemohon (0-10 mata);
  • Membuktikan pengetahuan yang dihasilkan daripada mempelajari kesusasteraan saintifik yang relevan dan pengetahuan akademik dalam skop peperiksaan akhir negara dalam bidang pelajaran masing-masing yang diambil semasa program pengajian induk; dalam hal subjek yang tidak termasuk dalam peperiksaan akhir negara, membuktikan pengetahuan dalam skop ditetapkan untuk peperiksaan kemajuan reguler semasa program tuan. Pemohon untuk belajar dalam bahasa Inggeris harus menunjukkan pengetahuannya tentang kesusasteraan masing-masing dan pengetahuan yang relevan untuk konteks yang lebih luas dalam projek disertasinya (0-20 mata).

Jumlah mata keseluruhan minimum bagi pemohon untuk mencapai peperiksaan kemasukan untuk dimasukkan ke dalam pengajian adalah 40 mata.

Tidak lewat dari 30 hari dari peperiksaan pintu masuk, Dekan akan mengeluarkan keputusan mengenai kemasukan atau tidak kemasukan pemohon kepada program pengajian doktoral. Fakulti akan menghantar keputusan tersebut melalui penghantaran terhad (ke tangan pemohon) melalui pengendali perkhidmatan pos berlesen. Keputusan untuk mengakui pemohon untuk program pengajian doktoral boleh dihantar kepada pemohon melalui Sistem Maklumat Pelajar elektronik jika pemohon telah menyatakan persetujuan dengan penghantaran sedemikian dalam permohonan elektronik untuk kemasukan.


Syarat kemasukan

Kemasukan ke pengajian Doktor Falsafah adalah dibiayai oleh program pengajian Master yang berjaya.

Kaedah pengesahan:


Profil Siswazah

Seorang siswazah dari kajian doktoral telah memperoleh pengetahuan teori mendalam dalam cawangan undang-undang negara masing-masing serta dalam konteks Eropah, berdasarkan perbandingan antarabangsa dan latar belakang sains sosial yang lebih luas. Siswazah mampu menganalisis isu am dan spesifik dalam cawangan undang-undang masing-masing, serta mensintesis pengetahuan dan maklumat yang diperolehi. Ijazah kedoktoran dalam undang-undang boleh digunakan terutamanya dalam persekitaran akademik dan ilmiah.


Prospek Kerjaya

Lulusan program doktor doktoral "Teoretical Legal Sciences - Teori Undang-undang dan Hukum dalam Konteks Eropah" akan berkembang dan diperkemaskan, melalui kajian, kelayakannya dalam bidang undang-undang saintifik masing-masing. Lulusan akan berkompeten untuk menjalankan kerja ilmiah dan menyumbang kepada pembangunan bidang sains undang-undang masing-masing. Penekanan diberikan pada konsultasi berorientasi akademik dan penyelidikan dengan penyelia masing-masing. Matlamat utama kajian ini adalah bahawa seorang siswazah akan menyusun disertasi di mana dia akan menggunakan metodologi ilmiah dan memasukkan analisis rumit pengetahuan dan pengalaman praktikal, serta pemotongan kesimpulan teori dan prinsip-prinsip daripadanya. Pengetahuan, keupayaan, dan kemahiran graduan akan dinilai melalui peperiksaan dalam mata pelajaran individu dan disertasi bertulis, yang mesti diterbitkan (atau diterima untuk penerbitan) secara keseluruhan atau bahagiannya, sebelum pembelaannya.

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Biasiswa Keystone

Terokai pilihan yang ditawarkan oleh biasiswa kami

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Law Faculty of Charles University was formed in 1348 as one of four faculties of the newly established Charles University.

The Law Faculty of Charles University was formed in 1348 as one of four faculties of the newly established Charles University. Baca Ringkas