Sarjana Hukum

Umum

Penerangan Program

persembahan

Undang-undang Keputusan no 74/2006, 24 Mac, menetapkan bahawa "dalam pendidikan universiti, kitaran pengajaran yang mengarah ke ijazah sarjana harus memastikan bahawa pelajar memperoleh pengkhususan akademik dengan menggunakan kegiatan penyelidikan , inovasi atau pengukuhan kecekapan profesional "(Perkara 18 (3)). Sarjana dalam Undang-Undang Katolik Porto bertujuan untuk memberi kesan penuh kepada objektif ini.

Sebagai tambahan kepada pelajar yang memegang ijazah dalam Undang-undang, pemegang ijazah lain boleh diterima, dengan syarat yang sama yang diperlukan untuk calon dari universiti lain.

Mengambil manfaat daripada pengalaman yang diperoleh sejak pembaharuan kokurikulum bermula pada tahun 2003/2004, empat bidang pengkhususan asas telah ditakrifkan pada mulanya: Undang-undang Swasta, Undang-Undang Perniagaan dan Perniagaan, Undang-Undang Jenayah, Undang-Undang Awam dan Antarabangsa; ia difahamkan bahawa ini akan, dalam bidang moden, bidang utama tindakan jurist. Takrif kandungan yang berkaitan dengan setiap kawasan telah dilakukan mengikut kriteria yang sama. Pengesahan kemunculan bidang pengkhususan lain yang diterajui, pada tahun-tahun berikutnya, untuk mewujudkan bidang Undang-undang Cukai dan pelancaran Master in Law and Management. Tak lama selepas itu, tiga lagi bidang pengkhususan telah dirasmikan: Undang-undang Pentadbiran, Undang-Undang Awam, Antarabangsa dan Eropah dan Undang-undang Buruh.

Fleksibiliti tersirat meninggalkan model tradisional subjek nuklear dan pilihan dan memilih model di mana semua unit kurikulum adalah pilihan, membolehkan pelajar memilih subjek berdasarkan projek latihan peribadi mereka. Malah, tidak ada disiplin wajib dan / atau penstrukturan kerana ini termasuk dalam kitaran pertama latihan (kursus sarjana muda); Sebaliknya, setiap pelajar dapat menentukan kursus latihannya, mengikut objektif profesional atau saintifik mereka. Harus diingat bahawa model ini unik di negara kita tetapi sesuai dengan amalan yang diikuti di beberapa universiti terbaik Amerika dan Eropah (Harvard, Yale, Cornell, Columbia dan Stanford di Amerika Syarikat, Cambridge dan Oxford di Eropah).

Oleh itu, struktur Master dalam Undang-undang membolehkan pilihan antara Ketua atau Kepakaran:

Sarjana Undang-undang (umum)

  • Pilihan percuma kokurikulum atau seminar yang melengkapkan 60 ECTS
  • Disertasi dalam bidang salah satu unit kurikulum yang dijalankan

Sarjana dalam Undang-undang (pengkhususan)

  • Pencapaian lebih daripada 33 ECTS dalam kurikulum atau seminar mandatori di kawasan tersebut
  • Disertasi dalam bidang pengkhususan yang sama

Oleh itu, 90 ECTS sesuai dengan fasa akademik - 60 ECTS: setiap mata pelajaran sepadan dengan 6 ECTS dan setiap Seminar ke 3 ECTS. Disertasi itu sepadan dengan 30 ECTS.

Di samping itu, model ini juga membolehkan kehadiran (dengan atau tanpa penilaian dan akreditasi masing-masing) kursus atau seminar individu tanpa memerlukan pendaftaran formal dalam kursus ijazah induk. Iaitu, profesional yang, atas sebab apa pun, tidak mempunyai kemungkinan untuk menghadiri ijazah sarjana (atau tidak mahu), boleh menghadiri kurikulum unit (disiplin atau seminar) mengikut keperluan dan / atau ketersediaan mereka.

Untuk masa depan, Fakulti akan terus memperhatikan keperluan pasaran global, terutamanya komponen latihan disiplin. Untuk memperluaskan cakrawala untuk pelajar kami, kami akan menjemput guru dan pakar asing untuk mengajar disiplin dan seminar.

Akhirnya, perlu diingat bahawa hampir semua pelajar yang baru tamat pengajian memilih Fakulti kami untuk meneruskan pengajian mereka dan, selepas masa yang singkat, kira-kira separuh daripada pelajar Sarjana kami datang dari pelbagai universiti awam dan swasta Universiti Portugis, serta universiti di beberapa negara berbahasa Portugis.

Peperiksaan Masuk / Keperluan:

Calon yang memegang mana-mana darjah diterima.

Pelan Kajian

Sekolah Undang-undang menawarkan Sarjana dalam Undang-undang dalam model unik di negara ini, di mana semua unit kurikulum adalah pilihan, yang membolehkan untuk memilih disiplin dan seminar untuk setiap kursus latihan peribadi, mengikut objektif profesional dan saintifik.

Struktur Master dalam Undang-undang membenarkan pilihan antara Ketua atau Kepakaran:

a) Sarjana Hukum (Umum)

Pelan Kajian: Pilihan percuma semua unit kurikulum yang melengkapkan 60 ECTS. Disertasi dalam bidang salah satu unit kurikulum yang dibuat.

b) Menguasai Undang-Undang (Pengkhususan)

Pelan Kajian: Melengkapkan sekurang-kurangnya 33 ECTS dalam unit kurikulum wajib atau seminar di kawasan terpilih dan pilihan bebas dari unit kurikulum yang tinggal, sehingga sejumlah 60 ECTS selesai. Disertasi dalam bidang pengkhususan yang sama.

Bidang Kepakaran

  • Undang-undang Swasta: Bidang ini bertujuan untuk memperdalam perkara yang pada dasarnya dikaitkan dengan Hukum Sivil. Setiap tahun, Sekolah ini berusaha untuk memasukkan dalam bidang ini disiplin dan / atau seminar berkaitan dengan bidang baru Undang-Undang Swasta. Kawasan ini direka khas untuk profesional forum (peguam dan majistret).
  • Undang-undang Jenayah: Bidang ini bertujuan untuk memperdalam kajian perkara-perkara yang berkaitan dengan Hukum Pidana, dan terutama kajian tentang isu-isu baru muncul di daerah ini yang cenderung menganggap semakin penting. Kenyataan baru-baru ini menunjukkan bahawa pengkhususan dalam Undang-Undang Jenayah adalah wajar, yang termasuk, sebagai tambahan kepada perkara tradisional, sambungan cabang Undang-Undang ini kepada bidang-bidang seperti Undang-undang Cukai, Undang-undang Pentadbiran, Undang-undang Antarabangsa, antara lain. Kawasan ini direka khas untuk profesional forum (peguam dan majistret).
  • Undang-undang Perniagaan dan Perniagaan: Bidang ini bertujuan untuk memperdalam perkara-perkara yang secara asasnya berkaitan dengan Undang-Undang Perniagaan, dengan penekanan khusus pada Hukum Komersial, terutama Hukum Bisnis, tetapi juga merenungkan kajian hal-hal yang berkaitan dengan pelaksanaan kegiatan usaha , seperti Undang-Undang Persaingan, Undang-undang Cukai dan Undang-Undang Insolvensi. Kawasan ini direka khusus untuk mereka yang ingin mengamalkan (atau mengamalkan dengan berkesan) undang-undang perniagaan atau perundingan perniagaan, dan, tentu saja, peguam perniagaan; juga berguna kepada para profesional forum (peguam dan majistret).
  • Undang-undang Antarabangsa dan Eropah: Ini adalah bidang yang pada dasarnya diarahkan kepada Undang-undang Antarabangsa dan Eropah, tetapi tanpa mengabaikan pengajaran perkara Undang-undang Perlembagaan yang dalam beberapa cara mempunyai hubungan dengan Undang-undang Antarabangsa. Dengan ciri-ciri sedemikian, kawasan ini berguna bagi sesiapa yang mengejar kerjaya di pentadbiran awam dan institusi antarabangsa, termasuk institusi Kesatuan Eropah, dan tetap menjadi pilihan yang sangat baik untuk peguam dan majistret.
  • Undang-undang Buruh (Bertugas dalam jam selepas bekerja): Perhatian yang diberikan kepada cawangan undang-undang ini dalam kursus sarjana muda tidak berkadar dengan kepentingan isu-isu buruh yang diambil dalam amalan undang-undang. Menyedari fakta ini, dan permintaan yang semakin meningkat oleh profesional undang-undang untuk pengkhususan dalam bidang ini, kami memutuskan untuk mewujudkan bidang pengkhususan baru dalam cabang Undang-Undang ini. Subjek yang secara tradisinya bukan sebahagian daripada kurikulum sekolah undang-undang akan ditangani, meneroka beberapa pautan ke Undang-undang Antarabangsa dan Undang-undang Keselamatan Sosial. Kawasan ini bertujuan untuk semua peguam yang menjalankan atau berniat untuk bekerja dalam bidang buruh, sama ada dalam forum, di syarikat atau di organisasi lain secara umum.
  • Undang-undang Cukai (Mengajar selepas pasca kerja): Bidang ini bertujuan untuk memperdalam kajian perkara-perkara yang berkaitan dengan Undang-undang Cukai, dan khususnya kajian isu-isu baru muncul di daerah yang sama ini terkait dengan cabang-cabang lain Undang-undang. Oleh itu, sebagai tambahan kepada pendalaman perkara-perkara tradisional yang berkaitan dengan kajian cukai utama, kaitan Undang-undang Cukai kepada Undang-Undang Antarabangsa dan Undang-Undang Jenayah diterokai. Kawasan ini khusus direka untuk mereka yang ingin melaksanakan (atau melaksanakan secara berkesan) pengauditan dan perundingan cukai, advokasi perniagaan dan perundingan perniagaan.

Mobiliti

Peringkat Antarabangsa

Sekolah Undang-undang sangat komited untuk menyediakan pelajarnya dengan latihan komprehensif dan berkelayakan yang hasil daripada pengalaman mobiliti antarabangsa. Dalam konteks ini, ia menggalakkan dan mempromosikan kesesuaian pelbagai modaliti internship antarabangsa, mengikut objektif dan profil pelajar, dalam rangka Program Erasmus, Mobiliti Percuma atau Program Magang Kurikuler di Kementerian Luar Negeri.

Pelajar yang mengambil penempatan ini boleh, untuk tujuan ini, mendapat manfaat daripada geran Erasmus jika latihan dilakukan di negara yang diliputi oleh program ini (contohnya Negara Anggota Kesatuan Eropah, Iceland, Liechtenstein, Norway, Macedonia, Turki) serta kemungkinan pengurangan yuran pengajian semasa tempoh mobiliti.

Pengiktirafan latihan magang ini adalah hasil daripada pendaftaran dalam tambahan diploma, apabila mereka tidak diiktiraf sebagai mempunyai nilai kurikulum. Semua pelajar yang mendaftar dalam kitaran 2 Sekolah Undang-undang boleh memohon modaliti latihan berikut:

Magang Kurikulum di Kementerian Luar Negeri

Mobiliti pelajar ke misi diplomatik Portugis (kedutaan, misi, konsulat Program Magang Kurikulum di Kementerian Luar Negeri), dan boleh mendapat manfaat daripada beasiswa Erasmus.

Penyelidikan Penyelidikan

Mobiliti yang diarahkan kepada penyelidikan untuk disertasi tuan, yang akan dijalankan selepas tamat tempoh akademik, di institusi pengajian tinggi, dengan tempoh minimum 2 bulan dan maksimum 5 bulan, layak mendapat biasiswa Erasmus.

Latihan untuk Graduan Baru

Mobiliti para siswazah baru-baru ini untuk menjalankan latihan dalam konteks profesional yang pelbagai, dengan tempoh minimum 2 bulan dan maksimum 12 bulan, akan selesai selepas tamat program tuan, dan boleh mendapat manfaat daripada pemberian Erasmus.

Latihan musim panas

Mobiliti pelajar dalam konteks profesional atau universiti, dengan tempoh minimum 2 bulan dan maksimum 3 bulan, dan boleh mendapat manfaat daripada biasiswa Erasmus.

Tarikh Akhir Kemaskini Jan 2019

Latar Belakang Pusat Pengajian

Criado em 1978, o curso de licenciatura em Direito foi o primeiro a ser oferecido no Porto. Gradualmente, conquistou prestígio nacional e internacional, não apenas pelos seus professores e alunos, mas ... Baca lebih lanjut

Criado em 1978, o curso de licenciatura em Direito foi o primeiro a ser oferecido no Porto. Gradualmente, conquistou prestígio nacional e internacional, não apenas pelos seus professores e alunos, mas também pelas suas iniciativas e excelentes instalações. Baca Ringkas