PhD dalam Undang-undang Kanon

Umum

Penerangan Program

Dicipta oleh Persidangan Episcopal Kebangsaan Kongo dan didokonikan oleh Jemaah Pendidikan Katolik, Fakulti Hukum Canon bertujuan untuk mempromosikan pengajaran mendalam dan penyelidikan yang ketat dalam sains kanonik selaras dengan undang-undang Rom, undang-undang sivil moden dan Kastam Afrika.

Oleh itu, beliau membentuk pakar dalam Undang-undang Kanon dalam semangat perkhidmatan dan kesetiaan penuh kepada Magisterium Ecclesiastical. Pakar-pakar ini juga akan memohon kepada inkulturasi undang-undang kanon di Afrika, "tanpa melanggar undang-undang ilahi dan disiplin Agung Gereja."

Dalam perspektif ini, Fakulti Hukum Kanonik membantu menyelesaikan, sebagai langkah pertama, keperluan mendesak Gereja Afrika:

- untuk menyediakan fakulti, pelbagai institut unggul gerejawi dan seminari Utama dengan kakitangan berkelayakan untuk kursus undang-undang kanon;

- untuk meletakkan pelupusan mahkamah gereja, kakitangan kehakiman kompeten;

- untuk menyediakan Uskup dan Ketua Tertinggi Institut Kehidupan dan Pertubuhan yang Diurapi Kehidupan Apostolik dengan pakar yang boleh membantu mereka dalam kerajaan masing-masing.

Untuk mencapai matlamat ini, kursus dibahagikan kepada tiga kitaran: ijazah 2 tahun, ijazah 3 tahun dan ijazah kedoktoran sekurang-kurangnya 4 tahun, 2 yang pertama ditumpukan kepada DEA (Diplôme d'Etudes Approfondies).

Program doktoral boleh diselesaikan dengan Penggabungan Pendidikan Tinggi dalam Undang-undang Kanon.

Program kursus Fakulti Hukum L'Université Catholique Du Congo ditubuhkan mengikut Artikel 55 Ordinan "Kongregasi Suci bagi Pendidikan Katolik dengan tujuan permohonan konkrit Perlembagaan Apostolik Sapientia Christiana dan keputusan yang memperbaharui organisasi pengajian dalam Fakulti Hukum Kanonik Kongregasi yang sama.

Program kitaran pertama, iaitu lulusan terdiri daripada subjek yang dibahagikan kepada 4 paksi: filosofi, teologi, undang-undang, bahasa dan lain-lain (disiplin yang berkaitan). Ia termasuk kursus umum yang membolehkan pelajar memperoleh pangkalan untuk menghadapi kajian Kod Kanun Kanonik.

Tarikh Akhir Kemaskini Jun 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

L’Université Catholique du Congo est une Université privée Catholique réputée par son excellence, par son dynamisme, par sa qualité exceptionnelle des enseignements offerts à ses étudiants et pour la ... Baca lebih lanjut

L’Université Catholique du Congo est une Université privée Catholique réputée par son excellence, par son dynamisme, par sa qualité exceptionnelle des enseignements offerts à ses étudiants et pour la pertinence de son programme d’études. Baca Ringkas