Keystone logo
Singapura

Belajar Undang-undang dalam Singapura 2024

Belajar di Singapura

Apa Ijazah Undang-undang di Singapura? Mendapatkan ijazah undang-undang adalah satu langkah yang penting dalam menjadi seorang peguam yang menjalankan amalan di negara ini. Untuk melakukan ini, individu perlu melengkapkan keperluan program Bacelor Perundangan, di-kurangnya. Kebanyakan pelajar juga perlu melengkapkan LL.M., yang merupakan satu program ijazah peringkat 's induk. Program lanjutan, termasuk program PhD boleh didapati bagi pelajar yang ingin melanjutkan lagi kawasan ini pendidikan. Undang-undang Pendidikan Tinggi di Singapura Untuk bekerja sebagai seorang peguam di negara ini, individu perlu memohon untuk kemasukan ke Persatuan Peguam Singapura. Untuk berbuat demikian, pelajar perlu terlebih dahulu melengkapkan keperluan tahap 's sarjana muda pendidikan dalam bidang undang-undang. Pendidikan ini mesti datang dari sekolah diluluskan. Program ijazah awal mengambil masa empat tahun untuk melengkapkan di sebuah universiti yang diiktiraf oleh Persatuan Peguam.Pendidikan lanjut boleh mengambil masa antara dua dan empat tahun tambahan pendidikan. Kos untuk mendaftar dalam program-program ini amat bergantung kepada sekolah individu. Kos boleh menjadi lebih tinggi di beberapa institusi swasta berbanding di sekolah-sekolah swasta. Individu yang bekerja sebagai peguam di negara ini tidak semestinya dibayar gaji yang sangat tinggi, tetapi mereka yang bekerja di jawatan-jawatan kerajaan, yang merupakan juga kursus individu boleh mengambil tindakan selepas mendapat ijazah undang-undang, sering mendapat pendapatan lebih. Pelajar antarabangsa sering disambut di negara ini. Walau bagaimanapun, ini terpulang kepada budi bicara universiti individu. Antara sekolah-sekolah mempunyai keperluan yang ketat, terutamanya dalam bidang pengajian akademik. Pelajar antarabangsa perlu memenuhi tahap yang sama penelitian sebagai penduduk tempatan. Selain itu, beberapa program dalam permintaan tidak dapat diakses untuk pelajar antarabangsa berikutan permintaan mereka di dalam.Memohon untuk program-program ini adalah awal sering mengesyorkan untuk memastikan individu yang boleh mendapatkan dokumen-dokumen perjalanan yang diperlukan dan kelulusan. Pelajar yang tamat pelajaran sekolah mereka di Singapura, atau yang memenuhi keperluan ini di luar negara, perlu menduduki peperiksaan pelesenan Singapura Bar Persatuan 's. Meneruskan pendidikan sering keperluan selepas berbuat demikian. Pelajar kemudian boleh bekerja dalam kedudukan yang sementara di mahkamah undang-undang untuk panjang yang dikehendaki masa sebelum membuka mereka sendiri. Pelajar mungkin mendapati banyak jawatan yang terdapat di kawasan ini undang-undang. Ini termasuk bekerja dalam sistem jenayah, sebagai hakim, serta berusaha ke arah pengajaran pendidikan. Pekerjaan boleh menjadi sukar untuk mendapatkan mulanya terutama untuk pelajar baru.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  1867
 • Bahagian utiliti

  51
 • Langganan Internet

  31
 • Pengangkutan tempatan

  88

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  7
 • Tiket pawagam

  10
 • Pint bir tempatan

  7

Kira-kira Singapura

Singapura adalah sebuah negara yang terletak di Asia Tenggara. Ia adalah sebuah negara pulau yang terletak di hujung selatan Semenanjung Tanah Melayu. Ia adalah rumah kepada 5.4 juta orang. Sebagai salah satu kawasan tertua orang terus didiami. Ia adalah salah satu hab komersial terbesar di dunia dan sebuah pusat perniagaan yang penting. Ia mempunyai pelabuhan besar yang membentuk kira-kira 26 peratus daripada negara KDNK 's. Individu yang ingin bekerja dan belajar di sini akan merasa menjadi budaya yang bertenaga dengan peluang terbaik untuk mereka yang ingin bekerja dalam bidang undang-undang. Apa itu Sistem Undang-undang di Singapura? Sistem undang-undang di Singapura adalah berdasarkan kepada umum Bahasa Inggeris sistem undang-undang. Terdapat pelbagai bidang undang-undang, termasuk undang-undang pentadbiran, undang-undang ekuiti dan amanah, undang-undang tort, kontrak dan undang-undang. Undang-undang Jenayah juga hadir di sini. Bukan sahaja negara ini mempunyai sistem bar tersendiri, tetapi ia biasanya merujuk kepada undang-undang Inggeris kes sebagai satu aspek undang-undang yang diguna pakai di sana.Perlembagaan Republik Singapura adalah dokumen undang-undang utama yang menggariskan sistem undang-undang negara ini 's.

Keperluan Visa

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Pas Pelajar

Harga dan mata wang

SGD 90

Yuran pemprosesan sebanyak S$30 diperlukan untuk setiap permohonan yang dikemukakan kepada Penguasa Imigresen & Pusat Pemeriksaan Singapura (ICA). Yuran tidak akan dikembalikan tanpa mengira keputusan permohonan atau jika permohonan itu ditarik balik selepas penyerahan.

Yuran sebanyak S$60 perlu dibayar apabila pemohon yang berjaya melengkapkan formaliti semasa pengeluaran Pas Pelajar di ICA.

Yuran adalah bergantung kepada negara dan mungkin tertakluk kepada perubahan.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar antarabangsa mesti mempunyai Pas Pelajar untuk melanjutkan pengajian tinggi di Singapura. Untuk mendapatkan Pas Pelajar Singapura anda, anda mesti terlebih dahulu ditawarkan kemasukan ke program sepenuh masa di Institut Pengajian Tinggi (IHL) di Singapura.

Anda layak mendapat Pas Pelajar hanya jika anda telah diterima menyertai program sepenuh masa. Jika anda ingin mengikuti kursus sambilan atau kelas malam, anda tidak akan layak untuk Pas Pelajar.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

Sistem Permohonan & Pendaftaran Pas Dalam Talian (SOLAR) Pelajar

Untuk memohon Pas Pelajar, anda mesti mengemukakan permohonan anda pada sistem pendaftaran rasmi -- Sistem Permohonan & Pendaftaran Pas Pelajar Dalam Talian (SOLAR).

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Sebelum menghantar permohonan Pas Pelajar melalui SOLAR, institut tempat anda ditawarkan kemasukan mesti mendaftarkan anda melalui sistem pendaftaran. Sebaik sahaja institut telah mendaftarkan anda dengan SOLAR, anda perlu menyerahkan eBorang 16. Anda mesti mempunyai butiran berikut sebelum log masuk ke akaun SOLAR anda:

 • Pemberitahuan pendaftaran daripada SOLAR dengan nama pengguna log masuk dan kata laluan anda yang disediakan oleh IHL
 • Dokumen perjalanan dan butiran pasport, termasuk nombor pasport dan kesahihannya
 • Alamat e-mel peribadi anda
 • Satu gambar berwarna bersaiz pasport terbaru

Sebaik sahaja anda menyerahkan eBorang 16, anda perlu mengambil salinan cetakan borang untuk diserahkan kepada unit Pas Pelajar - Pihak Berkuasa Imigresen & Pusat Pemeriksaan (ICA). Ia adalah salah satu formaliti penting yang perlu diselesaikan untuk pengeluaran Pas Pelajar Singapura.

Anda mesti memberi jaminan kepada jabatan imigresen bahawa anda akan kekal di Singapura dengan Pas Pelajar yang sah pada setiap masa.

Dokumen yang diperlukan untuk visa pelajar Singapura:

 • Pasport anda yang sah. Anda perlu menyerahkan salinan halaman tertentu pasport
 • Anda mesti membawa kad berlepas/ketibaan yang diberikan semasa masuk ke Singapura. Jika anda telah menetap di Singapura dengan pas jangka panjang yang lain, anda perlu membawa pas itu juga;
 • Satu gambar berwarna terbaru berukuran pasport (diambil pada latar belakang putih);
 • Cetakan eBorang 16 yang dihantar melalui SOLAR (ditandatangani dengan sewajarnya oleh pemohon);
 • Jika dokumen anda dalam bahasa ibunda, anda mesti mendapatkan terjemahan bahasa Inggeris rasmi dokumen tersebut.
 • Salinan surat kelulusan prinsip; dan
 • Laporan perubatan dalam format yang ditetapkan (tersedia di laman web ICA).

Apabila anda menyerahkan permohonan, pastikan laporan makmal tidak melebihi tiga bulan dari tarikh dikeluarkan. Sekiranya anda gagal memenuhi keperluan perubatan, anda tidak akan diberikan Pas Pelajar.

Bilakah anda perlu memohon?

Secara amnya, visa pelajar Singapura mengambil masa kira-kira empat minggu untuk diproses. Walau bagaimanapun, sesetengah permohonan mungkin mengambil masa yang lebih lama jika jabatan imigresen memerlukan beberapa dokumen atau maklumat tambahan daripada anda. Dalam situasi sedemikian, anda akan dimaklumkan melalui sistem SOLAR.

Anda mesti mengemukakan permohonan baharu untuk Pas Pelajar sekurang-kurangnya sebulan sebelum kursus anda bermula dan tidak melebihi dua bulan.

Masa pemprosesan biasanya antara 2 hingga 4 bulan untuk kes di mana temu duga diperlukan.

Masa pemprosesan

4 Weeks

Peluang kerja

Pelajar asing yang tidak bekerja lebih daripada 16 jam seminggu semasa pengajian mereka dikecualikan untuk memohon permit kerja. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menyemak peluang kerja yang diberikan oleh institusi anda.

Pelajar antarabangsa tidak perlu memohon permit kerja jika mereka ingin bekerja di Singapura semasa bercuti.

Kebenaran untuk bekerja juga mungkin bergantung pada institusi tempat anda belajar.

Anda boleh mendapatkan senarai institusi yang diluluskan di sini: https://www.mom.gov.sg/passes-and-permits/work-pass-exemption-for-foreign-students

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak mengikuti kursus sepenuh masa di institusi pendidikan yang diiktiraf, jika anda tidak mempunyai kelayakan pendidikan yang mencukupi, jika borang anda tidak diisi dengan betul atau jika dokumen sokongan tidak betul.