Keystone logo
Republik Czech

Belajar Undang-undang dalam Republik Czech 2024

Belajar di Republik Czech

Pendapatan Ijazah Undang-undang di Republik Czech Pelajar yang ingin mendapatkan kelayakan yang diperlukan untuk menjalankan amalan undang-undang di Republik Czech boleh memilih untuk menghadiri universiti awam atau swasta. Terdapat juga "negara " universiti menawarkan tentera / penguatkuasaan undang-undang pendidikan dan latihan juga. Undang-undang darjah terdiri daripada tiga tahun 'program dan induk empat atau lima tahun sebagai jejaka program s memuncak dalam latihan wajib dan peredaran peperiksaan bar sebelum pelajar boleh mengamalkan undang-undang. Pertandingan untuk memasuki program ijazah undang-undang Republik Czech adalah tinggi dan hanya pelajar terbaik diterima ke dalam program undang-undang di kedua-dua institusi pengajian tinggi awam dan swasta. Yuran Pengajian Menghadiri universiti awam di Republik Czech adalah percuma. Walau bagaimanapun, sesiapa sahaja yang berumur 26 yang masih mengambil kursus universiti lebih tidak akan diperuntukkan "status pelajar " yang melayakkan mereka untuk perkhidmatan sosial seperti insurans perubatan.Pelajar yang mengikuti program ijazah undang-undang di sebuah universiti swasta akan membayar antara 2500 dan 3500 euro ($ 3500 kepada $ 4500 USD) setiap semester bagi kursus ijazah dan yuran mencapai 10,000 euro ($ 13.500 USD) untuk program induk 's. Sekali lagi, ini mungkin berbeza-beza dari satu universiti ke yang lain.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  405
 • Bahagian utiliti

  94
 • Langganan Internet

  22
 • Pengangkutan tempatan

  21

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  7
 • Tiket pawagam

  8
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Republik Czech

Bersempadan dengan Poland, Jerman, Slovakia dan Austria, Republik Czech terletak di Eropah Tengah dan menuntut Moravia dan Bohemia wilayah sebagai sebahagian daripada republik itu. Bank Dunia ditetapkan Republik Czech sebagai sebuah negara maju pada tahun 2006 dan kini mempunyai tahap pembangunan manusia yang tertinggi di kalangan negara-negara Eropah timur dan tengah. A demokrasi berparlimen memegang kedudukan kesembilan dalam senarai "negara paling aman " di Eropah, Republik Czech merupakan ahli Kesatuan Eropah, Majlis Eropah dan NATO. Ketua kerajaan di Republik Czech adalah Perdana Menteri, yang menyelia sebuah Parlimen dwidewan dan disertai oleh Dewan Perwakilan dan kepala Senate.The yang negara adalah Presiden, yang terhad untuk menjalankan kuasa-kuasa tertentu yang melibatkan kembali bil Parlimen, hakim pencalonan kepada mahkamah perlembagaan dan membubarkan Parlimen dalam keadaan luar biasa.Sistem undang-undang dalam sistem undang-undang Republik Czech Republik Czech 's dipanggil "Právní Rad České republiky " ( itu "perintah undang-undang Republik Czech ") yang kuat mengaitkan dengan cawangan Jerman undang-undang sivil dan jenayah termasuk , prosedur, buruh dan cabang pentadbiran yang dikanunkan secara sistematik. Sumber undang-undang bertulis yang penting untuk mengawal selia sistem undang-undang Republik Czech 's adalah perbuatan Parlimen dan undang-undang yang diwakilkan dan juga perjanjian antarabangsa disahkan dan penemuan yang ditubuhkan oleh Mahkamah Perlembagaan Republik Czech. Sejak perubahan rejim bersejarah pada tahun 1989, Republik Czech 's keadilan dan undang-undang sistem telah sentiasa berkembang untuk mencerminkan prinsip dan struktur kerajaan demokratik.Walaupun undang-undang kes tidak secara teori disifatkan kepada sumber segala undang-undang, keputusan yang dibuat Mahkamah Perlembagaan dan mahkamah tertinggi memegang pengaruh besar dengan garis panduan yang menyokong sistem Czech undang-undang.

Keperluan Visa

 1. Visa jangka pendek - untuk penginapan sehingga 90 hari
 2. Visa jangka panjang - untuk penginapan melebihi 90 hari.
 3. Permit kediaman jangka panjang untuk tujuan pengajian - untuk pelajar yang tiba untuk tempoh lebih daripada satu tahun.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

CZK 2500

Yuran visa semasa untuk visa pelajar ke Republik Czech ialah CZK 2.500 (sekitar 98 EUR). Bayaran mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Pelajar dari negara EU/EEA dan Switzerland tidak memerlukan visa untuk belajar di Republik Czech. Walau bagaimanapun, pelajar EU mempunyai kewajipan melaporkan selepas ketibaan mereka jika penginapan yang dimaksudkan di Republik Czech adalah lebih lama daripada 30 hari. Dalam keadaan ini, dalam masa 30 hari selepas memasuki Republik Czech, anda perlu mengisytiharkan kehadiran anda kepada Jabatan Polis Luar Negara.

Pelajar dari negara di luar EU perlu memohon visa pelajar.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Kedutaan/Konsulat Republik Czech

Anda memohon visa pelajar anda di Kedutaan/Konsulat Republik Czech di negara tempat tinggal anda.

laman web:https://www.mzv.cz/jnp/en/diplomatic_missions/czech_missions_abroad/index.html

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Anda perlu diterima terlebih dahulu ke institusi pendidikan di Republik Czech. Sekolah/program perlu mendapat akreditasi oleh Kementerian Pendidikan, Belia dan Sukan Republik Czech. Jika ia tidak bertauliah, maka anda perlu memohon visa untuk tujuan lain.

Visa kali pertama mesti dipohon (dan diperoleh) sebelum ketibaan mereka ke Republik Czech - dilarang untuk pergi ke Republik Czech tanpanya

Dokumen berikut diperlukan terutamanya untuk menerima visa pelajar atau permit kediaman:

 • borang permohonan
 • surat penerimaan pengajian
 • gambar pasport dan pasport yang sah
 • bukti sumber kewangan untuk penginapan (cth dalam bentuk penyata akaun bank atau pengesahan menjadi benefisiari geran)
 • pengesahan penginapan yang dijamin
 • insurans kesihatan antarabangsa yang sah
 • abstrak daripada Daftar Rekod Jenayah

Semua dokumen (kecuali dokumen perjalanan dan penyata bank) mestilah dalam bahasa Czech. Terjemahan ke dalam bahasa Czech mesti disahkan secara rasmi.

Semasa membuat permohonan, temu duga dengan pemohon boleh dijalankan. Rekod bertulis temu duga boleh menjadi sebahagian daripada permohonan. Satu rekod akan ditulis dalam bahasa Czech dan akan ditandatangani oleh pemohon dan pegawai Konsulat yang akan menjalankan temu duga. Sekiranya anda tidak memahami bahasa Czech, anda boleh membawa jurubahasa bersama anda untuk menterjemah rekod bertulis.

Bilakah anda perlu memohon?

Seluruh prosedur untuk mendapatkan visa untuk tujuan pengajian boleh mengambil masa sehingga 60–90 hari, jadi disyorkan untuk memohon visa lebih awal.

Visa jangka panjang bertahan sehingga 6 bulan. Sambungan boleh dibuat. Permit kediaman jangka panjang untuk tujuan kajian adalah sah selama setahun.

Masa pemprosesan

90 Days

Peluang kerja

Tiada sekatan ke atas pengambilan pelajar yang datang dari negara EU atau EEA. Tiada permit kerja diperlukan dan pekerja ini mempunyai status undang-undang yang sama seperti warga Republik Czech.

Pelajar dari luar EU/EEA diwajibkan mendapatkan permit pekerjaan. Terdapat beberapa pengecualian walaupun:

 • mereka tidak memerlukan permit pekerjaan sekiranya mereka menjalankan aktiviti di wilayah Republik Czech sebagai sebahagian daripada latihan pertukaran untuk pelajar dan graduan muda dari institusi pengajian tinggi
 • mereka tidak memerlukan permit pekerjaan jika mereka adalah pelajar sehingga umur 26 tahun dan mereka tidak bekerja lebih daripada 7 hari kalendar berturut-turut atau sejumlah 30 hari dalam satu tahun kalendar
 • mereka tidak memerlukan permit pekerjaan jika mereka telah memperoleh pendidikan profesional menengah atau tinggi atau pendidikan profesional tinggi di konservatoir di bawah Akta Pendidikan Czech.

Dalam kes lain, anda perlu memohon permit pekerjaan. Ia boleh dikemukakan secara peribadi atau oleh orang lain berdasarkan surat kuasa wakil bertulis di mana-mana pejabat serantau Perkhidmatan Pekerjaan Awam yang sesuai. Permit yang dikeluarkan adalah tertakluk kepada yuran pentadbiran sebanyak 500 CZK.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.