Undang-undang LLB (program siswazah)

Umum

Penerangan Program

Gambaran keseluruhan

Kursus dua tahun ini adalah untuk anda jika anda sudah mempunyai ijazah sarjana dalam subjek bukan undang-undang.
Kursus ini memberikan peluang kepada anda untuk belajar tentang undang-undang, baik dalam erti kata tradisional 'berfikir seperti seorang peguam' dan dalam pengertian hukum yang lebih luas sebagai institusi sosial. Ini adalah Ijazah Undang-undang Berkelayakan * yang membolehkan anda maju langsung ke peringkat pendidikan undang-undang vokasional sekiranya anda ingin melayakkan diri sebagai peguam atau peguam di England dan Wales. Ia juga diiktiraf dalam beberapa bidang kuasa lain.
Anda akan meliputi tujuh asas pengetahuan undang-undang dan membangunkan kemahiran penyelidikan undang-undang anda. Pelbagai modul pilihan juga akan membolehkan anda mengikuti minat anda dalam bidang perundangan khusus seperti undang-undang syarikat atau pekerjaan, undang-undang hak asasi manusia, undang-undang alam sekitar dan undang-undang keluarga. Anda juga boleh meneroka topik dalam keadilan pidana dan kriminologi, seperti kepolisian atau kejahatan pemuda.
* Pihak Berkuasa Peraturan Peguam telah mencadangkan perubahan kepada sistem dari tahun 2020.

Akreditasi

Semua kursus LLB kami kini diakreditasi oleh Pihak Berkuasa Pengawalseliaan (SRA) dan Majlis Peguam *
* Pihak berkuasa Peraturan Peguam telah mencadangkan perubahan kepada sistem dari tahun 2020. Untuk mengetahui lebih lanjut, sila layari www.sra.org.uk

Pengecualian

Program ini membawa kepada Gelaran Undang-Undang Berkelayakan *, yang membolehkan anda memperoleh pengecualian maksimum dari peringkat akademik latihan kedua-dua Majlis Peguam dan Persatuan Undang-Undang England dan Wales. Ini membolehkan anda terus maju ke peringkat latihan vokasional.
* Pihak Berkuasa Peraturan Peguam telah mencadangkan perubahan kepada sistem dari tahun 2020.

Kandungan kursus

Pada tahun pertama anda, anda akan mengambil satu set modul wajib yang mengembangkan pengetahuan anda mengenai aspek utama undang-undang, seperti kontrak dan undang-undang jenayah. Modul-modul Asas Undang-undang adalah modul yang dimuatkan dengan muka depan yang dirancang untuk menyediakan tuntutan untuk mengkaji undang-undang di peringkat sarjana, dan termasuk kandungan substantif serta kemahiran praktikal seperti kerja kumpulan dan mooting.

Anda akan terus mengkaji modul wajib pada tahun berikutnya, mengembangkan pengetahuan anda dan memberi tumpuan kepada topik seperti undang-undang dan ekuiti dan amanah EU. Pada masa yang sama, anda akan memilih dari modul pilihan yang memberikan anda peluang untuk memberi tumpuan kepada topik yang sesuai dengan minat dan rancangan kerjaya anda. Ini bermakna anda memilih untuk memberi tumpuan kepada undang-undang keluarga, hak asasi manusia, undang-undang syarikat atau sistem undang-undang negara-negara Eropah yang berbeza antara lain.

Untuk menunjukkan pengetahuan dan kemahiran yang telah anda peroleh sepanjang kursus, anda juga akan mempunyai pilihan untuk melengkapkan disertasi - satu penyelidikan bebas mengenai topik undang-undang pilihan anda.

Struktur kursus

Ini adalah modul biasa / komponen yang dikaji dan mungkin berubah dari semasa ke semasa.

Modul

Tahun 1

Modul wajib

 • Undang-undang Kontrak
 • Yayasan Undang-Undang
 • Undang-undang Perlembagaan dan Pentadbiran
 • Undang-undang Jenayah

Tahun 2

Modul wajib

 • Undang-undang Kesatuan Eropah
 • Ekuiti dan Amanah
 • Undang-undang Tanah
 • Torts

Modul pilihan

Anda akan mengkaji 40 kredit dari senarai modul pilihan, yang mungkin termasuk:

 • Undang-undang Hak Asasi Manusia Antarabangsa
 • Undang-undang antarabangsa
 • Cyberlaw: Undang-undang dan Peraturan Masyarakat Maklumat
 • Undang-undang Kurang Upaya
 • Bukti
 • Jantina dan Undang-undang
 • Konsep Undang-Undang
 • Penology
 • Jenayah, Perubahan Undang-undang dan Sosial: Keadilan Jenayah dan Jenayah dalam Perspektif Sejarah
 • Disertasi
 • Undang-undang Perdagangan: Jualan Komersial dan Pengguna
 • Keganasan Massal dan Keadilan Jenayah

Memperluas cakrawala akademik anda

Di Leeds, kami mahu anda mendapat manfaat dari kedalaman dan kelebihan kepakaran Universiti, untuk mempersiapkan anda untuk berjaya dalam dunia yang sentiasa berubah dan mencabar. Kursus ini memberi peluang kepada anda untuk meluaskan pembelajaran anda dengan mempelajari modul-modul penemuan.

Pembelajaran dan pengajaran

Salah satu matlamat utama kursus ini adalah untuk mengajar anda untuk "berfikir seperti peguam", tetapi kami juga membantu anda mengembangkan kemahiran yang boleh dipindahkan yang membolehkan anda menggunakan dan menerapkan undang-undang dalam situasi yang berbeza.

Anda akan belajar melalui kaedah tradisional seperti kuliah, tutorial dan seminar, yang disokong oleh bahan dan latihan yang disediakan dalam talian melalui Persekitaran Pembelajaran Maya (VLE). Pada tahun pertama anda, Modul Asas Hukum akan mempersiapkan anda untuk mengkaji undang-undang dan membolehkan anda memperoleh kemahiran praktikal seperti kumpulan kerja dan mooting.

Walau bagaimanapun, ini adalah kursus yang menuntut ke arah pelajar yang bermotivasi dan bebas, dan anda akan menghabiskan sebahagian besar masa anda dalam kajian bebas melakukan kajian dan pembacaan persediaan. Kami mempunyai sumber pustaka yang cemerlang dengan lebih daripada 50,000 jilid dalam Perpustakaan Undang-undang yang diadakan di Perpustakaan Edward Boyle, selain akses elektronik yang luas ke bahan-bahan dan jurnal undang-undang.

Penilaian

Untuk membantu anda mengembangkan pelbagai kemahiran yang anda perlukan dalam kerjaya masa depan anda, kami menilai modul menggunakan pelbagai kaedah yang berbeza. Ini termasuk peperiksaan yang dilihat dan tidak kelihatan, kerja kursus, kerja kumpulan dan penyertaan lisan seperti dalam kumpulan perbincangan.

Syarat kemasukan

A-level: 2.1 degree

Ujian khusus kursus lain:

Ijazah Sarjana Muda dengan 2: 1 (hons) dalam subjek bukan undang-undang.

Antarabangsa

Kami menerima pelbagai kelayakan setaraf antarabangsa.

Tahun Asas Antarabangsa

Pelajar antarabangsa yang tidak memenuhi keperluan akademik untuk kajian sarjana boleh belajar Tahun Yayasan Universiti Leeds. Ini memberikan anda peluang untuk belajar di kampus, diajar oleh ahli akademik Universiti Leeds dan kemajuan ke pelbagai kursus sarjana Leeds.

Keperluan bahasa Inggeris

IELTS 6.5 secara keseluruhan, dengan tidak kurang daripada 6.0 dalam sebarang komponen.

Tingkatkan bahasa Inggeris anda

Sekiranya anda seorang pelajar antarabangsa dan anda tidak memenuhi syarat bahasa Inggeris untuk program ini, anda mungkin dapat mempelajari kursus Bahasa Inggeris prasiswazah sebelum ini, untuk membantu meningkatkan tahap bahasa Inggeris anda.

Cara memohon

Sapukan kursus ini melalui UCAS. Kod institusi untuk Universiti Leeds ialah L23.

Pelajar antarabangsa memohon melalui UCAS dengan cara yang sama seperti pelajar UK / EU. Rangkaian wakil antarabangsa kami boleh membantu anda dengan permohonan anda. Jika anda tidak pasti mengenai proses permohonan, hubungi pasukan kemasukan untuk mendapatkan bantuan.

Bayaran

Untuk maklumat terkini berhubung yuran, lihat laman web kami: https://courses.leeds.ac.uk

Yuran boleh meningkat pada tahun-tahun akan datang kursus anda selaras dengan inflasi, dan seperti yang dibenarkan oleh undang-undang. Contohnya, kenaikan 2.8% pada 2017/18 didasarkan pada ramalan kerajaan untuk mengukur inflasi RPI-X.

Kerajaan UK telah mengesahkan bahawa pelajar bukan EU UK bermula pada tahun akademik 2019/20 akan mempunyai status yuran rumah dan layak untuk pinjaman pelajar kerajaan UK. Kerajaan UK belum mengesahkan keadaan untuk tahun-tahun akan datang, jadi terus semak laman web kami untuk kemas kini.

Jika anda mengambil pengajian di luar negara atau tahun penempatan kerja, anda akan membayar yuran pengajian yang dikurangkan pada tempoh ini.

Sokongan kewangan

Jika anda mempunyai bakat dan memandu, kami mahu anda dapat belajar dengan kami, walau apa pun keadaan kewangan anda. Terdapat bantuan untuk pelajar dalam bentuk pinjaman dan geran tidak dapat dibayar balik dari Universiti dan dari kerajaan.

Peluang kerjaya

Undang-undang LLB (program siswazah) menyediakan pelajar dengan asas untuk melanjutkan dan layak sebagai seorang peguam di England dan Wales dan mendapat kemahiran yang boleh dipindahmilik yang diiktiraf dalam beberapa bidang kuasa.

Para graduan antarabangsa yang ingin berlatih di negara asal mungkin memerlukan beberapa latihan khusus di negara ini.

Sebagai pelajar di Sekolah Undang-undang, kami akan menyediakan anda pelbagai peluang untuk membantu meningkatkan prospek kerjaya anda; daripada membangunkan kemahiran dalam merunduk dan berunding, mendengar daripada calon majikan di ceramah pakar atau pameran kerjaya atau mengambil bahagian dalam mentoring kerjaya. Sokongan yang anda akan terima di Sekolah Undang-undang akan membantu anda memulakan karier anda, sama ada dalam undang-undang atau bidang lain.

Tarikh Akhir Kemaskini Oktober 2018

Latar Belakang Pusat Pengajian

Our wide range of research-informed courses encompass undergraduate, taught postgraduate and research degree programmes, as well as online and professional development courses.

Our wide range of research-informed courses encompass undergraduate, taught postgraduate and research degree programmes, as well as online and professional development courses. Baca Ringkas