Sarjana dalam Undang-undang Jenayah Ekonomi dan Kewangan Eropah (LL.M.)

Umum

Penerangan Program

Mengenai

Program ini menawarkan pelajar peluang yang unik untuk menerokai undang-undang jenayah Eropah yang berkembang pesat dengan penekanan khusus terhadap undang-undang jenayah ekonomi dan kewangan.

Program ini terdiri daripada enam modul berturut-turut, menyediakan pelajar dengan pandangan yang mendalam kepada beberapa aspek utama undang-undang jenayah Eropah, yang merangkumi bidang-bidang berikut Undang-undang Jenayah Eropah:

  • peraturan dan penguatkuasaan dalam EU,
  • Undang-undang jenayah Eropah dan prosedur jenayah,
  • undang-undang jenayah korporat dan pematuhan,
  • kerjasama kehakiman dan agensi penguatkuasaan undang-undang Eropah.

Dalam semester kedua, setiap pelajar menyediakan tesis Sarjana dan mengambil bahagian dalam latihan, yang mana dia akan mempunyai peluang untuk mengembangkan lagi kemahirannya dengan menerapkan pengetahuan yang diperoleh kepada situasi kehidupan sebenar.

Kursus ini diajar oleh sarjana dan pengamal terkemuka, termasuk hakim dari Mahkamah Keadilan EU (CJEU), pegawai EU, dan rakan kongsi firma undang-undang terkemuka.

97926_CampusLimpertsberg.JPG

5 sebab untuk pakar dalam Undang-undang Jenayah Ekonomi dan Kewangan Eropah di Universiti Luksemburg:

  1. Siswazah dari program yang sangat khusus dan unik dalam bidang undang-undang yang berkembang pesat. Program dwibahasa memberikan kelebihan kepada pelajar apabila bekerja di bidang undang-undang jenayah Eropah.
  2. Program ini termasuk latihan mandatori di salah satu firma undang-undang terkemuka Luxembourg, institusi kebangsaan, Eropah atau antarabangsa, bank atau institusi kewangan lain, atau pemegang kepentingan lain dalam bidang itu.
  3. Memperoleh manfaat daripada kedekatan beberapa institusi Eropah, terutamanya Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah, dan hubungan rapat dan kerjasama dengan pengamal bidang utama.
  4. Program ini menggabungkan pelbagai kaedah pengajaran dan alat untuk memberi peluang kepada pelajar untuk mengembangkan kemahiran praktikal yang diperlukan untuk peralihan yang berjaya ke kedudukan dalam bidang, seperti pengajaran interaktif dalam kumpulan kecil, persembahan lisan, latihan advokasi, dan perhatian khusus kepada undang-undang yang berkesan merangka.
  5. Lawatan lawatan ke institusi Eropah dan antarabangsa, seperti Majlis Kesatuan Eropah, Eurojust, Europol, Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah dan Mahkamah Jenayah Antarabangsa.

Peluang kerjaya

LL.M. ini menyediakan pelajar dengan daya saing untuk berjaya memasuki bidang undang-undang jenayah ekonomi dan kewangan Eropah yang berkembang pesat di Luxembourg atau di luar negara, sebagai contoh sebagai pakar pematuhan, peguam jenayah kolar putih atau pegawai EU. Selain itu, program ini juga boleh menjadi batu loncatan untuk kajian akademik lanjut di Ph.D. tahap.

97924_Students1.jpg

Struktur pengajian

Pelajar yang memohon Master dalam Undang-Undang Jenayah Ekonomi dan Kewangan Eropah boleh masuk terus ke tahun kedua program Sarjana (M2) dengan matlamat mendapatkan LL.M. ijazah. Ini memerlukan kejayaan menyelesaikan empat tahun pengajian berjumlah 240 ECTS, biasanya dengan memperoleh ijazah Sarjana dalam undang-undang atau kajian yang bersamaan termasuk kursus dalam undang-undang Eropah. Pelajar akan diterima apabila keputusan jawatankuasa kemasukan.

Pemohon yang telah berjaya menyelesaikan tiga tahun pengajian berjumlah 180 ECTS (biasanya Sarjana Muda Undang-Undang atau kajian yang setara) layak memohon tahun pertama LL.M. kajian di Universiti Luxembourg (M1). Ia menawarkan pelbagai kursus dalam undang-undang Eropah dan antarabangsa dari mana pelajar boleh memilih untuk menyediakan keperluan spesifik tahun kedua (M2).

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Law, Economics and Finance (FDEF) at the University of Luxembourg offers a unique academic and research environment. Teaching and research benefit from the proximity of the European in ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Law, Economics and Finance (FDEF) at the University of Luxembourg offers a unique academic and research environment. Teaching and research benefit from the proximity of the European institutions, Luxembourg’s leading international financial centre and its vibrant business community. Institutional and private sector partnerships, sponsored Chairs and a growing network of international partner universities make the FDEF a vibrant academic hub at the heart of Europe. Baca Ringkas