Mengenai

Master en Droit et Contentieux de l'Union européenne menyediakan pemahaman yang menyeluruh mengenai undang-undang Kesatuan Eropah dan sistem litigasinya.

Dengan tahun akademik 2018-2019, Parlimen Eropah telah menjadi rakan kongsi rasmi Master yang menambah penyertaan kuat dalam program hakim, jeneral peguambela dan pegawai lain dari Mahkamah Keadilan Kesatuan Eropah (CJEU) dan Mahkamah EFTA bersebelahan dengan pemilihan profesor terkenal di peringkat antarabangsa.

Program yang bercita-cita tinggi ini menggabungkan kaedah inovatif dalam pengajaran, pembelajaran, dan penilaian. Ia meliputi:

 • Kajian mendalam undang-undang institusi EU dengan tumpuan terhadap proses perundangan dan kawalan demokratik.
 • Memperdalam pemahaman undang-undang Kesatuan Eropah melalui proses litigasi.
 • Kajian mendalam terhadap penyelesaian undang-undang sebelum CJEU dan peraturan prosedur.
 • Analisis peranan hakim kebangsaan dalam pelaksanaan undang-undang EU dan hubungan mereka dengan CJEU, dan jaminan perlindungan kehakiman yang efektif.

97925_Students2.jpg

5 sebab untuk pakar dalam Undang-undang dan Litigasi Kesatuan Eropah di Universiti Luksemburg:

 • Penglibatan pakar-pakar dari universiti, dan mahkamah dan institusi Eropah yang mempunyai tahap pengkhususan tinggi dalam undang-undang EU dalam pendekatan pengajaran.
 • Kaedah pengajaran interaktif yang menggalakkan pengetahuan dan pemikiran kritikal.
 • Wawasan yang diberikan oleh hakim dan anggota jabatan undang-undang parlimen Eropah.
 • Peluang praktisi wujud dalam perkhidmatan undang-undang Parlimen Eropah (beberapa kursus yang disediakan dan praktek berbayar) serta CJEU dan Mahkamah EFTA.
 • Program dwibahasa memberikan pelajar kelebihan daya saing untuk kerjaya masa depan mereka.

Peluang kerjaya

Pelajar akan bersedia untuk peluang pekerjaan di institusi Eropah, pentadbiran negara, firma undang-undang, dan sektor swasta.

Master en Droit et Contentieux de l'Union européenne juga menyediakan papan luncur untuk kajian akademik lebih lanjut di Ph.D. tahap.

97923_MaisonDesEtudiants_SophieMargue.jpg

Struktur Pengajian

Pelajar yang memohon Master en Droit et Contentieux de l'Union Européenne boleh masuk terus ke tahun kedua program Sarjana (M2) dengan matlamat mendapatkan LL.M. ijazah. Ini memerlukan kejayaan menyelesaikan empat tahun pengajian berjumlah 240 ECTS, biasanya dengan memperoleh ijazah Sarjana dalam undang-undang atau kajian yang bersamaan termasuk kursus dalam undang-undang Eropah. Pelajar akan diterima apabila keputusan jawatankuasa kemasukan.

Pemohon yang telah berjaya menyelesaikan tiga tahun pengajian berjumlah 180 ECTS (biasanya Sarjana Muda Undang-Undang atau kajian yang setara) layak memohon tahun pertama LL.M. kajian di Universiti Luxembourg (M1). Ia menawarkan pelbagai kursus dalam undang-undang Eropah dan antarabangsa dari mana pelajar boleh memilih untuk menyediakan keperluan spesifik tahun kedua (M2).

Program diajar dalam:
 • English
 • Perancis

Lihat 5 lagi program yang ditawarkan oleh University of Luxembourg, Faculty of Law, Economics and Finance »

Tarikh Akhir Kemaskini Apr. 27, 2019
Kursus ini Lokasi Kampus
Start Date
Sep 2019
Duration
Sepenuh masa
Price
200 EUR
setiap semester
Ikut lokasi
Ikut tarikh
Start Date
Sep 2019
Tarikh tutup permohonan

Sep 2019

Master in European Union Law & Litigation