Chulalongkorn University

pengenalan

Permata akademik di tengah-tengah Bangkok, Chulalongkorn University adalah Chulalongkorn University pertama dan paling berprestij di Thailand. Ditubuhkan pada tahun 1917 oleh Raja Vajiravudh, untuk menghormati ayahnya, Raja Chulalongkorn, Universiti ini, sejak awal, terkenal dengan kecemerlangan akademiknya. Hari ini, ia telah berkembang merangkumi 26 unit pengajaran (19 Fakulti, 3 Sekolah, 3 Kolej, 1 Institut), dengan pendaftaran kira-kira 26,000 pelajar sarjana dan 11,000 siswazah, dan 3,000 anggota fakulti.

Chulalongkorn University terus menerus menanam program-program terdepan untuk memupuk pengetahuan, pengalaman langsung, dan pemahaman dalam diri para pelajarnya. Universiti telah mendorong dan menyokong staf akademik dan penyelidiknya serta pelajar siswazah untuk menghasilkan inovasi yang berdampak dalam pelbagai disiplin ilmu yang dapat meningkatkan pembangunan negara dan rantau ini secara lestari. Kelas, pengaturan akademik, dan aktiviti ekstrakurikuler diatur dengan cara untuk memastikan bahawa graduan Chula akan bersedia menjalani kehidupan mereka sebagai warganegara global, responsif terhadap keperluan masyarakat semasa dan masa depan sambil dapat menerapkan pengetahuan yang diperoleh dari Universiti untuk bekerja di mana sahaja di dunia dan dengan rakan sekerja pelbagai negara. Universiti telah menawarkan banyak peluang bukan sahaja untuk pelajar Thailand tetapi juga pelajar antarabangsa untuk meneruskan akademik mereka dalam bidang yang mereka minati di bawah bimbingan para gurunya yang dihormati. Bantuan akan disediakan untuk mereka dari hari pertama mereka sebagai pelajar Chula sehingga tamat pengajian mereka. Seiring dengan usaha untuk mempromosikan kualiti pendidikan tinggi, Chula juga telah memberikan perkhidmatan dalam bentuk yang berbeza kepada masyarakat umum. Anggota fakulti dan penyelidiknya telah menggunakan hasil kajian dan penyelidikan mereka untuk menyumbang untuk menyelesaikan masalah mendesak dan belum pernah terjadi sebelumnya yang dihadapi oleh masyarakat, domestik dan antarabangsa. Kakitangan akademik yang berpengalaman, pelajar yang kompeten, dan program akademik yang tanpa henti ditingkatkan dan disesuaikan untuk memastikan kesesuaiannya dengan tuntutan semasa telah membolehkan Chulalongkorn University memperoleh kedudukan sebagai universiti kebangsaan utama Thailand, dan misinya sekarang adalah untuk mengembangkan dirinya untuk menjadi universiti bertaraf dunia kebangsaan.

Chulalongkorn University","author_url":"","source":""}" />

Perayaan '100 Tahun Chula Pride' kami telah pun bermula! Mari, sertai kami! Bersama-sama, marilah kita menuju abad kecemerlangan baru untuk Chulalongkorn University !

Perangkaan

Today, Chulalongkorn University has grown to encompass 26 teaching units (19 Faculties, 3 Schools, 3 Colleges, 1 Institute), with the enrollment of approximately 26,000 undergraduate and 11,000 graduate students, and 3,000 faculty members.

    Lokasi

    • Phayathai Road, Pathumwan, Bangkok, 10330, Bangkok

    Soalan