Keystone logo
Jerman

Belajar Undang-undang dalam Jerman 2024

Belajar di Jerman

Mendapatkan Ijazah Undang-undang Jerman Untuk memperoleh ijazah undang-undang di Jerman, pelajar perlu mengambil dua peperiksaan negeri dan pergi melalui kurikulum lama 6 tahun. Pertama, pelajar mesti lulus Peperiksaan Negeri Pertama pada akhir 4 tahun pengajian peringkat ijazah. Mereka kemudian mesti mengambil latihan dua tahun (dipanggil Referendarzeit) untuk menimba pengalaman dalam semua aspek sistem undang-undang. Akhir sekali, Peperiksaan Negeri kedua diberikan kepada pelajar yang tamat dua tahun latihan undang-undang di mahkamah jenayah dan sivil. Semasa latihan, pelajar juga perlu mengambil kelas yang diajar oleh peguam atau hakim. Upah yang dibayar kepada pelajar itu disediakan oleh kerajaan Jerman. Peguam potensi di Jerman mempunyai dua peluang untuk lulus Peperiksaan Negeri. Selepas lulus peperiksaan, pelajar yang dianggap layak untuk mendapatkan pekerjaan sebagai hakim atau peguam.Yuran Pengajian Tinggi kos pendidikan adalah bergantung kepada subsidi dari kerajaan Jerman dan adalah agak rendah berbanding dengan kos tuisyen Amerika Syarikat, melainkan jika pelajar memilih untuk mendapatkan ijazah undang-undang di sebuah universiti swasta. Kadar pengangguran Peluang Pekerjaan Jerman 's adalah salah satu yang paling rendah di Kesatuan Eropah. Pelajar antarabangsa memilih untuk mendapat ijazah undang-undang di Jerman dan mengejar pekerjaan adalah mungkin untuk mencari kedudukan yang tidak lama lagi selepas lulus Peperiksaan Kedua.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  507
 • Bahagian utiliti

  91
 • Langganan Internet

  43
 • Pengangkutan tempatan

  60

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  9
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  4

Kira-kira Jerman

Sebuah negara yang besar di tengah-tengah Eropah yang mengandungi 16 buah negeri dan ahli Kesatuan Eropah, Jerman secara rasmi dirujuk sebagai Republik Persekutuan Jerman (Bundesrepublik Deutschland) dan memegang banyak pengaruh politik dan ekonomi di kalangan semua negara-negara Kesatuan Eropah yang lain. Canselor mengetuai kerajaan demokratik Jerman 's yang menguatkuasakan sistem undang-undang berdasarkan prinsip-prinsip yang dinyatakan di dalam Undang-undang asas bagi Republik Persekutuan Jerman Fakta Perlu tentang Jerman -. Negeri-negeri yang terdiri daripada enam belas Jerman dipanggil Lander, dengan setiap negeri memiliki yang perlembagaan sendiri. - Sumbangan oleh Jerman untuk bidang sains, matematik dan teknologi tidak boleh menekankan cukup. Individu cemerlang seperti Einstein, Max Planck, Herman von Helmholtz, Johannes Gutenberg, Gottfried Leibniz dan Carl Gauss hanya beberapa saintis Jerman yang telah dibekalkan dunia dengan ciptaan terkenal.- Jerman adalah salah satu pengeluar yang paling maju dari segi teknologi di dunia 's arang batu, besi, simen, keluli, jentera, kenderaan dan bahan kimia. Ia juga mempunyai pelaburan yang besar dalam tenaga hijau, terutama tenaga solar dan penggunaan kincir angin untuk tenaga elektrik. - Tarikan pelancong yang popular di Jerman termasuk Bavaria Alps, Black Forest, Lembah Rhine-istana kuno dan ibu artsy Berlin Jerman 's Sistem Perundangan Tiga set undang-undang pengawalseliaan terdiri daripada Jerman ' sistem perundangan s: awam, swasta. dan undang-undang jenayah. Undang-undang awam (juga termasuk undang-undang jenayah) memperkatakan perkara undang-undang antara individu dan negeri ini. Undang-undang swasta menjadi Pengantara dari hubungan antara syarikat dan dua atau lebih ramai orang. Undang-undang Jerman adalah sangat dipengaruhi oleh undang-undang Rom dan juga undang-undang Napoleon, atau Kanun Napoleon. Hakim-hakim memainkan peranan yang aktif dalam prosedur undang-undang Jerman 's.Walaupun sama dengan jenis sistem undang-undang yang digunakan oleh negara-negara demokrasi lain berjalan, Jerman tidak mempunyai perbicaraan juri kerana kuasa yang diperuntukkan kepada seorang hakim yang membenarkan beliau untuk membuat keputusan muktamad. Seorang hakim atau beberapa hakim boleh terdiri daripada "tribunal ", yang pada dasarnya adalah pengganti untuk juri. Hakim Lay, atau rakyat yang dipilih oleh satu jawatankuasa khas sebelum perbicaraan bermula, juga boleh dimasukkan dalam tribunal. Di Jerman, gelanggang biasa mendengar perkara berkaitan perkahwinan, jenayah, keluarga dan pertikaian sivil. Seli, mahkamah pentadbiran khas mendengar kes-kes yang melibatkan tindakan kerajaan. Buruh, mahkamah undang-undang kewangan dan sosial yang lain khusus mahkamah Jerman yang mengadili kes-kes yang berkaitan dengan kerja, cukai dan faedah sosial.

Keperluan Visa

 1. Visa Kursus Bahasa (Visa untuk Pembelajaran Bahasa) – pilihan yang sesuai untuk mereka yang ingin mempelajari bahasa Jerman di Jerman.
 2. Visa Pemohon Pelajar (Visum Zur Studienbewerbung) – jika anda ingin belajar di Jerman, tetapi masih cuba mencari program yang sesuai atau anda masih belum mendapat surat pengesahan daripada Universiti anda.
 3. Visa Pelajar (Visum Zu Studienzwecken) – jika anda telah diterima masuk ke universiti Jerman.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Kursus Bahasa; Visa Pemohon Pelajar; Visa pelajar

Harga dan mata wang

EUR 60

Anda harus mengharapkan untuk membayar €60 (~US$74) untuk visa pelajar anda ke Jerman.

Siapa yang boleh memohon visa?

Bagi warganegara dari EU atau dari Iceland, Norway, Switzerland, atau Liechtenstein, hanya perlu mempunyai kad pengenalan untuk memasuki Jerman. Ia tidak perlu mempunyai visa.

Warganegara dari Australia, Israel, Jepun, Kanada, New Zealand, Korea Selatan dan Amerika Syarikat boleh memohon visa mereka walaupun selepas mereka tiba di Jerman.

Bagi warganegara dari negara lain, perlu memohon visa sebelum datang ke Jerman.

Jika tinggal kurang daripada 90 hari di Jerman, terdapat lebih banyak peraturan. Rakyat dari negara tertentu boleh memasuki Jerman untuk kali ini tanpa visa. Ini ialah Venezuela, Vatican City, Uruguay, Singapura, Seychelles, Paraguay, Panama, Nicaragua, Mexico, Mauritius, Malaysia, Macau, Croatia, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Chile, Brunei, Brazil, Bolivia, Bermuda, Barbados, Bahamas , dan Argentina.

Lawati laman web Pejabat Luar Negeri Persekutuan Jerman untuk keperluan visa terkini untuk semua negara: https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/visabestimmungen-node

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Jerman

Anda perlu memohon visa daripada kedutaan atau konsulat Jerman di negara asal anda.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Pertama, anda perlu menjadualkan temujanji untuk temu duga visa. Pada hari temu duga, anda harus menawarkan dokumen permohonan visa anda.

Dokumen yang biasa anda perlukan ialah:

 • Borang permohonan yang lengkap
 • Pasport sah
 • Dua gambar
 • Surat yang menunjukkan anda telah diterima oleh universiti Jerman
 • Transkrip rekod akademik
 • Sijil penguasaan bahasa Jerman atau bukti bahawa anda berhasrat untuk menghadiri kursus bahasa di Jerman (jika belajar dalam bahasa Jerman)
 • Bukti bahawa anda mempunyai dana yang mencukupi untuk menyara diri anda semasa tinggal di Jerman (€8,700 setahun, iaitu kira-kira ~US$9,390)
 • Sijil yang menunjukkan anda telah membeli insurans kesihatan
 • Pengisytiharan ketulenan dokumen yang dikemukakan

Bergantung kepada kedutaan, anda juga mungkin perlu menunjukkan bukti bahawa anda tidak mempunyai rekod jenayah.

Semua orang perlu mendaftar dengan pihak berkuasa pendaftaran tempatan (Einwohnermeldeamt) pada minggu pertama tiba di Jerman. Anda perlu mengambil pasport/ID negara anda (dan visa jika sesuai), bukti alamat anda di Jerman (cth. perjanjian sewa daripada tuan rumah anda) dan mungkin sijil pendaftaran kursus anda. Anda akan diberi pengesahan pendaftaran.

Bilakah anda perlu memohon?

Pemeriksaan permohonan visa biasanya mengambil masa kira-kira 6 hingga 8 minggu untuk kursus bahasa. Walau bagaimanapun, jika kursus bahasa melebihi tiga bulan, masa yang diambil untuk memproses permohonan boleh dilanjutkan sehingga 8 hingga 10 minggu. Dan semasa musim perjalanan puncak, permohonan boleh dihantar di bawah tempoh menunggu. Oleh itu, pelajar yang memerlukan visa pelajar untuk Jerman harus mengemukakan permohonan mereka lebih awal sebelum kursus bermula. Anda perlu memohon secepat mungkin, dan sekurang-kurangnya tiga bulan sebelum anda berpindah ke negara ini.

Visa belajar hanya sah untuk tempoh kursus atau program. Permit pemastautin biasanya dikeluarkan selama setahun tetapi boleh dilanjutkan.

Masa pemprosesan

8 Weeks

Peluang kerja

Rakyat negara EU/EEA dan Switzerland boleh bekerja dengan bebas di Jerman tetapi tidak lebih daripada 20 jam seminggu semasa tempoh penggal.

Warganegara EU/EEA/Swiss (kini termasuk Croat mulai Julai 2015) dibenarkan bekerja sehingga 120 penuh atau 240 setengah hari setahun (termasuk kerja sukarela) tanpa permit. Anda boleh bekerja lebih banyak jam jika bekerja di universiti sebagai pelajar atau pembantu siswazah; untuk jenis pekerjaan lain, anda memerlukan kebenaran daripada Agentur für Arbeit (Agensi Pekerjaan Persekutuan) dan Pihak Berkuasa Orang Asing untuk melebihi had 120/240. Pelajar studienkolleg dan bahasa memerlukan kebenaran daripada pihak berkuasa ini untuk menjalankan sebarang kerja. Pelajar tidak boleh menjadi pekerja bebas atau bekerja sendiri.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Ini adalah sebab utama mengapa permohonan visa anda untuk visa pelajar Jerman mungkin ditolak:

 • Status kewangan yang lemah
 • Profil akademik yang lemah
 • Kurang persediaan untuk temuduga anda
 • Tahap bahasa tidak mencukupi (Jerman atau Inggeris)
 • Tidak konsisten dengan pilihan program pengajian anda