Keystone logo
Indonesia

Belajar Undang-undang dalam Indonesia 2024

Belajar di Indonesia

Apa Ijazah Undang-undang di Indonesia? Darjah undang-undang Indonesia datang dalam tiga peringkat. Yang pertama, yang bersamaan dengan Ijazah Sarjana Muda Undang-undang, dipanggil yang "Sarjana Hukum / SH " Ini boleh dicapai secara langsung daripada sekolah tinggi. Peringkat kedua melibatkan kepakaran kajian kehendak profesional undang-undang. Ini dipanggil "Hukum diploma / MH ", atau Sarjana Undang-undang. Kadang-kadang ia dipanggil yang "Megister Kenotariatan / M.Kn. ", Atau Sarjana Notari. Akhir sekali, peringkat ketiga adalah Doktor di dalam Hukum. Peringkat pertama dikehendaki bagi apa-apa profesion undang-undang Undang-undang Pendidikan Tinggi di Indonesia yang pertama ijazah undang-undang peringkat asas memerlukan empat hingga tujuh tahun pengajian di Indonesia. Jumlah masa yang peringkat kedua dan ketiga mengambil bergantung kepada kursus pengajian dan jumlah kursus setiap semester pelajar bahawa dia mampu untuk mengambil. Dalam usaha untuk menjadi peguambela atau peguam di Indonesia, pelajar perlu menghadiri 1-2 bulan Peguambela Kursus Khas dan lulus peperiksaan Bar.Tahun akademik di Indonesia tidak mengikuti mana-mana jadual yang ditetapkan, tetapi beberapa buah sekolah mengikuti program ganjil dan juga semester. Semester ganjil berjalan dari bulan September hingga Januari. Walaupun semester berjalan dari bulan Februari hingga Jun. Tarikh-tarikh ini berkorelasi dengan cuti agama dari beberapa kumpulan agama utama di negara ini. Pengajian undang-undang di Indonesia berlaku di negara 's universiti-universiti utama atau sekolah undang-undang, yang didapati di pulau-pulau yang lebih besar dan daerah utama perbandaran di negara ini. Walaupun setiap sekolah mempunyai peraturan sendiri dan peraturan-peraturan, kajian itu adalah yang ketat, dan menguji sepanjang program untuk menunjukkan bahawa pelajar mampu untuk menyempurnakan kursus pengajian adalah sama. Kos untuk ijazah undang-undang di Indonesia akan berbeza bergantung kepada tempoh program dan universiti yang dipilih. Universiti negeri mengenakan bayaran yang sangat rendah, tetapi universiti swasta mengenakan bayaran yang lebih tinggi. Pelajar biasa akan membelanjakan kira-kira AS $ 4,500 untuk satu semester kursus di Indonesia.Belajar undang-undang di Indonesia membuka pintu untuk seumur hidup kepada perkhidmatan di negara berkembang dengan jumlah penduduk yang besar. Ijazah undang-undang Indonesia juga boleh membuka pintu untuk kerja-kerja undang-undang di negara-negara lain yang lebih kecil di seluruh Oceania dan Asia. Pelajar yang memilih untuk belajar undang-undang di Indonesia akan mendapatkan pengenalan kepada budaya yang kaya dengan pulau-pulau dan mendapat pemahaman yang lebih mendalam tentang budaya pelbagai kumpulan rakyatnya.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  229
 • Bahagian utiliti

  20
 • Langganan Internet

  26
 • Pengangkutan tempatan

  9

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  3
 • Tiket pawagam

  3
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Indonesia

Pengenalan kepada Indonesia Republik Indonesia merupakan negara kepulauan lebih 13,400 pulau-pulau di Asia Tenggara dan Oceania. Lebih 238 juta orang tinggal di Indonesia, menjadikannya negara keempat paling ramai penduduk di dunia 's. Berabad-abad lamanya, Indonesia telah menjadi laluan perdagangan penting, dan sumber semula jadi yang kaya di rantau ini terus berjaya menarik perdagangan sepanjang sejarah moden. Indonesia terkenal dengan budaya tersendiri yang pelbagai, dengan beratus-ratus bahasa dan kumpulan etnik di seluruh pulau-pulau. Ia juga mempunyai dunia 'tahap kedua tertinggi s biodiversiti dan banyak padang gurun dan hutan kawasan yang menjadikannya tempat yang indah untuk melawat. Apa itu Sistem Undang-undang di Indonesia? Indonesia ' sistem perundangan adalah berikutan sistem undang-undang sivil terutamanya. Kepelbagaian negara yang membawa undang-undang adat untuk pelbagai aspek sistem itu, dan beberapa Undang-undang Belanda Roman juga dicampurkan ke dalam sistem.Kod sivil negara 's sebahagian besarnya berikut tradisi kolonial Belanda, dan sekolah undang-undang yang pertama telah dimulakan oleh Belanda.

Keperluan Visa

 1. Visa Lawatan Sosial - terbaik untuk pelajar pertukaran, kemasukan tunggal.
 2. Visa Tinggal Terhad - untuk pengajian jangka panjang sahaja.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar (Visa Lawatan Sosial; Visa Penginapan Terhad)

Harga dan mata wang

USD 45

Kos visa pelajar adalah sekitar 45USD, tetapi ia mungkin berubah dan bergantung pada negara tempat anda memohon.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar asing yang diterima belajar di universiti Indonesia perlu mendapatkan visa pelajar.

Rakyat negara tertentu boleh tinggal di Indonesia selama 30 hari tanpa visa. Walau bagaimanapun, penginapan tanpa visa hanya terpakai untuk aktiviti masa lapang, dan tidak memberikan hak untuk belajar atau bekerja, contohnya.

Di beberapa kedutaan Indonesia (cth. Finland, Austria) adalah mungkin untuk memohon Visa Type 211 (Visa Pelancong). Visa ini boleh ditukar menjadi Visa Lawatan Sosial yang ditaja apabila tiba di Indonesia. Tanya di kedutaan Indonesia tempatan anda untuk kemungkinan memohon visa ini.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Indonesia

Adalah lebih baik untuk memohon visa di kedutaan atau konsulat Indonesia di negara asal anda. Jabatan Imigresen Indonesia kini turut membenarkan permohonan visa dalam talian melalui laman web mereka.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Dokumen yang diperlukan untuk visa pelajar ke Indonesia termasuk:

 • Pasport yang sah dengan sekurang-kurangnya satu halaman kosong untuk visa (pasport mesti sah sekurang-kurangnya 6 bulan selepas meninggalkan Indonesia)
 • Salinan halaman pengenalan pasport anda
 • A telah mengisi borang permohonan
 • Dua keping gambar pasport berwarna, 4 x 6 cm
 • Salinan tiket penerbangan anda atau tiket elektronik
 • Surat rasmi penerimaan daripada universiti tuan rumah
 • Satu resit atau salinan resit untuk yuran visa yang telah dibayar
 • Surat Kedutaan. Surat Kedutaan, yang disediakan oleh universiti tuan rumah, mengesahkan bahawa pelajar tertentu memerlukan visa Lawatan Sosial. Surat Kedutaan sentiasa dialamatkan kepada kedutaan Indonesia atau konsulat negara tertentu: secara lalai, ini akan menjadi negara asal pelajar.

Semasa ketibaan, pemegang visa mesti melaporkan kemasukan mereka ke pejabat Imigresen terdekat dalam masa 7 hari.

Bilakah anda perlu memohon?

Adalah disyorkan untuk memohon visa pelajar sekurang-kurangnya 14 hari sebelum berlepas ke Indonesia. Sebaik-baiknya memohon visa sejurus selepas menerima surat penerimaan rasmi.

Anda mesti tiba di Indonesia dalam masa 90 hari dari hari visa dikeluarkan.

Tempoh maksimum tinggal di Indonesia dengan visa Lawatan Sosial ialah 60 hari dan visa mesti dilanjutkan di destinasi mengikut arahan yang diberikan oleh universiti tuan rumah. Visa boleh dilanjutkan selama satu bulan pada satu masa dan kosnya adalah sekitar 50 USD.

Visa penginapan terhad sah selama 5 tahun dan memerlukan pembaharuan setiap 1 tahun.

Masa pemprosesan

14 Days

Peluang kerja

Pelajar antarabangsa biasanya tidak dibenarkan bekerja semasa pengajian mereka di Indonesia.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.