Keystone logo
Belgium

Belajar Undang-undang dalam Belgium 2024

Belajar di Belgium

Pendapatan Ijazah Undang-undang di Belgium Pendapatan ijazah undang-undang di Belgium tidak memerlukan pelajar lulus peperiksaan pra-pintu masuk seperti yang diperlukan untuk beberapa darjah lain. Walaupun pengadunan Belanda, Perancis dan beberapa institusi pendidikan tinggi di Jerman Belgium boleh mengelirukan, mereka mempunyai semua peraturan-peraturan yang diterima pakai yang dihasilkan oleh proses Bologna, yang melibatkan jenis yang sama Sarjana Muda 's, Master ' s dan ijazah Doktor Falsafah sistem diikuti oleh negara-negara Eropah yang lain. Kemasukan ke Bar Belgium dibenarkan selepas lima tahun belajar undang-undang, atau apabila memperoleh Sarjana Undang-undang (LLM). Yuran Pengajian Kerajaan Belgium mengawal yuran pengajian pendidikan tinggi untuk semua universiti atau kolej awam. Bayaran-bayaran ini adalah berdasarkan kepada keupayaan pelajar (atau pelajar yang 's keluarga) untuk membayar suatu amaun simpati dengan pendapatan. Sebagai contoh, pelajar berpendapatan rendah (Bendahari) menerima pakej bantuan kewangan penuh dan biasanya membayar kadar tuisyen 100 euro ($ 135 USD).Pelajar dianggap "bukan dermasiswa-" membayar yuran pengajian penuh € 600 ($ 800 USD). Sekali lagi, kadar ini mungkin berbeza-beza dari satu sekolah undang-undang yang lain. Peluang Pekerjaan Baru-baru ini, kadar pengangguran di Belgium menurun dengan ketara sebagai kemelesetan di Amerika Syarikat dan Eropah telah akhirnya mula bertambah baik, satu tanda yang menggalakkan yang juga telah mendorong Bank of England untuk menimbang menaikkan kadar faedah. Oleh yang demikian, peluang pekerjaan untuk pelajar undang-undang yang mahu undang-undang amalan di Belgium harus tetap konsisten dengan ekonomi dan pekerjaan pasaran pesat berkembang.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  414
 • Bahagian utiliti

  64
 • Langganan Internet

  49
 • Pengangkutan tempatan

  49

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  10
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  4

Kira-kira Belgium

Kesatuan Eropah 's pengasas ahli Belgium (The Kingdom Belgium) terletak di Eropah Barat dan menjadi tuan rumah kepada organisasi antarabangsa yang penting seperti Ibu Pejabat Kesatuan Eropah dan NATO. Mewakili sempadan budaya berbeza memisahkan negara-negara Eropah Latin dan negara-negara Jerman, Belgium menempatkan berbahasa Perancis Belgium, Belanda berbahasa Flemish Belgium, dan kepada masyarakat Jerman-Bercakap juga. Kepelbagaian bahasa dan sejarah panjang konflik politik sejak lima abad yang lalu telah digabungkan untuk memberikan Belgium kerajaan kompleks terdiri daripada parlimen prinsip monarki demokratik dan perlembagaan persekutuan. Yang terdiri daripada Dewan Rakyat dan Dewan Negara, 'parlimen persekutuan s mengandungi wakil-wakil yang dilantik, ahli-ahli politik yang dipilih dan raja ' Belgium s kanak-kanak, yang dianggap "oleh Ahli Dewan Negara Kanan ".Belgium adalah juga salah satu daripada beberapa negara di dunia yang mempunyai mengundi wajib, yang secara semula jadi menyediakan dengan kadar keluar mengundi yang sangat tinggi. Kepala Belgium 's negara adalah Raja, walaupun kuasanya adalah terhad untuk melantik Perdana Menteri (dengan undi tidak percaya dari Dewan Rakyat) bersama-sama dengan beberapa hak istimewa yang lain. Berasal dari rukun Kanun Napoleon, Belgium 'sistem kehakiman s disokong oleh undang-undang sivil, dengan Mahkamah kasasi dan Mahkamah Rayuan yang mewakili negara ' s mahkamah tertinggi. Sistem Perundangan Empat tahap Belgium 's mahkamah biasa wujud di Belgium: "Tribunal de Première instance " (tahap yang lebih rendah juvana jenayah dan sivil mahkamah), "Tribunal des Juges de Paix " dan "Tribunal de Polis " mahkamah --civil dan jenayah, masing-masing.Baru-baru ini, kerajaan menambah gelanggang cukai atau ruang kepada Tribunal de Première instance yang memutuskan litigasi mengenai isu-isu perniagaan dan cukai peribadi. Hanya satu mahkamah Belgium mempunyai juri - Cour d 'Assises --which mendengar kesalahan serius seperti pembunuhan, penculikan dan pembunuhan. Hukuman bagi kesalahan serius melibatkan hukuman penjara sesuai sebagaimana yang ditentukan oleh juri, kerana hukuman mati telah dimansuhkan sejak tahun 1996. Walaupun undang-undang Belgium rapat berikut sistem undang-undang Perancis 's, bahasa yang digunakan dalam prosiding mahkamah, sama ada Perancis atau Belanda, bergantung di mana mahkamah terletak di Belgium. Walau bagaimanapun, kedua-dua bahasa yang digunakan di dalam mahkamah Brussels.

Keperluan Visa

Bagi warganegara bukan EU/EEA/Swiss yang ingin belajar di Belgium untuk tempoh melebihi 90 hari.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa D (visa tinggal lama negara)

Harga dan mata wang

USD 200

Anda boleh mengharapkan untuk membayar $200 atau lebih untuk memproses permohonan visa anda. Yuran tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Jika anda warga EU/EEA/Swiss, anda tidak memerlukan visa untuk belajar di Belgium. Walau bagaimanapun, anda harus mendaftar di universiti atau institusi pengajian tinggi yang diiktiraf sebagai pekerjaan utama mereka di Belgium, mempunyai dana yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan semasa belajar di Belgium, dan mempunyai perlindungan insurans kesihatan yang mencukupi.

Jika anda warganegara dari negara di luar EU/EEA/Switzerland, kemungkinan besar anda perlu memohon satu untuk mendaftar sebagai pelajar pendidikan tinggi di sana untuk tempoh lebih daripada tiga bulan. Pelajar dari beberapa negara (seperti AS) tidak perlu mendapatkan visa untuk Belgium jika penginapan mereka tidak lebih daripada 90 hari.

Sebelum anda boleh memohon untuk mendapatkan visa pelajar Belgium, anda secara amnya perlu diterima masuk ke dalam kursus atau program pengajian oleh universiti atau institusi pendidikan Belgium yang diiktiraf.

Pelajar dari Republik Rakyat China mesti mendapatkan sijil penilaian akademik yang dikeluarkan oleh Pusat Penilaian Akademik (APS) sebelum diberi kuasa untuk mendaftar di institusi pengajian tinggi di Belgium. Sijil APS ini diperlukan untuk mendapatkan visa pelajar untuk Belgium. Peperiksaan ini terdiri daripada penilaian teknikal diploma anda dan temu duga.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Belgium

Anda harus memohon visa pelajar anda di kedutaan atau konsulat Belgium di negara asal anda.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebelum memohon visa pelajar untuk Belgium, anda perlu terlebih dahulu diterima mengikuti kursus di institusi pendidikan bertauliah dan membayar yuran pendaftaran (ini akan dikembalikan jika permohonan visa anda ditolak). Jika anda seorang pelajar antarabangsa, anda perlu menghubungi kedutaan atau konsulat Belgium terdekat di negara anda. Kedutaan akan membantu anda menentukan sama ada anda memerlukan visa pelajar dan akan membimbing anda melalui permohonan visa.

Untuk permohonan visa pelajar anda, anda mungkin diminta untuk memberikan yang berikut:

 • pasport/ID perjalanan yang sah;
 • bukti bahawa anda mendapat tempat di institusi yang diiktiraf;
 • salinan sijil pendidikan;
 • butiran tentang kursus;
 • bukti dana yang mencukupi untuk menampung kos sara hidup, pengajian, penjagaan kesihatan dan kos penghantaran pulang anda (EUR 617 sebulan untuk tahun pengajian 2015-2016);
 • sijil perubatan;
 • bukti bahawa anda tidak mempunyai rekod jenayah jika anda berumur lebih daripada 21 tahun.

Untuk membuktikan penerimaan anda di institusi yang diiktiraf, anda boleh menyediakan salah satu daripada yang berikut:

 • pengesahan rasmi pendaftaran untuk program;
 • pengesahan yang menunjukkan anda mempunyai akses kepada kajian yang dijangkakan;
 • bukti pendaftaran anda untuk peperiksaan kemasukan.

Anda juga mungkin diminta untuk memberikan surat yang menggariskan mengapa anda memilih kursus tertentu anda, mengapa anda ingin belajar di Belgium dan bagaimana ini akan memberi manfaat kepada anda. Di samping itu, anda juga mungkin diminta untuk menunjukkan beberapa kecekapan bahasa dalam bahasa kursus yang akan diajar.

Dalam tempoh lapan hari selepas ketibaan anda ke Belgium, anda mesti melawat pejabat pentadbiran perbandaran/dewan bandar tempatan anda (maison communale/gemeentehuis) untuk meminta permit kediaman anda dan didaftarkan pada daftar penduduk warga asing.

Bilakah anda perlu memohon?

Untuk visa belajar tinggal lama, anda disyorkan untuk membuat temu janji di kedutaan sekurang-kurangnya dua bulan sebelum berlepas. Untuk visa tinggal pendek, buat temujanji sekurang-kurangnya 3 minggu sebelum berlepas anda.

Panjang visa pelajar bergantung pada tempoh kursus. Anda boleh memohon untuk memperbaharui permit kediaman anda setiap tahun, kira-kira 30 hingga 45 hari sebelum tarikh tamat tempoh.

Masa pemprosesan

2 Months

Peluang kerja

Jika anda seorang pelajar asing yang mendaftar di institusi pendidikan Belgium dan mempunyai permit kediaman yang sah, anda boleh bekerja sehingga 20 jam seminggu sepanjang tempoh penggal, selagi ia tidak mengganggu pengajian anda. Anda perlu mendapatkan kontrak jangka tetap bertulis daripada majikan anda, yang dikenali sebagai 'kontrak pekerjaan pelajar' dan permit kerja jenis C. Jika tidak, anda boleh bekerja semasa cuti rasmi universiti tanpa memerlukan permit kerja Belgium.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda boleh ditolak jika anda mempunyai sejarah jenayah terdahulu atau jika anda telah dihantar pulang dari EU. Sebab lain untuk penolakan adalah jika dokumen anda yang membuktikan bahawa anda akan menjadi pelajar hilang atau tidak lengkap.