Keystone logo
Colombia

Belajar Undang-undang dalam Colombia 2024

Belajar di Colombia

Pendapatan Ijazah Undang-undang di Columbia Columbia dan juga negara-negara Amerika Latin yang lain telah cuba untuk mengubah proses pendidikan tinggi mereka dengan menjadikannya lebih mudah bagi pelajar berpendapatan rendah untuk mendapatkan ijazah pendidikan tinggi. Menjadi seorang peguam di Columbia melibatkan menamatkan Ijazah Sarjana Muda Undang-undang (4 tahun). Anda boleh melengkapkan Ijazah Sarjana Undang-undang (LLM). Bergantung kepada pengkhususan anda, anda perlu atau tidak untuk mengambil peperiksaan Bar untuk undang-undang amalan. Latihan yang terdiri daripada sekurang-kurangnya satu tahun dengan firma undang-undang atau kaunselor individu kadang-kadang diperlukan sebelum pelajar undang-undang boleh mengambil peperiksaan bar. Ramai peguam mendapat ijazah dalam jurusan Columbia memilih untuk mengamalkan undang-undang di Brazil, di mana bandar-bandar yang berkembang maju dari segi ekonomi daripada Sao Paulo dan Rio de Janeiro peluang tawaran yang Columbia tidak menyediakan.Peguam yang pakar dalam bidang korporat, perniagaan dan undang-undang kontrak akan tidak mempunyai masalah mencari pekerjaan di Brazil manakala peguam jenayah dan keluarga cenderung untuk menjadi lebih dalam permintaan di Columbia.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  173
 • Bahagian utiliti

  24
 • Langganan Internet

  23
 • Pengangkutan tempatan

  30

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  6
 • Tiket pawagam

  4
 • Pint bir tempatan

  1

Kira-kira Colombia

Columbia adalah republik berperlembagaan yang terletak di barat laut Amerika Selatan dan bersempadan dengan Lautan Pasifik, Laut Caribbean, Peru, Brazil dan Venezuela. A "menengah " kuasa dianggap mempunyai ekonomi ke-3 terbesar di kalangan negara-negara Amerika Selatan yang lain; Kerajaan Columbia 's adalah berpandukan perlembagaan dipinda pada tahun 1991 dan beroperasi mengikut prinsip "pengasingan kuasa ". Ketua kerajaan dan negeri adalah presiden Columbia, yang disokong oleh Majlis Menteri-menteri dan Naib Presiden. Sama seperti struktur kerajaan AS, Columbia mempunyai dwidewan Kongres, Senat dan Dewan Rakyat. Mahkamah Agung Columbia alam cawangan kehakiman dan terdiri daripada 23 hakim mempengerusikan Sivil, Buruh dan Keseksaan kamar. Ditubuhkan pada tahun 2005, sistem sivil prosedur undang-undang telah digunakan dengan menjunjung pertentangan (juri atau hakim) prosedur dalam semua mahkamah.Sistem Perundangan Columbia 's Bekerja di bawah Kanun Keseksaan dipinda dari 1938 asalnya menggabungkan prinsip-prinsip undang-undang Sepanyol, sistem undang-undang Columbia ini mempunyai persamaan yang ketara dengan Amerika Syarikat dan undang-undang Barat yang menentukan jenayah sebagai salah laku atau felonies. Walau bagaimanapun, hukuman penjara maksimum Columbia 's adalah 24 tahun (sama dengan undang-undang Scandinavia) tanpa mengira jenayah. Hukuman mati di Columbia telah dihapuskan lebih 100 tahun yang lalu. Dibahagikan kepada beberapa daerah kehakiman mengandungi mahkamah atasan yang diketuai oleh sekurang-kurangnya tiga orang hakim, majlis perbandaran Columbia 's diselia oleh khusus, remaja dan mahkamah litar yang menggunakan "Awam Kementerian " peguam untuk mewakili individu dalam prosiding mahkamah.

Keperluan Visa

 • Visa migran kategori 9 (visa M-9) - menggantikan visa TP-3 lama pada 15 Disember 2017.
 • Jika kursus anda berlangsung kurang daripada 6 bulan, anda mungkin boleh menggunakan visa pelancong.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa migran kategori 9 (visa M-9); Visa Pelancong

Harga dan mata wang

Yuran visa bergantung pada kewarganegaraan anda. Bagi pemohon AS, kos untuk visa pelajar M-9 ialah $67 USD.

Siapa yang boleh memohon visa?

Untuk melayakkan diri untuk Visa Pelajar Colombia anda perlu mendaftar di institusi pendidikan yang layak di Colombia dengan intensiti kelas sekurang-kurangnya 10 jam seminggu.

Semua universiti memerlukan anda mempunyai Visa Pelajar jika anda mendaftar kursus selama 3 bulan atau lebih lama.

Warganegara beberapa negara termasuk Australia, Kanada, Perancis, Jerman, United Kingdom dan Amerika Syarikat tidak memerlukan visa untuk memasuki Colombia sebagai pelancong sehingga 90 hari. Visa "pelancong" Colombia bukan visa rasmi. Ia hanya setem dalam pasport anda. Tambahan pula, visa "pelancong" boleh dilanjutkan selama 90 hari di mana-mana pejabat Migración Colombia di negara ini. Jika anda belajar di sekolah tidak bertauliah untuk tempoh yang lebih pendek daripada 180 hari, anda boleh berbuat demikian di bawah Permit Pelancong biasa (PIP-5) dan tidak perlu memohon visa.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Konsulat Colombia atau dalam talian

Anda boleh memohon visa pelajar Colombia di konsulat Colombia atau dalam talian.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Jika anda memohon dalam talian, anda memerlukan yang berikut:

 • Salinan halaman pertama pasport anda yang sah dengan data peribadi anda.
 • Salinan halaman pasport anda dengan cop terakhir kemasukan ke atau berlepas dari Colombia.
 • Jika anda mempunyai visa Colombia sebelum ini, salinan fotokopi visa ini.
 • Salinan borang pendaftaran universiti yang ditandatangani oleh pegawai sekolah.
 • Perakuan atau dokumen daripada pihak sekolah, menyatakan jadual waktu kelas adalah minimum sepuluh (10) jam seminggu.
 • Salinan "sijil kewujudan dan perwakilan sah" daripada universiti.
 • Keizinan ibu bapa dan penetapan orang yang bertanggungjawab terhadap pelajar semasa dia tinggal di Colombia, disahkan oleh notari atau konsul Colombia dalam kes kanak-kanak di bawah umur.
 • Surat (dalam bahasa Sepanyol) daripada orang yang mempunyai tanggungjawab ekonomi untuk pelajar yang menjamin perbelanjaan pelajar dan dokumen yang menunjukkan kesolvenan ekonomi. Jika anda seorang pelajar, surat itu sepatutnya menyatakan anda akan bertanggungjawab dari segi kewangan untuk diri anda semasa berada di Colombia. Untuk menunjukkan "kesolvenan ekonomi" anda boleh menggunakan "sijil" bank yang menunjukkan baki purata sepanjang enam bulan lalu adalah lebih besar daripada 10 kali ganda gaji minimum yang sah di Colombia atau 7,812,420 peso ($2,605 pada kadar pertukaran 3,000 peso kepada USD) pada tahun 2018. Dan sijil ini hendaklah dinotari dan diterjemahkan. Atau anda boleh menyediakan enam bulan penyata bank tanpa memerlukan terjemahan. Selain itu, penyata kad kredit yang menunjukkan baki tersedia yang mencukupi boleh digunakan.
 • Gambar muka gaya pasport dengan latar belakang putih, bersaiz pada 3 cm lebar X 4 cm tinggi, saiz maksimum 300 kb fail jpg untuk permohonan dalam talian.

Jika konsulat anda tidak membenarkan anda membuat permohonan dalam talian, kemudian bawa dokumen yang disebutkan di atas ke konsulat pada masa pelantikan anda dan lengkapkan proses yang dinyatakan.​ Jika anda memohon secara peribadi, ejen akan bertanyakan soalan kepada anda, isi permohonan dalam talian untuk anda, imbas semua dokumen anda dan kembalikan kepada anda serta ambil gambar anda dengan kamera digital.

Sebaik sahaja anda menerima visa elektronik anda, anda mesti pergi ke konsulat Colombia untuk mendapatkannya dicop pada pasport anda.

Selepas anda berjaya menerima Visa Pelajar Colombia anda, anda mempunyai tempoh maksimum 15 hari untuk mendaftarkan visa anda dengan Migración Colombia untuk mendapatkan Cedula de Extranjeria (ID Colombia untuk warga asing). Ini mesti dilakukan secara peribadi.

Bilakah anda perlu memohon?

Tempoh masa yang diberikan untuk visa pelajar Colombia bergantung pada tempoh pendaftaran anda yang dirancang dan boleh sehingga tiga tahun.

Masa pemprosesan

Peluang kerja

Dengan visa pelajar M-9, anda tidak dibenarkan bekerja di Colombia.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.