Keystone logo
China

Belajar Undang-undang dalam China 2024

Belajar di China

Pendidikan undang-undang di Universiti China menawarkan tiga program undang-undang tahun di China. Selepas tamat pengajian, pelajar memerlukan dua atau lebih tahun pengalaman bekerja dalam bidang undang-undang sebelum layak untuk mengambil peperiksaan yang hanya ditawarkan dua kali setahun. Setelah berjaya melengkapkan keperluan ini, pelajar boleh memohon untuk peguam 's lesen dan undang-undang amalan di China. Walau bagaimanapun, sesiapa yang bekerja sebagai orang bersurat atau hakim untuk sekurang-kurangnya tiga tahun boleh mengambil peperiksaan bar dan menjadi seorang peguam yang berkelayakan. Dalam erti kata lain, menjadi seorang peguam di China tidak semestinya memerlukan tahap pendidikan yang lebih tinggi. Yuran Pengajian Ramai pelajar antarabangsa memilih untuk mendapat ijazah di China kerana kos tuisyen rendah. Yuran pengajian bagi program ijazah sarjana muda tiga atau empat tahun adalah antara 11,000 dan 40,000 Yuan ($ 2000 kepada $ 6000 USD). Program lepasan ijazah tidak lebih tinggi dan mempunyai kos purata sebanyak 25,000 hingga 30,000 Yuan.Sekali lagi, ia mungkin berbeza-beza dari satu sekolah yang lain.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  325
 • Bahagian utiliti

  17
 • Langganan Internet

  11
 • Pengangkutan tempatan

  26

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  5
 • Tiket pawagam

  6
 • Pint bir tempatan

  0.9

Kira-kira China

Rakyat 's Republik China menjadi tuan rumah kepada lebih ramai orang daripada mana-mana negara di dunia, dengan jumlah penduduk dianggarkan sebanyak 1.4 bilion. Selain menjadi ekonomi kedua terbesar di dunia 's, China adalah juga yang terbesar pengeksport / pengimport barangan dan telah menjadi ahli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 1971. Walaupun China telah memberi tumpuan kepada lebih kapitalis, pembaharuan berorientasikan pasaran sejak tahun 1980-an , pelajar memilih untuk belajar undang-undang di China tidak perlu menghadapi isu-isu yang ramai rakyat Cina kerap berurusan dengan akibat daripada kawalan kerajaan. China 's Sistem Undang-Undang Sistem kehakiman Rakyat ' s Republik China adalah kompleks dan pada dasarnya terdiri daripada Orang yang Agung 's "Procuratorate ", orang-orang ' s Procuratorates, orang 's mahkamah dan Agung Rakyat ' s Mahkamah. Menurut Perkara 129 Perlembagaan Cina, yang Procuratorate adalah yang "organ negeri untuk pengawasan undang-undang " dan seolah-olah sama dengan kedudukan yang diwakili oleh U.S. pendakwa. Walau bagaimanapun, yang Procuratorate Cina mempunyai kuasa yang meluas di luar hanya menyiasat dan memulakan tindakan undang-undang dan membolehkan pengawasan dan pelaksanaan mahkamah dan pertimbangan serta pengendalian penjara Cina. Oleh kerana China 'kawasan luar bandar yang luas, sistem kehakiman mereka adalah dalam hierarki yang Orang Asas ' s Mahkamah memegang lebih 3000 mahkamah di setiap daerah, yang dibahagikan kepada lebih daripada 15,000 entiti yang lebih kecil yang dipanggil "orang 's tribunal " . Ini tribunal boleh didapati di kampung-kampung dan bandar-bandar menghiasi sepanjang sisi luar bandar Cina. Di samping itu, lebih banyak mahkamah khusus adalah dalam beratus-ratus, dengan setiap mahkamah ini menangani isu-isu hutan, masalah maritim, pengangkutan kereta api dan PLA (People 's Tentera Pembebasan). Sistem perundangan China 's tidak sama dengan yang paling menonjol pada hakikat bahawa mereka tidak mematuhi konsep undang-undang kes.Sebaliknya, kes-kes litigasi yang tidak terikat kepada mahkamah-mahkamah lain 'keputusan dan boleh mengemukakan resolusi mereka sendiri yang unik. Sesetengah orang 's hakim mahkamah boleh cuba mengikut tafsiran undang-undang sebelum ini ditubuhkan tetapi ini bergantung sepenuhnya kepada hakim ' s kepercayaan mengenai undang-undang kes. Undang-undang jenayah Cina menentukan bahawa pembaharuan agak memenjarakan pesalah berulang adalah lebih baik dan termasuk hukuman disabitkan penjenayah untuk kemahiran, pendidikan dan latihan tenaga kerja seperti yang dinyatakan oleh Undang-undang Jenayah dipinda Kod 1997.

Keperluan Visa

 • X1 Visa - dikeluarkan kepada mereka yang pergi ke China untuk belajar lebih daripada 6 bulan.
 • X2 Visa - dikeluarkan kepada mereka yang pergi ke China untuk belajar dalam tempoh kurang daripada 6 bulan.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar (X1 Visa; X2 Visa)

Harga dan mata wang

Yuran permohonan visa pelajar berbeza-beza mengikut kewarganegaraan anda, bilangan penyertaan yang diperlukan, negara tempat anda memohon dan sama ada anda mahukan perkhidmatan ekspres. Yuran boleh sekitar $30 hingga $150.

Siapa yang boleh memohon visa?

Mana-mana pelajar asing yang berhasrat untuk belajar di China perlu mendapatkan visa pelajar China (visa X). Visa ini diberikan kepada pelajar yang telah diterima masuk oleh institut pendidikan yang diiktiraf di China.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan atau Konsulat China atau di misi diplomatik China

Anda boleh menyerahkan borang permohonan visa anda di Kedutaan atau Konsulat China atau di misi diplomatik China di negara asal anda. Sekiranya anda tidak boleh datang sendiri untuk penyerahan, anda boleh menghantarnya melalui agensi pelancongan atau agensi visa untuk penyerahan bagi pihak anda. Ingat bahawa permohonan yang dihantar melalui pos tidak diterima oleh kebanyakan Kedutaan atau Konsulat China.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Anda boleh memuat turun borang visa di sini: http://www.china-embassy.org/eng/visas/fd. Isi borang permohonan visa dengan teliti dan tepat pada komputer anda. Ambil cetakan borang permohonan yang telah diisi dan tandatanganinya. Ingat bahawa cetakan borang permohonan adalah penting kerana borang tulisan tangan tidak boleh diterima. Ambil perhatian bahawa perubahan atau pembetulan tidak dibenarkan pada borang yang dicetak.

Dokumentasi berikut hendaklah dikemukakan di Kedutaan atau Konsulat China:

 1. Pasport asal dengan baki sah laku sekurang-kurangnya enam bulan dan halaman visa kosong, dan salinan halaman data pasport dan halaman foto jika ia berasingan.
 2. Satu Borang Permohonan Visa yang lengkap dengan gambar pasport berwarna yang diambil baru-baru ini (telanjang kepala, muka penuh) dengan latar belakang yang terang.
 3. Bukti tinggal sah atau status kediaman (terpakai kepada mereka yang tidak memohon visa di negara kewarganegaraan mereka)
 4. Asal dan salinan Surat Kemasukan yang dikeluarkan oleh sekolah atau entiti lain di China.
 5. Asal dan salinan "Permohonan Visa untuk Belajar di China" (Borang JW201 atau Borang JW202).

Selepas ketibaan: Pemegang visa X1 mesti mendaftar di Biro Keselamatan Awam (PSB) tempatan dalam tempoh 30 hari selepas ketibaan di China dan memohon Permit Kediaman Sementara China daripada PSB tempatan. Pemegang X2 hendaklah tinggal di China dalam tempoh tempoh seperti yang dinyatakan pada visa, dan mereka tidak perlu memohon permit kediaman sementara.

Bilakah anda perlu memohon?

Mohon visa pelajar sekurang-kurangnya beberapa minggu sebelum tarikh perjalanan anda yang dirancang untuk memberi masa yang cukup untuk prosedur permohonan disiapkan tepat pada masanya untuk anda menyertai kursus anda. Masa pemprosesan biasa ialah 4 hari bekerja. Jika anda ingin mengambil visa anda lebih awal, perkhidmatan ekspres dan perkhidmatan tergesa-gesa disediakan dengan bayaran tambahan.

Visa X1 biasanya dikeluarkan untuk berbilang penyertaan dengan tempoh sah sehingga 5 tahun. Visa X2 biasanya dikeluarkan untuk satu penyertaan dengan tempoh sah sehingga 6 bulan.

Masa pemprosesan

4 Days

Peluang kerja

Pelajar asing dibenarkan melakukan kerja sambilan di China. Universiti hendaklah mengeluarkan Surat Keizinan; unit/syarikat pengambilan pekerja hendaklah mengeluarkan Sijil; balai polis kemudiannya akan menandakan pada visa anda "Kerja Sambilan; Belajar Sambilan".

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Berikut adalah beberapa perkara penting yang tidak boleh anda lakukan semasa memohon visa pelajar ke China:

 • Jangan cuba menghantar borang permohonan visa pelajar anda dengan menghantarnya melalui pos kerana ia tidak akan diterima.
 • Jangan tunjukkan dokumen palsu untuk visa pelajar anda.
 • Jangan sembunyikan atau salah nyatakan fakta dalam permohonan visa anda.