Keystone logo
Finland

Belajar Undang-undang dalam Finland 2024

Belajar di Finland

Pendapatan Ijazah Undang-undang di Finland Finland membolehkan sesiapa sahaja untuk mengamalkan undang-undang tetapi hanya individu mendapatkan pelesenan oleh Finland Persatuan Peguam sisi undang-undang boleh menggunakan gelaran "asianajaja " (secara literal bermaksud "peguam ", "peguam bela " atau " peguam "). Peguam yang dianggap "asianajaja " telah menyelesaikan tiga tahun Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang program ( "oikeusnotaari ") dan Ijazah Sarjana dua tahun Undang-Undang ( "oikeustieteen maisteri "). Di samping itu, peguam juga perlu mengalami perantisan empat tahun dengan sebuah firma undang-undang atau peguam swasta dan lulus peperiksaan bar. Undang-undang tertinggi ijazah pelajar boleh mendapatkan di Finland adalah yang "Oikeustieteen tohtori ", atau Doktor Undang-undang. Pelajar perlu mendapat 60 kredit dan menyelesaikan disertasi kedoktoran dipanggil "monograf " yang biasanya sekitar 250 muka surat. Monograf ini juga perlu dipertahankan secara lisan di hadapan panel profesor undang-undang yang ditetapkan.Ijazah undang-undang hanya boleh diperolehi daripada salah satu daripada tiga universiti: Universiti Lapland, Universiti Turku dan Universiti Helsinki. Peguam Finland dibenarkan untuk mengamalkan secara bebas, dalam syarikat-syarikat berhad atau dalam perkongsian. Di samping itu, semua peguam yang beramal perlu menghabiskan 18 jam atau lebih dalam kursus pendidikan berterusan setiap tahun untuk mengekalkan pelesenan mereka. Tuisyen dan Perbelanjaan Hidup Pelajar yang ingin belajar di program undang-undang Finland akan gembira untuk mengetahui bahawa pendidikan adalah percuma dan pembiayaan perbelanjaan sara hidup sebahagian besarnya manfaat yang disediakan oleh pelajar berdasarkan kerajaan yang ditawarkan melalui Kementerian Pendidikan. Forum Ekonomi Dunia baru-baru ini di kedudukan sistem pendidikan tinggi Finland 's sebagai yang terbaik di dunia kerana penekanannya terhadap penyelidikan, sains dan ijazah kursus praktikal. Perbelanjaan sara hidup bulanan di Finland (ini termasuk makanan, penginapan dan perjalanan) adalah kira-kira 750 Euro ($ 1000 USD).Pelajar yang memerlukan insurans perubatan dinasihatkan supaya menyertai kesatuan pelajar dan mendapatkan kad pelajar dari kesatuan yang sering memberikan diskaun untuk perbelanjaan sekolah berkaitan.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  441
 • Bahagian utiliti

  38
 • Langganan Internet

  20
 • Pengangkutan tempatan

  60

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  15
 • Pint bir tempatan

  7

Kira-kira Finland

Terletak di Eropah Utara di mana ia bersempadan dengan Norway, Sweden, Estonia dan Rusia, negara Nordic Finland konsisten kedudukan sebagai salah satu tempat yang terbaik untuk hidup dalam merujuk kepada kualiti hidup, peluang ekonomi dan pendidikan. Finland bongkaknya pendapatan per kapita hampir $ 50,000, antara yang tertinggi di dunia. Jarang penduduk kerana iklim yang sejuk dan rupa bumi yang berceranggah, Finland adalah negara kelapan terbesar Eropah dari segi pengukuran tanah, dengan sebahagian besar daripada lima juta penduduk yang tinggal di bahagian selatan negara ini, khususnya Helsinki, Lahti dan Tampere. Fakta ringkas mengenai Finland - Suhu purata semasa musim sejuk di selatan Finland kekal di bawah 32 darjah Fahrenheit (0 Celsius), dengan salji masih berada di atas tanah dari bulan November hingga April. Walau bagaimanapun, musim panas Finland boleh mendapatkan terlalu panas. Suhu 90 darjah Fahrenheit (32 Celsius) pada pertengahan Julai tidak luar biasa.- Petani di utara Finland tumpuan kepada penternakan haiwan, manakala petani selatan menekankan pertanian bijirin - Pada tahun 2002, Finland 's mata wang (markka itu) telah digantikan dengan Euro. - Finland mempunyai dua bahasa rasmi: Sweden dan Finland. 90 peratus daripada penduduk Finland 's bercakap Finland. Bahasa Inggeris dituturkan oleh 60 peratus daripada Finland manakala 20 peratus bercakap Jerman Sistem. Kerajaan dan Undang-Undang Finland A demokrasi berparlimen ditadbir oleh Perdana Menteri, ketua negara dan perlembagaan dilaksanakan pada tahun 2000, Finland membenarkan rakyatnya untuk mengundi dalam semua pilihan raya negara sebagai dan pilihan raya sebagai Eropah. Tertinggi kuasa perundangan dilaksanakan oleh Finland 's unicameral Parlimen terdiri daripada 200 individu yang diberi kuasa untuk mengubah perlembagaan, mengatasi vetoes oleh Perdana Minsiter dan memecat kabinet. Sistem kehakiman Finland 's adalah berdasarkan kepada undang-undang sivil dan dibahagikan antara mahkamah pentadbiran dan mahkamah jenayah / sivil.Undang-undang Finland adalah berdasarkan kepada undang-undang Sweden tetapi juga banyak dipengaruhi oleh undang-undang Rom. Rayuan (serantau) mahkamah dan mahkamah tempatan memutuskan kes yang dibawa kepada hakim-hakim dalam pelbagai bidang kuasa di seluruh Finland. Mahkamah Tinggi pemecatan juga wujud bahawa tawaran semata-mata dengan jenayah yang dilakukan oleh pemegang berpangkat tinggi daripada pejabat-pejabat kerajaan. Hukuman kerana melanggar undang-undang di Finland melibatkan percubaan, denda dan khidmat masyarakat. Pembunuhan, pengedaran dadah dan jenayah berat lain yang pada amnya menjamin sembilan tahun di dalam penjara. Finland tidak memberi hukuman seumur hidup untuk pembunuhan berencana tetapi secara umumnya anugerah percubaan banduan selepas 10 hingga 15 tahun. Finland memansuhkan hukuman mati pada tahun 1971.

Keperluan Visa

 1. Visa Tinggal Pendek - untuk lawatan maksimum 90 hari. Anda mungkin memerlukan visa contohnya jika anda dijemput untuk mengambil peperiksaan kemasukan di Finland, atau jika anda mengambil bahagian dalam kursus atau pertukaran yang berlangsung kurang daripada 90 hari.
 2. Permit Kediaman untuk Pengajian - permit kediaman sementara jangka panjang yang biasanya diberikan selama satu tahun pada satu masa. Jika anda datang ke Finland untuk tempoh pertukaran pelajar melebihi tiga bulan, atau jika anda telah diterima masuk ke program ijazah penuh, anda perlu memohon program ini.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Tinggal Pendek; Permit Tinggal untuk Pengajian

Harga dan mata wang

EUR 330

Yuran untuk Permit Tinggal Finland untuk Pengajian bagi permohonan di atas kertas pada masa ini adalah EUR 330; dan EUR 300 untuk aplikasi elektronik.

Siapa yang boleh memohon visa?

Jika anda warganegara Nordic atau EU/EEA, anda tidak memerlukan visa atau permit kediaman ke Finland. Walau bagaimanapun, anda dikehendaki mendaftarkan kediaman anda dengan Migri jika penginapan anda di Finland melebihi 90 hari (6 bulan untuk warganegara Nordic). Selain itu, jika penginapan anda di Finland berlangsung selama lebih daripada setahun, anda harus mendaftar dalam sistem penduduk Finland.

Jika anda bukan warganegara EU/EEA, anda biasanya memerlukan visa atau permit kediaman pelajar. Yang mana satu anda perlu memohon, bergantung pada tempoh penginapan anda di Finland.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan atau konsulat dalam talian / Finland

Anda boleh memulakan permohonan permit kediaman pelajar anda dalam talian di Enterfinland.fi, tetapi dalam proses itu, anda juga perlu melawat kedutaan atau konsulat Finland secara peribadi. Permohonan permit kediaman pelajar Finland tidak boleh diproses sehingga pemohon melawat kedutaan, tidak kira sama ada permohonan itu telah dikemukakan secara elektronik atau di kedutaan itu sendiri.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Untuk memohon Visa Pelajar Finland atau Permit Kediaman, anda mesti memenuhi syarat berikut:

 • Anda mesti memberikan surat rasmi penerimaan yang dikeluarkan oleh tuan rumah universiti Finland anda.
 • Pasport anda mesti mempunyai kesahan yang melebihi tempoh visa atau permit kediaman yang anda mohon sekurang-kurangnya 3 bulan.
 • Pasport anda mesti telah dikeluarkan dalam tempoh 10 tahun sebelumnya.
 • Anda mesti mempunyai salinan borang permohonan anda yang lengkap dan ditandatangani.
 • Anda mesti memberikan bukti keupayaan kewangan anda untuk menyokong kewangan anda sepanjang tempoh pengajian anda di Finland dan untuk pengangkutan pulang anda. Pada masa ini, pelajar mesti mempunyai sekurang-kurangnya EUR 560 sebulan untuk tinggal di Finland. Ini bermakna pelajar mesti mempunyai sekurang-kurangnya EUR 6720 setahun untuk perbelanjaannya di Finland.
 • Anda mesti memberikan penyata terkini tentang keadaan kewangan anda daripada bank anda yang menunjukkan anda mempunyai sekurang-kurangnya EUR 6720 dalam akaun bank anda. Ambil perhatian bahawa pelajar yang mengikuti kursus ijazah di Finland mesti mempunyai dana untuk satu tahun pada satu masa. Pelajar pertukaran mesti mempunyai dana untuk sepanjang tempoh penginapan mereka di Finland. Sekiranya anda tidak mempunyai jumlah yang dinyatakan di atas dalam akaun anda, anda mesti memberikan bukti bertulis telah menerima stipend atau biasiswa atau telah dipilih untuk faedah yang akan diberikan oleh institut pendidikan anda. Ambil perhatian bahawa penyata bank ibu bapa pemohon atau akaun kongsi atau bersama tidak akan diterima untuk visa pelajar Finland atau permit kediaman.
 • Anda mesti memberikan bukti telah memperoleh insurans kesihatan dan perubatan yang sah yang meliputi keseluruhan tempoh penginapan anda di Finland.
 • Anda mesti berada dalam kesihatan fizikal dan mental yang baik dan bebas daripada sebarang jenis penyakit berjangkit.
 • Anda mesti tidak mempunyai rekod jenayah.
 • Anda mesti tidak pernah ditolak masuk ke Finland sebelum ini.
 • Anda berhasrat untuk meninggalkan Finland pada penghujung penginapan anda yang dibenarkan.

Bilakah anda perlu memohon?

Masa pemprosesan visa pelajar Finland berbeza-beza, anda boleh menyemaknya di sini: http://migri.fi/en/processing-times

Permit kediaman pelajar biasanya diberikan selama satu tahun pada satu masa. Selepas tahun pertama anda di Finland (dalam masa yang baik sebelum permit anda sebelum ini tamat), anda harus memohon lanjutan permit kediaman pelajar anda daripada Migri. Anda boleh menggunakan e-perkhidmatan Enter Finland juga untuk tujuan ini. Perlu diingat juga bahawa apabila anda memohon permit lanjutan apabila permit awal anda hampir tamat tempoh, anda mesti berada di Finland semasa menyerahkan permohonan anda.

Masa pemprosesan

Peluang kerja

Jika anda bekerja bersama-sama pengajian anda, waktu bekerja anda adalah terhad. Anda hanya boleh bekerja selama purata 25 jam seminggu semasa penggal akademik. Bilangan waktu bekerja tidak dihadkan pada peringkat mingguan. Ini bermakna anda boleh melaraskan waktu kerja mingguan anda semasa penggal akademik, asalkan anda bekerja selama 25 jam seminggu secara purata.

Anda boleh bekerja tanpa sekatan pada masa institusi pendidikan anda tidak menawarkan arahan, iaitu semasa cuti musim panas dan Krismas.

Anda juga boleh menyiapkan tesis anda di syarikat atau mengambil bahagian dalam latihan praktikal. Dalam konteks ini, waktu bekerja tidak terhad.

Jam setiap minggu

25

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.