Undang-undang Hak Asasi Manusia LLM

Umum

Penerangan Program

Kenapa kursus ini?

Program ini menawarkan lulusan undang-undang dan disiplin yang berkaitan, atau mereka yang mempunyai kelayakan profesional yang relevan, peluang untuk membangunkan pemahaman terperinci tentang undang-undang hak asasi manusia di peringkat UK, Eropah dan antarabangsa.

Program ini bertujuan untuk memberikan latihan dan pandangan yang tidak ternilai bagi mereka yang mempunyai kepentingan profesional atau akademik dalam budaya hak asasi manusia yang berkembang.

Terdapat tiga titik keluar yang berpotensi dari kursus, Sijil Pasca Siswazah, Diploma Pascasiswazah dan Sarjana. Dengan mengandaikan prestasi yang memuaskan, ada kemungkinan untuk menukar antara titik keluar ini. Sebagai contoh, pelajar yang pada mulanya mendaftar untuk sijil boleh memilih untuk melanjutkan pengajian untuk kelayakan Diploma atau Sarjana. Begitu juga, pelajar yang pada asalnya mendaftar untuk Sarjana boleh memindahkan ke sijil atau Diploma.

Anda akan belajar

Program Undang-undang Hak Asasi Manusia boleh diselesaikan lebih dari dua tahun (separuh masa), atau lebih dari setahun (sepenuh masa).

LLM dianugerahkan pada kejayaan menyelesaikan enam modul dan disertasi 15,000 perkataan mengenai topik yang dipilih dalam perundingan dengan penyelia.

Penyelesaian enam modul yang berjaya akan melayakkan anda menerima anugerah Diploma Lepasan Ijazah (PgDip). Sijil Pascasiswazah (PgCert) dianugerahkan pada tiga modul.

Disertasi

Disertasi ditulis sepanjang musim panas dan dikemukakan pada hari terakhir tahun akademik.

Disertasi bidang

Ciri inovatif baru dalam program ini adalah peluang bagi anda untuk menjalankan disertasi bidang dalam organisasi kerajaan atau bukan kerajaan dengan tumpuan antarabangsa. Ia boleh sama ada di UK atau lebih mungkin, di luar negara.

Peluang ini ditawarkan secara kompetitif dan biasanya berlangsung sehingga 12 minggu. Ia disampaikan melalui perkongsian kami dengan Challenges Worldwide, organisasi yang mempunyai pengalaman antarabangsa yang luas dalam penempatan kerja sukarela.

Kerja siap untuk penempatan akan memberi tumpuan kepada bidang tertentu undang-undang yang berkaitan dengan, atau sebenarnya menjadi subjek disertasi anda.

Pelajar LLM mengenai program ini telah mengembara ke negara-negara seperti India, Guatemala, dan Uganda untuk melaksanakan projek-projek di kawasan termasuk hak untuk air, pembaharuan undang-undang, membangunkan dasar gangguan seksual dan kebebasan berkumpul.

Kemudahan

Perpustakaan kami mempunyai pelbagai laporan undang-undang, undang-undang, siri dan monograf. Ia juga mempunyai set salinan siri laporan undang-undang utama, menempatkan koleksi yang banyak dalam penerbitan kerajaan dan kawasan berkaitan lain.

Anda akan mempunyai akses kepada pelbagai sumber maklumat elektronik yang boleh diakses dari rumah, termasuk semua pangkalan data undang-undang utama.

Persaingan pelajar

Terdapat Hadiah Disertasi Hak Asasi Manusia LLM yang ditaja oleh Taylor dan Kelly (firma undang-undang hak asasi manusia terkemuka di Scotland).

Syarat kemasukan

Ijazah Kepujian, atau setaraf, dalam mana-mana disiplin (beberapa kandungan undang-undang disyorkan). Kemasukan mungkin dilakukan dengan kelayakan lain, terutamanya jika pengalaman kerja pemohon relevan dengan kursus tersebut.

Pelajar antarabangsa

Sekiranya bahasa Inggeris bukan bahasa pertama anda, anda dikehendaki untuk memberikan bukti kemahiran bahasa Inggeris anda sebelum anda boleh memulakan kursus.

Keperluan kemasukan LLM dalam Hak Asasi Manusia adalah IELTS 6.5 (tanpa kategori di bawah 6).

Kursus Persiapan Pra-Sarjana

Program Pra-Sarjana adalah kursus penyediaan untuk pelajar antarabangsa (bukan EU / UK) yang tidak memenuhi syarat kemasukan untuk gelar Sarjana di University of Strathclyde. Program Pra-Sarjana menyediakan perkembangan kepada beberapa pilihan ijazah.

Bayaran

Scotland / EU

 • 2015/16 - LLM / PGDip sepenuh masa: £ 5,700
 • 2015/16 - PGCert sepenuh masa: £ 2,850
 • 2015/16 - LLM / PGDip / PGCert sambilan: £ 2,850

Selebihnya dari UK

 • 2015/16 - LLM / PGDip: £ 5,700
 • 2015/16 - PGCert: £ 2,850
 • 2015/16 - LLM / PGDip / PGCert sambilan: £ 2,850

Antarabangsa

 • 2015/16 - LLM / PGDip sepenuh masa: £ 11,000
 • 2015/16 - PGCert sepenuh masa: £ 5,500
 • 2015/16 - LLM / PGDip / PGCert sambilan: £ 5,500

Bagaimanakah saya boleh membiayai kursus saya?

Terdapat beberapa peluang biasiswa yang tersedia untuk pelajar yang memohon kursus ini. Peluang termasuk:

 • Biasiswa Memorial John Fitzsimmons
 • Beasiswa Pascasiswazah Harapan Tuhan
 • Biasiswa Antarabangsa (pengajaran)
 • Biasiswa Kemajuan Universiti Strathclyde

Untuk maklumat umum, sila lihat carian biasiswa kami

Yuran yang ditunjukkan adalah tahunan dan mungkin tertakluk kepada kenaikan setiap tahun.

Kerjaya

Graduan kami boleh, dan telah berkembang ke kajian penyelidikan seperti MPhil dan PhD dalam Undang-undang Hak Asasi Manusia yang membawa kepada kerjaya akademik.

Pelajar juga boleh bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan antarabangsa dalam bidang advokasi, amalan, dan promosi hak asasi manusia seperti Amnesty International.

Kelayakan dari kursus ini juga berkaitan dengan kerjaya dalam organisasi hak asasi manusia antarabangsa, seperti agensi-agensi PBB misalnya.

Di mana mereka sekarang?

Ramai graduan kami bekerja atau melanjutkan pengajian. *

Tajuk kerja termasuk:

 • Pengurus Kontrak
 • Pembantu Kehakiman
 • Deput Fiscal Procurator
 • Penyelidikan
 • Peguamcara

Majikan termasuk:

 • Perkhidmatan Pejabat Fiskal dan Procuratorian Crown
 • Konsortium Scotland untuk Kecacatan Pembelajaran
 • Perkhidmatan Penjara Scotland
 • Mahkamah Agung
 • Kerajaan Scotland

* Berdasarkan hasil Tujuan Nasional Pewaris dari Kajian Pendidikan Tinggi (2010/11 dan 2011/12).

Tarikh Akhir Kemaskini Mac 2020

Latar Belakang Pusat Pengajian

The Faculty of Humanities and Social Sciences enjoys an excellent reputation across a wide spectrum of disciplines. We aspire to generate new ideas, knowledge and skills to increase our understandin ... Baca lebih lanjut

The Faculty of Humanities and Social Sciences enjoys an excellent reputation across a wide spectrum of disciplines. We aspire to generate new ideas, knowledge and skills to increase our understanding of the world and strive to make a significant contribution to the economy, society and culture of Scotland and beyond. With one of Scotland’s top law schools, and as the country’s largest provider to teacher education, we also have significant expertise in developing the professional practice needed to equip modern societies at all levels. Baca Ringkas