Sarjana Muda Undang-Undang

Umum

Penerangan Program

Sarjana Muda Undang-Undang (LLB)

 • Tahun Penyertaan: 2020
 • Mod Pembiayaan: Pembiayaan kerajaan
 • Kod Kemasukan: 1061 Sarjana Muda Undang-Undang
 • Cara Pengajian: Sepenuh masa
 • Sasaran Pengambilan Indikatif (tertakluk kepada perubahan) :
  • JUPAS dan tempat yang dibiayai kerajaan bukan JUPAS: 55-65
  • Tempat Permohonan Langsung (Pelajar Tempatan): 12 untuk Sekolah Undang-undang
  • Pelajar Bukan Tempatan: Laluan Permohonan Langsung untuk pelajar-pelajar Non-Gaokao antarabangsa dan tanah besar: sekitar 250. Laluan NUEE [全国 普通 高等学校 统一 招生 计划 (统招)] untuk pelajar Gaokao daratan: sekitar 225
 • Tempoh Tempoh Biasa: 4 tahun
 • Permohonan Langsung / Bukan JUPAS Tarikh tutup: 2 Januari 2020 (Tempatan & Bukan tempatan)

Pengenalan

Sarjana Muda Undang-Undang (LLB) menyediakan persediaan yang baik bukan sahaja untuk amalan undang-undang tetapi untuk banyak kerjaya lain. Perkembangan ekonomi dan sosial terkini yang pesat di Hong Kong, di RRC dan di seluruh dunia, telah mewujudkan banyak peluang baru untuk peguam dan orang yang menyedari secara sah sepanjang perniagaan komersial, perniagaan, profesional dan awam. Pendidikan undang-undang dan pengajaran undang-undang mesti memastikan bahawa graduan undang-undang cukup lengkap untuk memenuhi peluang tersebut. Pendidikan dan latihan undang-undang di Hong Kong sendiri menjadi subjek kajian menyeluruh selama beberapa tahun yang lalu dan banyak cadangan positif untuk perubahan dalam format kursus dan penyampaian kursus telah dibuat. City University telah memeluk cadangan tersebut dan telah mengubahsuai semula program LLB dengan ketara. Terdapat kesan perubahan dalam penyampaian program dan dalam cara pelajar dinilai.

Sekolah Undang-undang menawarkan program LLB dalam Mod Penuh-Masa (empat tahun). Program Sepenuh Masa akan menarik bagi kedua-dua lepasan sekolah dan mereka yang mempunyai ijazah sarjana muda.

Kurikulum ini akan menumpukan perhatian kepada subjek teras undang-undang teras utama seperti yang diguna pakai di Hong Kong. Pelajar juga akan diperkenalkan kepada undang-undang dan sistem undang-undang tanah besar China. Di samping itu, pelajar akan dapat memilih subjek yang mereka ingin belajar bergantung kepada kerjaya dan kepentingan yang mereka inginkan dari pelbagai pilihan.

Matlamat Program

Program ini bertujuan untuk:

 • Menyediakan pendidikan liberal dalam teori dan amalan undang-undang di peringkat dan ketat sesuai untuk ijazah sarjana muda.
 • Melengkapi pelajar dengan pemahaman kritikal tentang undang-undang dan institusi undang-undang untuk membolehkan mereka melayani keperluan Hong Kong dan masyarakat antarabangsa.
 • Memudahkan pembangunan pelbagai kemahiran intelektual, khususnya, keupayaan untuk berfikir secara analitik dan kritis, untuk menyelesaikan masalah, dan berkomunikasi dengan berkesan secara lisan dan secara bertulis.

Hasil Belajar Berpikir

Apabila berjaya menyelesaikan Program ini, pelajar harus dapat:

Tahu undang-undang

 • Secara analitikal dan kritis menerangkan undang-undang substantif / prosedur utama dan sistem perundangan Hong Kong, dan juga menerangkan prinsip-prinsip undang-undang antarabangsa atau undang-undang bidang kuasa lain.
 • Huraikan undang-undang dan sistem perundangan Republik Rakyat China dan hubungannya dengan masa depan dan komersial perlembagaan Hong Kong.

Memohon undang-undang

 • Memohon undang-undang untuk menyelesaikan masalah undang-undang.

Evaluasi & kontekstualkan undang-undang

 • Secara kritis menilai undang-undang dalam tindakan dan interaksi dinamik antara undang-undang dan fenomena sosial dan situasi kehidupan sebenar.

Memperolehi & Menggunakan kemahiran undang-undang

 • Gunakan pelbagai kemahiran undang-undang atau intelektual - seperti membaca dan mentafsirkan kes dan statut, mengenal pasti dan menilai fakta yang relevan, menjalankan penyelidikan undang-undang bebas, membangun dan menawarkan penyelesaian kepada masalah undang-undang, menggunakan dan memetik pihak berkuasa yang berkaitan dengan sewajarnya, merangka dokumen, dan berkomunikasi dalam cara yang koheren, sopan dan persuasif - dalam melaksanakan pelbagai tugas.

Bertindak secara etika & bertanggungjawab

 • Bertindak dengan etika yang kuat dan dengan mengambil kira tanggungjawab sosial dan profesional.

Membangunkan sikap

 • Membangun sikap siasatan dan rasa ingin tahu untuk pembelajaran dan pengetahuan.

Peluang untuk Cari

 • Mempunyai peluang untuk membuat penemuan asal dan / atau inovasi mengenai operasi undang-undang dan prosedur di Hong Kong.

Struktur Program

Struktur program LLB kami membolehkan pelajar meluaskan pandangan mereka dengan mengkaji pelbagai subjek undang-undang dan bukan undang-undang. Penekanan khusus diberikan pada mendedahkan pelajar kepada perspektif perbandingan dan antarabangsa. Untuk lulus, para pelajar LLB dikehendaki menyelesaikan 126 unit kredit (untuk pelajar LLB 2012 kohort dan seterusnya) yang terdiri daripada kursus undang-undang teras, elektif undang-undang, kursus Pendidikan Gateway seperti kursus Bahasa Inggeris dan kursus tamadun Cina.

Kursus teras untuk pelajar LLB adalah Penyelidikan dan Penulisan Undang-Undang, Sistem Undang-undang Hong Kong, Undang-undang Awam PRC, Undang-undang Kontrak, Undang-Undang Tort, Undang-undang Perlembagaan dan Pentadbiran, Undang- Undang Jenayah, Undang-Undang Tanah, PRC. Pelajar yang merenungkan kemasukan ke profesion undang-undang juga perlu mengikuti kursus-kursus berikut: Ekuiti dan Amanah, Undang-undang Syarikat, Undang-Undang Bukti, Prosedur Sivil, Prosedur Jenayah, dan Undang-undang Perdagangan.

Di samping itu, pelajar LLB boleh memilih pilihan daripada senarai lebih daripada tiga puluh kursus dalam bidang seperti undang-undang komersial, undang-undang alam sekitar, undang-undang awam, undang-undang antarabangsa, undang-undang hak asasi manusia, undang-undang ekonomi antarabangsa, undang-undang China, undang-undang hak harta intelektual, resolusi pertikaian, advokasi antarabangsa, undang-undang perbandingan, dan undang-undang jenayah.

Satu ciri Program LLB akan menjadi pendekatan bersepadu untuk pembelajaran dan penilaian oleh mana pelajar dapat memperoleh dan meningkatkan kemahiran dan kecekapan yang boleh dipindahkan umum mereka. Akan ada lebih banyak penekanan pada pembentangan kelas, pengajaran interaktif dan aktiviti kumpulan kecil dan bukannya pada kursus kursus tulis tradisional dan peperiksaan buku tertutup. Perhatian akan dibayar sepanjang program ini untuk peningkatan kemahiran bahasa secara berterusan.

Ciri-ciri Khas

 • Fakulti dan kurikulum global
 • Penekanan pada pembelajaran aktif dan interaktif dalam kumpulan tutorial kecil
 • Penempatan Perundangan di firma undang-undang di Hong Kong atau di mahkamah Tanah Besar China
 • Ceramah tetamu dan video-persidangan oleh sarjana dari sekolah undang-undang yang terkenal
 • Peluang pertukaran asing di luar negara
 • Projek Pendidikan dan Kesedaran Undang-Undang Global (G-LEAP) - peluang untuk belajar kursus intensif selama satu bulan di Universiti College, Oxford dan Fakulti Undang-Undang, Universiti Monash *
 • Biasiswa kemasukan untuk pelajar yang cerah

* Tertakluk kepada pengesahan

Prospek kerjaya

Ijazah undang-undang menawarkan asas yang mantap untuk pelbagai kerjaya dan kajian lanjut, baik di Hong Kong dan luar negara. Graduan yang ingin mengamalkan undang-undang di Hong Kong perlu memasuki program Sijil Lepasan Siswazah (PCLL) yang kami tawarkan di City University.

Banyak graduan undang-undang juga mendapat kerjaya yang berjaya dalam bidang perakaunan, perniagaan, kewangan, pengurusan, kewartawanan dan Perkhidmatan Awam. Graduan boleh melanjutkan pelajaran lanjut atau kelayakan profesional dalam undang-undang, perniagaan dan pengurusan, perakaunan, kewangan dan pentadbiran korporat. Master of Laws (LLM), yang ditawarkan oleh Sekolah Undang-undang, juga mewujudkan peluang besar bagi graduan undang-undang untuk melanjutkan kelayakan mereka kepada status pascasarjana.

Syarat Kemasukan

Pemohon Langsung / Bukan JUPAS

Untuk memenuhi syarat untuk kemasukan, anda mesti memenuhi Syarat Kemasukan Umum dan memenuhi syarat kemasukan khusus program berikut.

 • Skor band keseluruhan 7 di IELTS #; atau
 • A TOEFL # skor 600 (ujian berdasarkan kertas) atau 100 (ujian berasaskan internet);
 • Gred C atau ke atas dalam HKALE Penggunaan Bahasa Inggeris HKALE; atau
 • Kelayakan bersamaan lain.

# Diperolehi dalam tempoh 3 tahun sebelum kemasukan.

Pemohon boleh memohon kemasukan ke program Sarjana Muda Undang-undang secara langsung. Kemasukan kedudukan lanjutan tidak akan dipertimbangkan.

Pemohon matang layak memohon kemasukan walaupun mereka tidak memenuhi syarat kemasukan umum, dengan syarat mereka dapat menunjukkan kesesuaian untuk program dan kebolehan untuk belajar. Pemohon matang mestilah berusia lebih dari 25 tahun pada 1 September tahun kemasukan ke program LLB.

Universiti boleh membenarkan pengalaman pendidikan atau vokasional terdahulu dikira ke arah unit kredit yang diperlukan untuk mendapatkan anugerah City University.

Biasiswa Kemasukan LLB

Untuk memberi ganjaran kepada pelajar tempatan dengan hasil akademik cemerlang, Sekolah Undang-undang telah menubuhkan Biasiswa Kemasukan untuk Program LLB. Nilai setiap anugerah adalah sehingga HK $ 75,000.

Pelajar yang layak akan dipertimbangkan secara automatik untuk Biasiswa di atas. Permohonan tidak diperlukan.

Permohonan dan Pertanyaan

Tempoh Kemasukan

Pelajar dimasukkan ke dalam program LLB sepenuh masa selama empat tahun pada permulaan Semester A (yang biasanya bermula pada awal September) pada setiap tahun akademik.

Cara memohon

Pemohon yang ingin masuk ke program LLB boleh memohon secara langsung kepada Universiti tetapi tidak kedua-duanya.

119690_119654_campus.jpg

Sekolah Undang-undang

Sekolah Undang-undang bercita-cita menjadi pusat yang terkenal di peringkat antarabangsa untuk penyelidikan dan pengajaran undang-undang di rantau Asia Pasifik. Misi Sekolah adalah untuk menyediakan pelajar dengan pendidikan yang sangat baik dan menyumbang kepada kemajuan pengetahuan. Melalui kerjasama dengan sekolah undang-undang dan organisasi profesional yang lain, Sekolah ini bertujuan untuk memupuk persekitaran di mana pelajar dan kakitangan dapat membangun dan menggunakan pengetahuan undang-undang mereka, kemahiran profesional dan kepakaran untuk kepentingan seluruh masyarakat Hong Kong.

Program Sarjana Muda Undang-Undang (LLB) disampaikan selama empat tahun dan menekankan pengambilalihan dan pembangunan kemahiran undang-undang dan intelektual yang meluas. Pembelajaran dan pengajaran adalah interaktif dan sejajar dengan hasil pembelajaran yang dimaksudkan. Pelajar dilatih untuk menerapkan undang-undang dan prinsip perundangan untuk menyelesaikan masalah kehidupan sebenar. Program LLB menyediakan asas yang mantap untuk kerjaya dalam undang-undang dan bidang yang berkaitan dengan undang-undang, perkhidmatan awam dan pengajian pascasiswazah di Hong Kong dan luar negara.

Sasaran kami

Pelajar menerima pendidikan undang-undang yang baik dari kakitangan kami, yang semuanya adalah guru dan sarjana dari Hong Kong, Tanah Besar China, UK, Australia, India, Malaysia, dan sebagainya. Sebagai tambahan, pelajar mempunyai peluang untuk diajar dengan melawat fakulti dari sekolah undang-undang di seluruh dunia.

Kedudukan unik Hong Kong sebagai Wilayah Pentadbiran Khas China telah memberikan banyak cabaran dan peluang untuk pendidikan undang-undang, terutama dalam konteks globalisasi. Sekolah Undang-undang membolehkan para pelajar mendapat manfaat daripada semua ini dan menjadi fikiran terbaik dan paling terang apabila memohon kerjaya dalam undang-undang, perniagaan, perkhidmatan awam, perbankan dan bidang lain.

Kurikulum Tahun Pertama

119831_Skjermbilde2019-08-17kl.15.57.18.png

Akreditasi Profesional

Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LLB) adalah kelayakan yang diiktiraf untuk diterima masuk ke Sijil Lepasan Siswazah (PCLL), suatu prasyarat untuk memasuki profesion undang-undang di Hong Kong.

Ciri Bonus

 • Kurikulum yang direka untuk profesional undang-undang yang bertujuan untuk menjadi penasihat berharga dalam susunan perlembagaan "Sistem Satu-Negara-Dua-Dua".
 • Sejumlah program pertukaran dengan universiti di luar negara seperti di Australia, Kanada, China, Perancis, Jerman, Ireland, Korea, Singapura, Sweden, Taiwan, Belanda, UK, Amerika Syarikat, dan sebagainya.
 • Kursus Penempatan Hukum yang memberi kredit, yang memberi peluang kepada pelajar untuk memperoleh pengalaman praktikal yang bekerja di pejabat undang-undang atau persekitaran kerja yang berkaitan dengan undang-undang.
 • Peluang kepada pelajar untuk mengambil kursus undang-undang kredit yang berfaedah selama satu bulan di institusi luar negeri yang terkenal termasuk University College, Oxford (UK) dan Universiti Monash (Australia) pada musim panas.
 • Kurikulum tersusun sekitar penemuan dan inovasi.
 • Satu pilihan kredit yang diajar oleh ulama terkenal.

Pencapaian Pelajar

Program City MoU telah mendapat reputasi bertaraf dunia yang hebat. Di samping memenangi beberapa pusingan tempatan dalam pertandingan Jessup, CityU telah memenangi sepuluh kejohanan dalam pertandingan mooting antarabangsa sejak enam tahun yang lalu. CityU adalah pemenang tiga kali undi Susan J. Ferrell Intercultural Human Rights di North America (2011, 2013, 2016); memenangi kedua-dua kejohanan berprestij Vis East dan Vis Vienna (2012-2013) di Asia dan Eropah, dan Budapest Pre-Moot Tahunan Tahunan (2016). CityU adalah satu-satunya pasukan Asia yang pernah memenangi Pertandingan Percubaan Mahkamah Jenayah Antarabangsa di Eropah (2012) dan memenangi Pertandingan Mahkamah Mats Court Space IASLA (Round Asia Regional Round) di Australia (2011). CityU memenangi Pertandingan Memancing ADR Antarabangsa di Hong Kong (2011) dan Pertandingan M & A Asia Pasifik ke-8 (2018). Sebagai tambahan kepada kejohanan antarabangsa, ia telah memenangi pelbagai anugerah pelari pertama, dan penceramah terbaik dan anugerah memorial terbaik.

Pertukaran Pelajar / Pelatih

Pertukaran Pelajar

Pelajar digalakkan untuk melanjutkan pengajian di luar Hong Kong dengan menyertai program pertukaran pelajar yang dianjurkan oleh CityU dan Sekolah Undang-undang, dengan peluang untuk belajar selama satu semester di sebuah universiti seperti Australia, Kanada, China, Perancis, Jerman, Ireland, Korea, Singapura, Sweden, Taiwan, Belanda, UK, AS, dll.

Pelatih

SLW menyediakan program penempatan undang-undang yang memberi kredit kepada pelajarnya. Pelajar menyelesaikan penempatan ini di firma undang-undang, dewan barter, rumah penerbitan jurnal undang-undang, syarikat antarabangsa, bank, mahkamah daratan dan organisasi bukan kerajaan di luar negara.

119691_119653_campus2.jpg

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

Welcome to City University of Hong Kong (CityU). We are a dynamic university established in 1994 and uniquely located in the heart of Hong Kong, Asia's world city. Our goals are to pursue high levels ... Baca lebih lanjut

Welcome to City University of Hong Kong (CityU). We are a dynamic university established in 1994 and uniquely located in the heart of Hong Kong, Asia's world city. Our goals are to pursue high levels of excellence, promote innovation and nurture creativity with the aim to improve people's lives. In a city where East meets West, our vision is to become globally recognised for professional education, one that emphasises the mutual enrichment of different cultures and intellectual traditions, and for research that makes a real difference. Baca Ringkas