Keystone logo
Perancis

Belajar Undang-undang dalam Perancis 2024

Belajar di Perancis

Ijazah Undang-undang Perancis Di Perancis, ijazah undang-undang yang diperolehi dengan menghadiri sekolah undang-undang. Sekolah undang-undang adalah sebuah sekolah dalam universiti yang lebih besar, tidak entiti yang berasingan. Mampu untuk mengamalkan undang-undang di Perancis memerlukan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LLB) dan sekurang-kurangnya Ijazah Sarjana 's di lapangan (LLM), walaupun program peringkat doktor falsafah (PhD dalam Undang-undang) juga disediakan. Pendapatan Ijazah Undang-undang di Perancis kerana sekolah undang-undang Perancis berada dalam universiti awam, kemasukan di peringkat sarjana muda tidak seperti yang terpilih sebagai di sekolah-sekolah swasta. Walau bagaimanapun, kemasukan tidak bermakna kejayaan, dan ramai pelajar tidak berjaya dalam program-program yang ketat. Sekolah undang-undang dibahagikan kepada tiga program. Pertama, pelajar Sarjana Muda menghadiri tiga tahun program undang-undang (yang dikenali sebagai "Lesen de droit"). Ini diikuti oleh Sarjana dua tahun program Undang-undang (LLM), dan akhirnya Ph.D. tiga tahun atau lebih dalam undang-undang. Juga, untuk memasukkan bar ini, pelajar perlu juga memasuki sekolah bar.Penerimaan ke sekolah bar memerlukan sekurang-kurangnya tahun pertama Sarjana latihan undang-undang. Ramai pelajar memilih untuk menghadiri sekolah di Perancis kerana kos yang rendah. Pelajar restoran dan dewan kediaman subsidi menambah kepada kemampuan menghadiri sekolah di Perancis. Tahun akademik Perancis bermula pada bulan September dan berjalan melalui Mei atau Jun, dipecahkan kepada kejatuhan dan musim bunga semester. Perancis merayu kepada pelajar-pelajar undang-undang juga kerana tahap yang tinggi daripada ahli akademik. Orang-orang yang boleh berbahasa Perancis, cukup untuk menghadiri sekolah boleh mendapatkan pendidikan yang berpatutan dari beberapa sekolah yang terbaik dan pendidik dalam dunia pendidikan antarabangsa. Orang-orang yang boleh berjaya dalam program Perancis sekolah undang-undang yang ketat dapat mengamalkan undang-undang di seluruh Eropah dengan asas latihan undang-undang sivil yang kuat yang datang daripada sistem pendidikan Perancis.Di samping itu, banyak program undang-undang Perancis juga mengkaji undang-undang biasa, jadi graduan mereka dilengkapi untuk memohon ke bar atau mendapatkan pintu masuk profesional ke dalam negara-negara lain di mana undang-undang sivil bukan jenis utama undang-undang yang diamalkan. Gabungan ini menjadikan Perancis negara menarik yang perlu dipertimbangkan apabila memilih sekolah di mana untuk belajar undang-undang.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  459
 • Bahagian utiliti

  57
 • Langganan Internet

  30
 • Pengangkutan tempatan

  61

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  10
 • Tiket pawagam

  12
 • Pint bir tempatan

  6

Kira-kira Perancis

Perancis adalah salah satu pemain utama dalam permainan politik dan ekonomi Eropah. Berkhidmat sebagai sempadan antara Semenanjung Iberia dan tanah besar Eropah, Perancis telah lama menjadi titik fokus budaya di Eropah. Paris, dalam khususnya, adalah kemuncak industri fesyen, dan banyak pengaruh fesyen terkemuka di dunia 's datang dari rumah-rumah fesyen Paris. Negara ini juga telah menghasilkan beberapa penulis yang paling terkenal 's dunia, termasuk nama-nama seperti Rousseau dan Voltaire. Dengan sambungan kepada Jerman, Perancis berkhidmat sebagai salah seorang pemimpin dalam menyatukan Eropah dan bermula Kesatuan Eropah. Selain fesyen dan bertulis, Perancis terkenal dengan tradisi masakan yang. Lebih 250 pelbagai jenis keju datang dari dalam sempadannya, dan pencinta wain tahu mereka boleh bertukar ke Perancis untuk halus, wain lazat.Sama ada anda sedang mempertimbangkan untuk Perancis warisan masakan, bakat seni atau hanya kerana anda mahu untuk mengalami budaya lokasi yang baru, anda akan mendapati pelbagai faktor untuk menarik anda ke arah yang belajar di negara ini yang terkemuka di Eropah. Kerana Perancis rayuan kepada begitu ramai pelajar asing, hidup di universiti yang kaya dengan kepelbagaian budaya. Budaya pengalaman menyedarkan adalah mudah untuk mencari di Perancis. Muzium, terutama di Paris, membolehkan penduduk EU yang merupakan pelajar di bawah umur 26 masuk percuma. Pemegang kad pelajar juga akan mendapati diskaun ke atas pengangkutan, makanan dan hiburan. Sekolah-sekolah yang menunjukkan prestasi yang baik dalam ranking antarabangsa pendidikan, yang menjadikan ia menarik untuk pelajar mencari untuk perjalanan antarabangsa untuk pendidikan mereka. Sistem Undang-undang di Perancis Seperti banyak negara Eropah, amalan undang-undang Perancis terutamanya awam, walaupun undang-undang jenayah juga merupakan sebahagian daripada sistem kehakimannya .Undang-undang awam juga termasuk kedua-dua undang-undang pentadbiran dan perlembagaan. Secara keseluruhannya, sistem perundangan Perancis dimodelkan selepas sistem undang-undang sivil.

Keperluan Visa

Terdapat pelbagai jenis visa pelajar, bergantung pada berapa lama anda merancang untuk belajar di Perancis:

 1. Visa de court séjour pour etudes (visa pelajar jangka pendek 'Schengen') - Jika pengajian anda akan bertahan kurang daripada tiga bulan, maka anda perlu memohon visa pelajar yang dipanggil Schengen. Ia dikeluarkan secara percuma dan tidak boleh diperbaharui. 41 negara mungkin tidak memerlukan visa untuk tinggal kurang daripada tiga bulan.
 2. Etudient concours (visa untuk menduduki peperiksaan kemasukan) - Dengan visa ini, anda boleh datang ke Perancis untuk mengambil peperiksaan kemasukan di institut pengajian tinggi. Jika anda lulus, maka anda boleh memohon terus ke wilayah tempatan anda (pejabat berkuasa tempatan/pejabat pentadbiran) di Perancis untuk permit kediaman selama setahun, boleh diperbaharui.
 3. Visa de long séjour temporaire pour etudes (visa tinggal lama sementara) - Visa ini membolehkan anda belajar di Perancis antara tiga dan enam bulan tanpa memerlukan permit kediaman. Ia tidak boleh diperbaharui.
 4. Visa de long séjour etudes (visa tinggal lama) - Jika anda ingin belajar lebih lama daripada enam bulan, maka anda perlu memohon visa pelajar jangka panjang di Perancis. Mulai 2013, visa belajar jenis ini kini bertahan untuk tempoh kursus anda di Perancis. Visa tinggal lama bertindak sebagai permit kediaman dan dipanggil VLT-TS.
 5. Visa sarjana penyelidikan tinggal lanjutan - Jika anda mempunyai ijazah Sarjana atau lebih tinggi dan ingin datang ke Perancis untuk mengambil bahagian dalam penyelidikan atau mengajar di peringkat universiti, maka institusi boleh membawa anda mendapatkan visa sarjana penyelidikan lanjutan VLS-TS.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

EUR 50

Yuran visa pelajar sangat berbeza, bergantung pada jenis visa dan negara tempat anda datang. Bagi pelajar dari kawasan Schengen, kos berbeza dari 50 hingga 99 EUR. Visa pelajar Shengen jangka pendek adalah percuma.

Siapa yang boleh memohon visa?

Jika anda warga EU, atau warga negara dari EEA, Switzerland, Norway, Iceland atau Liechtenstein, anda tidak memerlukan visa pelajar Perancis.

Jika anda warganegara dari tempat lain di dunia, anda perlu mendapatkan visa pelajar untuk Perancis. Anda perlu mendapat tempat dalam kursus di institusi pendidikan Perancis sebelum memohon visa.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan/konsulat Perancis

Sesetengah negara memerlukan anda mendaftar dahulu dengan CampusFrance, agensi kebangsaan Perancis untuk pendidikan tinggi dan pelajar antarabangsa, untuk memohon kemasukan dan mendapatkan visa pelajar melalui prosedur CEF. Jika tidak, anda perlu mendapatkan visa anda di kedutaan/konsulat Perancis di negara asal anda.

laman web:https://france-visas.gouv.fr/

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Untuk memohon visa anda, anda memerlukan perkara berikut:

 1. Surat penerimaan rasmi ke program bertauliah di institusi Perancis. Ini hendaklah pada kertas yang diketuai secara rasmi, menyatakan butiran penuh anda, butiran institusi Perancis, dan menyatakan tarikh mula dan tamat program akademik.
 2. Bukti bahawa anda mempunyai dana yang mencukupi (kini EUR 615 sebulan), contohnya, penyata bank, surat penjamin atau notis pemberian atau pembiayaan daripada sumber rasmi.
 3. Bukti tiket pulang ke rumah. Selalunya ini adalah dalam bentuk tiket sebenar atau tempahan yang menunjukkan tarikh berlepas, tetapi boleh menjadi pernyataan niat bertulis tangan, termasuk tarikh berlepas yang dimaksudkan.
 4. Bukti insurans perubatan (perlindungan minimum EUR 30,000).
 5. Bukti penginapan. Boleh ditunjukkan dalam bentuk pengesahan perumahan pelajar atau sijil penginapan dan penginapan atau 'attestation d'accueil' (jika anda tinggal bersama rakan atau saudara mara).
 6. Bukti kecekapan dalam bahasa Perancis, jika anda sedang belajar kursus bahasa Perancis.

Terdapat caj untuk permohonan Visa dan anda juga mesti mempunyai pasport yang sah untuk tempoh tiga bulan selepas tarikh tamat tempoh pihak yang diminta. Anda mesti melengkapkan permohonan yang anda tandatangani dan mesti menyerahkan tiga gambar bersama permohonan itu.

Bilakah anda perlu memohon?

Ia boleh mengambil masa sehingga dua bulan untuk permohonan Visa diluluskan, jadi anda harus menyerahkan semua maklumat yang diperlukan secepat mungkin sebelum anda merancang untuk keluar. visa pelajar jangka pendek 'Schengen' berlangsung selama 90 hari, visa tinggal lama sementara selama tiga hingga enam bulan, dan visa tinggal lama untuk tempoh kursus anda: tiga tahun untuk bujang, dua tahun untuk Sarjana, dan empat tahun untuk Ph.D.

Masa pemprosesan

2 Months

Peluang kerja

Sebagai pelajar antarabangsa dengan visa belajar di Perancis, anda boleh bekerja sehingga 964 jam dalam satu tahun (kira-kira 60 peratus daripada pekerjaan sepenuh masa selama setahun) – semasa anda dalam kursus, dan selagi anda mempunyai permit kediaman yang sah.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Apabila melengkapkan permohonan anda untuk Visa Perancis adalah penting untuk anda melengkapkan permohonan itu sepenuhnya. Anda tidak seharusnya membiarkan apa-apa kosong kerana ini boleh melambatkan proses permohonan. Anda juga perlu memastikan bahawa anda mempunyai semua dokumen yang diperlukan dan menyerahkannya bersama permohonan.