Sarjana Muda Undang-Undang

Umum

Penerangan Program

Program ini ditubuhkan pada tahun 2007. Sejak penubuhannya, program ini menawarkan kursus dalam undang-undang awam dan undang-undang syariah, yang diajar dalam bahasa Arab dan bahasa Inggeris. Program ini diiktiraf di peringkat tempatan dan antarabangsa dan memenuhi syarat graduannya bersedia untuk bersaing di pasaran profesional dengan berkesan.

Mesej program

Penyediaan perundangan profesional yang berilmu dengan nilai-nilai moral asas, kemahiran undang-undang dan pengetahuan yang berkaitan dengan undang-undang Saudi dan antarabangsa dan Syariah.

Kelebihan program undang-undang di Universiti Dar Al-Hekma

Program Sarjana Muda Undang-undang di Universiti Dar Al Hekma adalah program undang-undang wanita pertama di Arab Saudi untuk diajar dalam bahasa Arab dan Bahasa Inggeris.

Ia adalah program pertama di wilayah barat Arab Saudi yang mengajar undang-undang antarabangsa. Kurikulum menggabungkan pengajaran teori dan kemahiran yang digunakan untuk membolehkan pelajar mempelajari undang-undang Saudi, Syariah dan undang-undang antarabangsa. Program ini membolehkan pelajar wanita dirangka dalam bahasa Arab dan Inggeris. Dan membolehkan mereka memilih kursus yang melengkapi minat individu dan matlamat profesional mereka.

Pelajar undang-undang mempunyai prestasi cemerlang di peringkat serantau dan antarabangsa yang tertinggi. Program Undang-undang Dar Al-Hikma adalah satu-satunya program untuk mewakili Kerajaan dalam permainan timbang tara undang-undang antarabangsa, dengan Dar Al-Hikma sebagai pasukan terbaik di Timur Tengah berturut-turut sejak beberapa tahun yang lalu.

Program undang-undang termasuk ahli fakulti yang berkelayakan dari universiti berprestij di seluruh dunia, latar belakang dan kepentingan penyelidikan dalam bidang undang-undang, yang membolehkan pelajar mempelajari budaya antarabangsa yang pelbagai semasa pengajian.

Persekitaran yang unik dan kaya di universiti ini membolehkan persekitaran yang unik dan kaya universiti untuk meningkatkan kepercayaan diri mereka dan membentangkan dan mengemukakan hujah-hujah undang-undang lisan dan bertulis dengan keyakinan dan kekuatan yang disokong oleh hujah dan bukti dan cabaran dalam forum undang-undang antarabangsa.

Program undang-undang membolehkan graduan bekerja di firma undang-undang antarabangsa dan melanjutkan pelajaran mereka di universiti antarabangsa yang berprestij. .

Peluang kerjaya atau prospek kerjaya

Graduan program undang-undang boleh berfungsi sebagai:

  • Peguam untuk syarikat tempatan di Arab Saudi.
  • Peguam di syarikat antarabangsa di dalam dan di luar Arab Saudi.
  • Peguam domestik atau penasihat undang-undang di organisasi awam, swasta atau lain-lain.
  • Kedudukan dalam kementerian.
  • Pejabat awam.
  • Penganalisis Pertubuhan Antar Kerajaan.
  • Wartawan politik.
  • Ahli fakulti (selepas tamat pengajian dari pengajian siswazah).
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Located in the heart of the metropolitan city of Jeddah, Dar Al-Hekma is one of Saudi Arabia's leading teaching and research universities for young women. Since its opening in 1999, Dar Al-Hekma is de ... Baca lebih lanjut

Located in the heart of the metropolitan city of Jeddah, Dar Al-Hekma is one of Saudi Arabia's leading teaching and research universities for young women. Since its opening in 1999, Dar Al-Hekma is dedicated to endowing its pupils with the skills and knowledge they need to flourish and succeed in a rapidly changing world.?? Baca Ringkas