Sarjana Undang-Undang Laut

Umum

Penerangan Program

Lautan merangkumi lebih dari 70 peratus permukaan Bumi. Manusia bergantung pada lautan untuk kehidupan, pekerjaan, makanan, perjalanan, dan kesihatan manusia. Lautan adalah takungan keanekaragaman hayati terbesar di dunia, termasuk mamalia laut, ikan, krustasea, moluska, dan banyak spesies lain.

The LL.M. program bertujuan untuk memperluas pendekatan tradisional terhadap Undang-Undang Laut dari isu-isu bidang kuasa untuk juga merangkumi undang-undang besar seperti pemuliharaan dan penggunaan sumber biologi secara lestari dan perlindungan keanekaragaman hayati dan alam sekitar. Walaupun program pengajian mempunyai profil global yang jelas, program ini juga mempunyai dimensi Artik yang berbeza. Sebilangan besar Artik terdiri daripada kawasan laut. Perubahan iklim global akan semakin menjadikan kawasan-kawasan ini kepada pelbagai kegunaan seperti navigasi, eksploitasi minyak dan gas, perikanan, dan penyelidikan. Kawasan Arktik memberikan peluang unik untuk mempelajari pendekatan undang-undang global dan serantau untuk melindungi dan memelihara persekitaran laut.

Penerangan program

 • Tempoh: 3 semester
 • Kredit (ECTS): 90
 • Syarat kemasukan: Ijazah Sarjana Muda dalam undang-undang atau sains politik + surat motivasi
 • Nama Ijazah: Sarjana Undang-Undang (LL.M.) dalam Undang-Undang Laut
 • Kod permohonan:
  • Pemohon Norway dan Nordic: 7001
  • Pemohon antarabangsa: 2033

Program ini akan melalui kursus dan tesis masternya memberi para pelajar pengenalan dan pengetahuan luas tentang Undang-Undang Laut, termasuk pengembangannya dan aspek politik dan institusi. Pelajar di program ini diajar oleh pakar undang-undang dari Fakulti Undang-undang dan JCLOS serta institusi lain, seperti organisasi antara kerajaan, mahkamah antarabangsa, akademik, dan praktisi. Pengajaran tersebut merangkumi kuliah, seminar berasaskan masalah, kursus penulisan, pengalaman pengadilan, dan lawatan ke institusi yang berkaitan, di mana dalam semua aktiviti pelajar adalah peserta aktif.

Program ini intensif dengan struktur tiga semester hingga satu tahun kalendar, bermula pada bulan Ogos. Semester musim luruh terdiri daripada dua kursus pengenalan mengenai Undang-undang Laut dan politik Hukum Laut. Semester musim bunga memberi tumpuan kepada topik yang lebih khusus mengenai Artik dan perlindungan Alam Sekitar Laut. Pada semester tiga pelajar memilih topik mereka sendiri untuk projek penyelidikan individu, yang akan diselesaikan pada musim panas.

Garis panduan program:

Semester pertama

 • JUR-3050 Undang-undang Umum Laut

Kursus ini menyediakan pengenalan umum kepada Undang-Undang Laut, iaitu peraturan dan prinsip undang-undang awam antarabangsa yang meliputi kawasan maritim.

 • JUR-3054 Undang-undang Umum Laut II

Kursus ini berdasarkan JUR-3050 dan membahas topik yang dipilih dengan lebih mendalam.

Semester kedua

 • JUR-3052 Perlindungan Lingkungan Laut oleh Undang-undang Antarabangsa

Kursus ini memberi tumpuan kepada peraturan perundangan antarabangsa mengenai perlindungan persekitaran laut dari kesan buruk dari penggunaan manusia yang berbeza dan penggunaan sumber laut yang berterusan.

 • JUR-3053 Undang-undang laut dan Artik

Kursus ini memberi tumpuan kepada masalah Undang-undang Laut dan Artik. Undang-undang Umum Laut berlaku untuk wilayah laut di Kutub Utara. Tetapi pada masa yang sama, wilayah ini mempunyai ciri khas yang mesti dipertimbangkan. Dalam kursus ini, para pelajar perlu mengaplikasikan pengetahuan yang mereka perolehi semasa kursus sebelumnya mengenai masalah Artik. Oleh itu, secara umumnya, kursus ini mempunyai watak kajian kes, dengan penekanan khas pada Kutub Utara.

Semester ketiga

 • Tesis Sarjana JUR-3910 dalam Hukum Laut

Ini terdiri dari tesis wajib berdasarkan tema dan pertanyaan dari Hukum Laut. Pelajar akan diberi pengawasan individu. Tesis mestilah minimum 37 halaman dan maksimum 55 halaman, dengan pemformatan sesuai dengan Peraturan untuk program Undang-Undang Laut, bahagian 14. Tema tesis adalah watak sah atau separa undang-undang dan mungkin merangkumi perspektif seperti teori undang-undang, sejarah undang-undang. Tesis mesti terdiri daripada analisis bebas mengenai tema dan sumber undang-undang yang ada. Tesis akan memberi pelajar kajian mendalam mengenai topik tertentu. Perbincangan tesis harus telus dan selengkap mungkin. Rujukan sumber harus tepat dan dapat disahkan.

Hasil pembelajaran

Calon-calon hendaklah selama program LL.M memperoleh pengetahuan, kemahiran, dan kompetensi umum yang memungkinkan mereka untuk memegang jawatan yang berurusan dengan undang-undang masalah laut. Mereka harus dapat mengenal pasti dan menganalisis persoalan undang-undang dan mengaitkan diri mereka dengan sistem perundangan secara bebas dan kritikal.

Untuk mencapai objektif ini, calon harus memperoleh dan mengembangkan kelayakan berikut:

Pengetahuan:

Seorang LL.M. calon dalam undang-undang laut mesti mempunyai:

 • Pengetahuan lanjutan mengenai subjek utama undang-undang laut;
 • Pengetahuan khusus mengenai mata pelajaran undang-undang laut yang lain;
 • Pengetahuan kaedah penyelidikan saintifik.

Kemahiran:

Seorang LL.M. calon dalam undang-undang laut dapat:

 • mengenal pasti dan menganalisis persoalan yang bersifat teori dan praktikal dengan kaedah dan etika yang betul;
 • menggunakan sumber undang-undang yang relevan secara bebas dan kritikal;
 • mengenal pasti batasan undang-undang yang ada dan membincangkan keperluan perubahan;
 • secara bebas menjalankan kerja penyelidikan terhad di bawah pengawasan sesuai dengan norma etika penyelidikan;
 • menyusun dan menggunakan maklumat yang luas dan kompleks, termasuk mengenal pasti persoalan utama dan sub-penyelidikan;
 • berkomunikasi dalam bahasa Inggeris secara lisan dan bertulis penaakulan undang-undang dengan cara yang jelas dan tepat;
 • terus mengetahui perkembangan undang-undang dalam undang-undang laut dan untuk mengembangkan lagi kelayakannya.

Calon boleh mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran secara individu dan bekerjasama dengan orang lain, serta menyelesaikan tugas dalam jangka masa tertentu.

Kompetensi Umum:

Setelah lulus program, pelajar dapat:

 • mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh dalam bidang Undang-Undang Laut secara individu dan bekerjasama dengan orang lain;
 • menyampaikan alasan dalam bidang Undang-Undang Laut dengan cara yang jelas dan tepat, secara lisan, dan bertulis kepada masyarakat akademik dan orang ramai;
 • menerapkan pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh dalam bidang Undang-Undang Laut ke bidang undang-undang antarabangsa yang lain, dan untuk semua tugas dan projek di mana relevan;
 • mengenal pasti dan merenungkan dilema etika yang mungkin timbul dalam bidang Undang-undang Laut khususnya dan menangani masalah ini dengan cara yang bertanggungjawab;
 • mengaplikasikan pengetahuan dan kemahiran yang diperoleh dalam bidang Undang-Undang Laut untuk melaksanakan tugas dalam jangka masa yang ditentukan.

Prospek pekerjaan

Program ini melayakkan pelajar mendapat pekerjaan baik di peringkat nasional dan antarabangsa, di dalam PBB dan agensi khasnya, dalam perkhidmatan diplomatik nasional serta pentadbiran awam dan industri dan perdagangan. Selanjutnya, pelajar kami telah dipilih untuk magang di institusi antarabangsa terkemuka, seperti Bahagian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk Urusan Laut dan Undang-Undang Laut (DOALOS) dan International Tribunal for the Law of the Sea (ITLOS). Pelajar juga mungkin berkelayakan untuk membuat kerjaya dalam akademik sebagai pelajar kedoktoran dalam undang-undang laut atau bidang penyelidikan lain.

Struktur program

Istilah 10 studiepoeng | 10 studiepoeng | 10 kajianepoeng
Semester pertama (musim gugur)
JUR-3050_186_E_2020_H_1 (15 ECTS)
JUR-3054_186_E_2020_H_1 (15 ECTS)
Semester kedua (musim bunga)
JUR-3052_186_E_2021_V_1 (15 ECTS)
JUR-3053_186_E_2021_V_1 (15 ECTS)
Semester ketiga (musim panas)
JUR-3910_186_E_2021_H_1 (30 ECTS)

Pengajaran dan penilaian

Pengajaran, tugasan, dan peperiksaan harus menggambarkan pelbagai jenis tugas yang perlu ditangani oleh pelajar dalam kerjaya profesional mereka di masa depan. Objektifnya dapat dicapai melalui penyertaan aktif para pelajar semasa mengikuti kursus; melalui kajian, perbincangan, dan makalah. Kuliah akan memberikan pengenalan kepada tema-tema sementara seminar berasaskan masalah akan menjadikan sebahagian besar pengajaran di mana pelajar dan guru mengenal pasti dan membincangkan persoalan undang-undang. Pelajar juga digalakkan untuk menyerahkan kertas semasa kursus untuk mengembangkan pengetahuan mereka mengenai mata pelajaran dan kemahiran analisis.

Semasa penulisan tesis master, pelajar berhak mendapat pengawasan rujuk. peraturan untuk program Undang-undang Laut bahagian 18.

Pelajar dinilai semasa dan di akhir kajian. Bentuk penilaian merangkumi keperluan kerja, peperiksaan sekolah bertulis selama enam jam, peperiksaan di rumah diikuti dengan ujian lisan, dan pada akhir kajian, setiap pelajar mesti menulis tesis master. Peperiksaan dan tesis dinilai AF, dengan F tidak lulus. Pelajar yang gagal atau mempunyai alasan lain untuk tidak hadir boleh mengulang peperiksaan, rujuk. Peraturan untuk peperiksaan di University of Tromsø Seksyen 21 dan 22.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai keperluan kerja, format peperiksaan, dan kriteria penilaian, lihat keterangan kursus individu di laman web UiT.

Tarikh Akhir Kemaskini Nov 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

UiT The Arctic University of Norway is a medium-sized research university that contributes to knowledge-based development at the regional, national, and international levels.

UiT The Arctic University of Norway is a medium-sized research university that contributes to knowledge-based development at the regional, national, and international levels. Baca Ringkas
18 , Tromsø , Hjemmeluft , Kirkenes , Hammerfest , Harstad , Narvik , Bardufoss , Bodø , Mo i Rana , Longyearbyen + 10 Lagi Kurang