Tadbir Urus dan Undang-undang LLM dalam Masyarakat Digital

Umum

Penerangan Program

Apakah peranan kerajaan dalam masyarakat digital? Dan apakah kesannya terhadap sektor awam? Bagaimanakah kita hendak mendekati isu jenayah siber dari perspektif undang-undang dan organisasi?

Kemajuan terkini dalam pendigitan telah mengakibatkan semakin banyak pihak yang terlibat dalam isu keselamatan. 'Keselamatan dan pendigitan' adalah, bagaimanapun, tidak terhad kepada jenayah siber dan dengan itu memberi kesan kepada kedua-dua pihak polis dan mahkamah undang-undang. Ia juga mengambil berat tentang isu-isu pengawasan dan penyelenggaraan undang-undang dan perintah, termasuk pesanan awam dalam talian dan luar talian. Agensi-agensi kerajaan perlu memutuskan strategi mana yang akan digunakan untuk menangani halangan dan isu yang dibawa oleh pendigitan.

Di pasaran kerja, terdapat permintaan yang jelas untuk graduan dengan profil interdisipliner yang mampu menafsirkan perkembangan dalam masyarakat digital dan memberi respons kepada mereka dengan sewajarnya. Program Master ini dirancang untuk memenuhi permintaan ini dan menyediakan pelajar untuk kerjaya dalam bidang ini.

Dalam program ini, anda akan bekerja secara intensif dengan rakan universiti di kedua-dua sektor swasta dan awam, untuk mendapatkan maklumat tentang masalah kehidupan sebenar yang dihadapi organisasi. Anda akan mendapat pengalaman praktikal dalam bekerja dalam konteks umum dalam bidang masalah yang berkaitan dengan pendigitan. Graduan program ini akan dilengkapi dengan baik untuk membincangkan dan mengatasi masalah tersebut, sama ada dalam penyelidikan akademik atau dalam organisasi politik atau kerajaan atau dunia perniagaan.

Harap maklum, program ini diajar di kampus Fakulti kami di Leeuwarden (bukan Groningen).

Program

Tahun 1

Program Master ini mengambil masa setahun untuk diselesaikan. Semester pertama terdiri daripada satu set unit kursus bersepadu mengenai tema tadbir urus, undang-undang dan keselamatan, dalam tema 'keselamatan dalam masyarakat digital'. Semester pertama memberi tumpuan kepada mengenali konsep teoritis dan membangunkan kemahiran penyelidikan.

Ini sebahagiannya dicapai dengan bekerja dengan kajian kes praktikal dari, misalnya, rantau kawalan keselamatan, syarikat insurans, bank, Biro Pelanggaran Trafik Belanda CJIB, dan organisasi kerajaan. Semester kedua bertujuan untuk memperdalam pengetahuan ini.

Kursus

 • Sains dasar dalam masyarakat digital (6 EC)
 • Pengawasan
 • Analisis Dasar Seminar (6 EC)
 • Pengurusan Awam Moden (6 EC)
 • Keselamatan
 • Jenayah Siber (5 EC)
 • Tadbir Urus Keselamatan (5 EC)
 • Projek Tesis (20 EC)

Belajar di luar negara

 • Kajian di luar negara adalah pilihan
 • Untuk purata 20 minggu
 • Maksimum 30 EC

Syarat kemasukan

Keperluan kemasukan

Keperluan khusus Maklumat lanjut
purata gred Di samping menyediakan Lembaga Kemasukan dengan transkrip dan diploma, pelajar harus mempunyai IPK minimum (Grade Point Average) yang setara dengan 7/10 (skala penggredan Belanda).
pengetahuan minimum

Undang-undang minimum pengetahuan: pengetahuan asas mengenai undang-undang pentadbiran, undang-undang perlembagaan, undang-undang harta tanah, dan undang-undang kontrak serta pengetahuan asas undang-undang antarabangsa awam dan / atau undang-undang Eropah.

Pengetahuan sains sosial minimum: pengetahuan asas metodologi penyelidikan sains sosial, teori sains sosial, kajian dasar, dan kajian organisasi.

ujian bahasa

Penutur asli bahasa Inggeris boleh meminta pengecualian daripada menyediakan bukti kemahiran. Jika tidak, anda perlu memberi bukti penguasaan bahasa Inggeris:

 • TOEFL: 100 (semua bahagian perlu sekurang-kurangnya 21; seksyen penulisan perlu sekurang-kurangnya 23)
 • IELTS: 7 (semua bahagian perlu sekurang-kurangnya 6.0, seksyen penulisan perlu sekurang-kurangnya 6.5)
 • Cambridge C2 Proficiency (CPE, Cambridge Certificate of Proficiency in English);
 • Cambridge C1 Advanced (CAE, Cambridge Certificate of Advanced English)
 • Pemohon yang mengambil / menamatkan program sarjana bahasa Inggeris di universiti penyelidikan Belanda mungkin dikecualikan daripada mengambil ujian kecakapan berbahasa Inggeris.

Skor ujian tidak boleh lebih tua daripada dua tahun.

pendidikan terdahulu LLB atau setaraf dengan minor dalam Sains Sosial atau BSc dalam Sains Sosial dengan undang-undang kecil.
surat rujukan Calon mesti memberikan satu surat rujukan dari pengadil akademik yang mempunyai pengetahuan terperinci mengenai rekod akademik mereka. Rujukan itu boleh dihantar melalui email ke Pejabat Kemasukan dari alamat e-mel institusi pengadil anda atau dimuat naik dalam Sistem Aplikasi Atas Talian. Surat yang di-upload hendaklah di atas kepala surat dan ditandatangani oleh pengadil dan mesti mengandungi butiran perhubungan pengadil anda, termasuk alamat e-mel institusinya.

Tarikh tutup permohonan

Jenis pelajar Tarikh akhir Memulakan kursus
Pelajar Belanda 01 Mei 2020 01 September 2020
Pelajar EU / EEA 01 Mei 2020 01 September 2020
pelajar bukan EU / EEA 01 Mei 2020 01 September 2020

Yuran tuisyen

Kewarganegaraan Tahun Bayaran Borang program
EU / EEA 2019-2020 € 2083 sepenuh masa
bukan EU / EEA 2019-2020 € 14650 sepenuh masa
EU / EEA 2020-2021 € 2143 sepenuh masa

Prospek pekerjaan

Dalam program ini, anda akan bekerja secara intensif dengan rakan kongsi dalam sektor swasta dan awam. Dengan cara ini, anda akan menghadapi masalah sebenar yang dihadapi organisasi sektor awam. Anda akan mendapat pengalaman praktikal dalam kerja dalam konteks umum dalam bidang masalah pendigitan. Sebagai lulusan program ini, anda akan dilengkapi dengan baik untuk membincangkan dan mengatasi masalah tersebut, sama ada dalam penyelidikan akademik atau dalam organisasi politik atau kerajaan atau dunia perniagaan.

Graduan program ini terus bekerja dalam pelbagai jawatan dalam sektor awam. Peluang kerjaya tidak hanya terletak pada pihak berkuasa tradisional seperti kementerian atau kerajaan wilayah dan tempatan tetapi juga dalam organisasi di sekitar mereka: agensi, badan yang mengawal selia, pertubuhan antara bandar dan serantau, organisasi Eropah dan antarabangsa dan dunia perniagaan. Ambil, sebagai contoh, Polis Negara, jabatan kementerian seperti Penyelaras Kebangsaan untuk Keselamatan dan Pengganasan, Perkhidmatan Pendakwaan Awam, Perkhidmatan Siasatan Khas dan pihak swasta yang bekerjasama dengan organisasi awam.

Contoh kerja

 • Penyelidik di kawasan kawalan keselamatan
Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astr ... Baca lebih lanjut

The University of Groningen has a rich academic tradition dating back to 1614. From this tradition arose the first female student and the first female lecturer in the Netherlands, the first Dutch astronaut and the first president of the European Central Bank. Geographically, the University is rooted in the Northern part of the Netherlands, a region very close to its heart. Baca Ringkas
Groningen , Leeuwarden + 1 Lagi Kurang