Keystone logo
Norway

Belajar Undang-undang dalam Norway 2024

Belajar di Norway

Darjah undang-undang di Norway A lima tahun, Fakulti Undang-undang program yang membawa kepada sarjana i rettsvitenskap (Sarjana dalam Perundangan) adalah peguam ijazah yang paling penting boleh mendapatkan di Norway. Sama seperti Ijazah Sarjana Undang-Undang, tuan i rettsvitenskap baru-baru ini digantikan Calon lama Muda Undang-undang pada asalnya diwujudkan pada 1736. LLM ini hanya ijazah yang diperlukan untuk melayakkan pelajar untuk bekerja sebagai peguam di Norway. Walau bagaimanapun, graduan program LLM tidak diturunkan ke jawatan peguam. Mereka juga boleh menerima pekerjaan berpangkat tinggi dalam Perkhidmatan Polis Norway, berkhidmat sebagai hakim peguam atau menerima pelbagai jawatan dalam sektor penjawat awam. Profesion undang-undang di Norway adalah "bersatu " satu kerana semua orang yang bekerja dalam pekerjaan yang sah telah menerima jenis pengajian yang sama. Pada tahun kelima program LLM, pelajar mesti melengkapkan tesis dan mendaftar dalam maju, kursus elektif.Di samping itu, sesiapa yang belajar untuk ijazah Fakulti Undang-undang juga mempunyai peluang untuk memperoleh sarjana 's ijazah dalam kriminologi atau sosiologi undang-undang. Ph.D., ijazah kedoktoran dan siswazah juga disediakan untuk pelajar yang ingin melibatkan diri dalam penyelidikan undang-undang atau mengajar di sebuah universiti Norway. Universiti Norway Menawarkan Fakulti Undang-Undang Degrees Universiti Oslo menawarkan program fakultet Det juridiske serta Universiti Tromso dan Universiti Bergen. Universiti Tromso menyertai Sistem Pemindahan Kredit Eropah yang membolehkan pelajar memindahkan mana-mana kredit yang mereka usahakan di UT ke universiti-universiti di rumah. Yuran Pengajian Antarabangsa dan penuntut Norway tidak membayar yuran tuisyen. Kerajaan Norway menganggap pendidikan tinggi untuk menjadi penting kepada kejayaan berterusan Norway dan secara umum 98 peratus membiayai semua institusi pengajian tinggi. Kolej persendirian hanya menjalankan mengenakan yuran pengajian di Norway.Walau bagaimanapun, caj sebanyak 400-600 NOK setiap semester diperlukan sebelum pelajar boleh mengambil peperiksaan akhir. Yuran ini juga memberikan kepada mereka keahlian dalam kesatuan pelajar yang menyediakan manfaat seperti perkhidmatan kesihatan penggunaan kemudahan sukan, kaunseling dan bantuan perumahan.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  546
 • Bahagian utiliti

  64
 • Langganan Internet

  48
 • Pengangkutan tempatan

  68

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  11
 • Tiket pawagam

  13
 • Pint bir tempatan

  9

Kira-kira Norway

Kaya dengan sejarah Viking dan rumah untuk fjord yang paling indah di dunia, dalam Kerajaan Norway terus bertaraf tinggi pada senarai negara-negara yang paling makmur dan paling bahagia di dunia. Norway adalah negara raja berperlembagaan bersempadan tanah-bijaksana oleh Sweden, Finland, Rusia dan Denmark. Ia juga bersempadan dengan maritim Greenland, Iceland, Rusia, United Kingdom dan Sweden melalui Laut Barents, Laut Norway dan Laut Utara. Norway adalah keempat di dunia mengenai pendapatan per kapita dan baru-baru ini diadakan atas kedudukan dalam Indeks Pembangunan Manusia. Di samping itu, Norway telah ditetapkan oleh Indeks Demokrasi untuk menjadi negara paling demokratik di seluruh dunia. Fakta Berguna Mengenai Norway • Ditubuhkan pada 1000 AD, Oslo adalah ibu negara Norway dan modal ekonomi / kerajaan juga.• Norway kaya dengan gas asli, petroleum, makanan laut, mineral dan rizab air tawar, semua faktor-faktor yang menyumbang kepada keupayaan untuk menawarkan subsidi pendidikan tinggi, penjagaan kesihatan sejagat, sistem keselamatan sosial yang sangat baik dan kadar pengangguran yang rendah secara konsisten. • Walaupun Norway bukan ahli Kesatuan Eropah, ia mengekalkan hubungan rapat dengan EU. Norway juga anggota pengasas NATO itu, WTO, Majlis Eropah dan EEA (Kawasan Ekonomi Eropah). • Norway mempunyai dua bahasa rasmi: Bokmal Norwegian Nynorsk Norway dan. Bokmal dituturkan oleh majoriti Norway manakala Nynorsk dituturkan oleh minoriti Finland dan Sami berbahasa. • Norway Krone (Kroner plural) adalah negara yang unit mata wang 's. Enam Kroner adalah bernilai $ 1 USD dan 1 € bersamaan lapan Kroner. Apakah sistem Undang-undang dalam Negara? Norway sistem mahkamah ialah sama dengan sistem mahkamah Amerika Syarikat.Mahkamah daerah mempunyai kuasa-kurangnya, diikuti oleh Mahkamah Rayuan dan beliau t Mahkamah Agung. Hakim mempengerusikan rayuan dan daerah mahkamah boleh menjadi salah satu daripada tiga jenis hakim: hakim profesional, meletakkan hakim-hakim atau bersama-hakim. Juri profesional adalah peguam yang berkelayakan yang mempunyai pengalaman yang undang-undang melalui tahun membela atau mendakwa individu di mahkamah Norway. Lay dan bersama-hakim adalah bukan peguam yang telah dilantik ke jawatan sebagai hakim di sebuah daerah atau mahkamah rayuan.

Keperluan Visa

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa Pelajar (Permit Tinggal Pelajar)

Harga dan mata wang

USD 650

Yuran pemprosesan visa pelajar Norway adalah sekitar AS$650. Bayaran mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Jika anda datang dari salah satu negara Nordic (Sweden, Finland, Denmark, Iceland) anda tidak perlu memohon permit kediaman. Walau bagaimanapun, jika anda bercadang untuk belajar di Norway selama lebih daripada enam bulan, anda mesti melaporkan kepada pejabat cukai di Norway untuk semakan ID dan melaporkan perpindahan anda ke Norway.

Jika anda datang dari negara dalam kawasan EU/EEA/EFTA, anda boleh belajar di Norway sehingga 90 hari tanpa memohon permit kediaman pelajar. Walau bagaimanapun, anda perlu memohon permit kediaman pelajar untuk penginapan melebihi 90 hari, sudah berada di Norway.

Jika anda datang dari luar kawasan EU/EEA/EFTA, anda perlu memohon permit kediaman pelajar sebelum datang ke Norway.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan atau Konsulat Norway

Selepas anda menerima surat kemasukan anda, anda harus menghubungi Kedutaan atau Konsulat Norway terdekat anda untuk mendapatkan maklumat mengenai prosedur permohonan permit belajar, dan memohon dari negara asal anda.

Walaupun sesetengah calon boleh memohon dalam talian dari dalam Norway atau melalui kedutaan Norway, kebanyakan pelajar perlu menyerahkan borang permohonan kertas kepada kedutaan atau konsulat Norway terdekat mereka.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Apabila anda menyerahkan borang permohonan permit kediaman pelajar anda, anda juga mesti menyediakan pasport anda, bersama-sama dengan dokumentasi lain yang diperlukan. Anda perlu menyerahkan:

 • Bukti kemasukan ke program pendidikan sepenuh masa yang diluluskan
 • Borang permohonan yang lengkap
 • Resit telah membayar yuran permohonan
 • Dua gambar bersaiz pasport terkini dengan latar belakang putih
 • Bukti dana kewangan yang mencukupi untuk keseluruhan tempoh pengajian, termasuk dana untuk menyokong mana-mana keluarga yang menemani, yang sepatutnya berada dalam akaun bank Norway (mungkin sukar untuk membuka akaun di bank Norway tanpa nombor peribadi Norway, jadi anda boleh biasanya mendepositkan jumlah yang diperlukan ke dalam akaun yang ditubuhkan oleh institusi pendidikan anda). Anda perlu membuktikan anda mempunyai akses kepada NOK 116,369 untuk setiap tahun akademik (10 bulan), iaitu lebih kurang AS$14,350. Jika penginapan dibiayai melalui biasiswa, pinjaman pelajar, atau pembiayaan awam lain dari negara asal, dokumentasi yang sah mesti disertakan dengan permohonan.
 • Bukti bahawa anda mempunyai tempat tinggal (seperti rumah, apartmen, katil atau bilik di dalam dewan kediaman)
 • Bukti bahawa anda akan meninggalkan Norway apabila permit kediaman anda tamat tempoh (biasanya dalam bentuk tiket pergi balik)
 • Senarai semak dokumen UDI (Direktorat Imigresen Norway) yang lengkap dan ditandatangani, yang perlu anda cetak dan serahkan bersama dokumen anda yang lain

Bilakah anda perlu memohon?

Masa pemprosesan untuk permit kediaman pelajar akan berbeza-beza dan mungkin mengambil masa dua bulan atau lebih, oleh itu adalah dinasihatkan untuk memohon secepat mungkin.

Tempoh visa pelajar anda bergantung pada tempoh program pengajian anda. Permit kediaman pelajar anda boleh diperbaharui melalui Portal Permohonan Norway dalam talian sekurang-kurangnya sebulan sebelum tarikh tamat tempoh. Untuk memperbaharui permit kerja anda, anda mesti menghubungi UDI secara berasingan, dan menunjukkan bukti bahawa anda telah mencapai kemajuan yang memuaskan semasa belajar di Norway.

Masa pemprosesan

2 Months

Peluang kerja

Apabila anda menerima permit kediaman pelajar untuk Norway, anda juga diberikan kebenaran untuk bekerja sambilan sehingga 20 jam setiap minggu semasa belajar dan sepenuh masa semasa cuti universiti.

Anda juga boleh memohon permit kerja sepenuh masa untuk tempoh terhad jika anda boleh membuktikan bahawa kerja itu berkaitan dengan pendidikan anda, atau perlu untuk kemasukan melanjutkan pelajaran anda dalam pilihan program yang sama – Anda sepatutnya mempunyai tawaran konkrit pekerjaan dalam hal ini.

Jam setiap minggu

20

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.