Keystone logo
Switzerland

Belajar Undang-undang dalam Switzerland 2024

Belajar di Switzerland

Darjah undang-undang di Switzerland Dalam usaha untuk menjadi seorang peguam di Switzerland, pelajar perlu melengkapkan tiga tahun Ijazah Sarjana Muda Undang-undang (LLB). Walau bagaimanapun, untuk dimasukkan ke bar dan masukkan amalan, Sarjana dua tahun berikutnya Undang-Undang juga diperlukan. Pilihan alternatif yang popular dengan ramai pelajar antarabangsa adalah LLM yang lebih pendek dan khusus, yang menawarkan peluang untuk memperoleh pengetahuan yang disasarkan dalam satu kawasan tertentu undang-undang, seperti timbang tara atau undang-undang perbankan. Ia juga adalah mungkin untuk mengejar PhD dalam undang-undang berikut selesainya LLB, Sarjana Undang-undang dan / atau LLM Profesional. Graduan juga mesti melengkapkan perantisan 1-2 tahun dengan firma undang-undang atau mahkamah - sebaik-baiknya di kanton di mana mereka merancang untuk menjalankan amalan - dan lulus peperiksaan bertulis dan lisan ditadbir pada akhir latihan mereka untuk dimasukkan ke bar.Undang-undang Pendidikan Tinggi di Switzerland Switzerland tidak mempunyai institusi swasta untuk melatih peguam: semua sembilan sekolah undang-undang yang berkaitan dengan universiti cantonal negara. Ini termasuk Universiti Lausanne, Universiti Basel, Universiti Bern, Universiti Fribourg, Universiti Geneva, Universiti Lucerne, Universiti Neuchatel, Universiti St Gallen dan Universiti Zurich. Kerana Switzerland adalah rumah organisasi antarabangsa yang tidak terhitung dan institusi perbankan, dan kerana statusnya sebagai tempat kelahiran kemajuan yang ketara dalam banyak bidang keprihatinan kemanusiaan serta perniagaan dan perbankan, Switzerland menyediakan pelajar dari seluruh dunia dengan yang baru dan komprehensif perspektif global. Tambahan pula, komitmen negara ini 's untuk penyelidikan terkini menawarkan pelajar antarabangsa pemahaman yang lebih mendalam hal ehwal undang-undang global.Walaupun kos sara hidup di Switzerland adalah terkenal tinggi, yuran pengajian adalah agak rendah - terutamanya jika dibandingkan dengan Amerika Syarikat dan United Kingdom Selain itu, terdapat beberapa peluang biasiswa untuk pelajar antarabangsa. Sekali lagi, yuran pengajian mungkin berbeza-beza dari satu institusi yang lain. Oleh kerana keutamaan global dalam perniagaan dan kewangan, terdapat banyak peluang kerjaya untuk peguam di Switzerland, terutamanya dalam sektor-sektor utama, seperti perbankan, kewangan dan hak harta intelektual.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  1030
 • Bahagian utiliti

  81
 • Langganan Internet

  52
 • Pengangkutan tempatan

  84

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  16
 • Tiket pawagam

  21
 • Pint bir tempatan

  7

Kira-kira Switzerland

Secara rasmi dikenali sebagai Swiss Persekutuan, Switzerland terletak di Eropah barat dan bersempadan dengan Itali ke barat, Jerman utara, Liechtenstein dan Austria ke timur dan Perancis ke barat. Bern adalah ibu kota Switzerland, negara daratan yang terdiri daripada 26 kanton, atau subdivisi wilayah yang sedikit berbeza dalam prosedur pentadbiran. Majoriti penduduk Switzerland 's (hampir lapan juta orang) tinggal di kawasan yang disebut sebagai yang "Plateau ", di mana bandar-bandar berpenduduk padat di Geneva dan Zurich terletak. Switzerland terkenal kerana menjadi salah satu negara terkaya di dunia. Penduduk mempunyai jumlah tertinggi aset bukan kewangan dan monetari bagi setiap individu berbanding dengan mana-mana rakyat lain di dunia. Di samping itu, Geneva dan Zurich konsisten disenaraikan sebagai dua bandar mempamerkan piawaian terbaik hidup di kalangan semua bandar-bandar global yang lain.Ekonomi Switzerland 's stabil adalah disebabkan oleh sara diri melalui amalan pengeluaran pertanian dan berkesan yang membolehkan ia untuk mengeksport sejumlah besar barang-barang. Kawasan-kawasan lain yang menunjukkan kepakaran Switzerland ekonomi yang sangat baik termasuk pelancongan, perbankan antarabangsa, pengangkutan, bioteknologi dan penyelidikan dan pembangunan. Terletak di tengah-tengah Eropah tengah, Switzerland disambut untuk kecekapan dan produktiviti, apatah geografi yang menakjubkan dan sejarah kaya berkecuali. Dengan tiga bahasa ibunda, Jerman, Perancis dan Itali, bersama-sama dengan banyak berbahasa Inggeris peluang belajar, Switzerland adalah destinasi perdana untuk pelajar antarabangsa. Sistem Undang-undang Switzerland Berdasarkan tradisi undang-undang sivil, Switzerland mempunyai sistem undang-undang berdasarkan statut-yang bebas daripada semua cawangan kerajaan yang lain.Semua undang-undang membuat kuasa terletak 26 negara bahagian negara ini, yang dikenali sebagai kanton, kecuali apabila dinyatakan dengan jelas oleh Perlembagaan sebagai kepunyaan pihak berkuasa persekutuan. Persekutuan kekal sebagai komponen asas sistem perundangan Swiss.

Keperluan Visa

 1. Visa C – untuk kursus pendek (sekolah musim panas, sekolah bahasa) yang berlangsung sehingga tiga bulan.
 2. Visa D – untuk kursus yang berlangsung lebih lama daripada tiga bulan.

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

C visa; D visa

Harga dan mata wang

EUR 0

Untuk visa pelajar, permohonan adalah percuma; namun, mungkin terdapat beberapa pengecualian.

Siapa yang boleh memohon visa?

Walaupun Switzerland bukan ahli EU, ia membenarkan warga EU menghadiri universiti di negara itu. Pelajar yang tidak mempunyai kewarganegaraan EU/EEA mesti menghubungi kedutaan atau konsulat Switzerland di negara asal mereka untuk memohon visa sebelum memasuki negara itu.

Untuk kursus sehingga tiga bulan – kursus musim panas, sekolah bahasa – anda mungkin memerlukan visa Schengen C jangka pendek; untuk kursus lebih daripada tiga bulan, anda mungkin memerlukan visa D negara jangka panjang.

Anda tidak boleh datang ke Switzerland dengan visa pelancong selama tiga bulan dan menukarnya kepada permit kediaman pelajar selepas anda tiba di Switzerland. Oleh itu, walaupun anda dikecualikan daripada memerlukan visa masuk, seperti warga Australia, Kanada, New Zealand, Jepun, Malaysia atau Singapura, anda masih perlu memohon permit kediaman sebelum anda tiba jika anda bercadang untuk tinggal lebih lama daripada 90 hari.

Semua pelajar antarabangsa, termasuk warga EU/EFTA, perlu memohon permit kediaman di Pejabat Pendaftaran Penduduk dalam tempoh 14 hari selepas ketibaan mereka di Switzerland.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Switzerland

Anda perlu memohon visa melalui kedutaan atau konsulat Switzerland di negara asal anda.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Apabila anda telah menerima pengesahan penerimaan oleh universiti Switzerland atau sekolah swasta, anda perlu menghubungi kedutaan Switzerland di negara anda untuk mendapatkan maklumat mengenai formaliti kemasukan ke Switzerland. Anda perlu menunjukkan bukti bahawa anda mempunyai sumber kewangan yang mencukupi untuk menyokong diri anda semasa pengajian anda.

Anda perlu melengkapkan borang permohonan dan menyerahkan dokumentasi sokongan dalam bahasa Perancis, Jerman atau Inggeris, jadi anda mungkin perlu menterjemah dokumen anda.

Untuk visa Schengen C jangka pendek, dokumentasi termasuk:

 • pasport/ID perjalanan yang sah;
 • bukti sumber kewangan yang mencukupi untuk menampung kos anda semasa anda berada di Switzerland;
 • insurans penjagaan kesihatan/kemalangan;
 • pengesahan kursus yang ditempah termasuk yuran yang dibayar;

jika anda berumur di bawah 18 tahun, sijil kelahiran dan kebenaran untuk melakukan perjalanan jika datang ke Switzerland bersendirian, atau salinan visa ibu bapa jika mereka akan menemani.

Untuk visa D jangka panjang, dokumen akan termasuk:

 • pasport/ID perjalanan yang sah;
 • bukti sumber kewangan yang mencukupi untuk menampung kos anda semasa anda berada di Switzerland, sama ada anda sendiri atau penaja, seperti salinan penyata bank atau surat daripada bank;
 • bukti insurans penjagaan kesihatan yang termasuk perlindungan untuk kemalangan;
 • surat motivasi yang menggariskan mengapa anda ingin datang ke Switzerland untuk belajar dan bagaimana ini akan memberi manfaat kepada kerjaya anda;
 • pengesahan pendaftaran di institusi pendidikan Switzerland yang diiktiraf;
 • pengesahan yuran kursus yang dibayar;
 • CV anda;
 • salinan sijil dan diploma pendidikan terdahulu;
 • surat yang ditandatangani mengesahkan bahawa anda akan meninggalkan Switzerland pada akhir kursus.

Anda juga mungkin diminta untuk menduduki ujian bahasa untuk memastikan bahawa anda akan dapat mengikuti pelajaran.

Jika anda ingin mengikuti pengajian pascasiswazah, anda perlu mengemukakan bukti bahawa anda telah diterima masuk ke kursus pasca-grad dan mempunyai kelayakan yang sesuai, sumber kewangan yang mencukupi, dan tempat tinggal.

Bilakah anda perlu memohon?

Anda harus menjadualkan temu janji di kedutaan atau konsulat Switzerland di kawasan anda sebaik sahaja anda mendapat surat penerimaan daripada institusi pendidikan Switzerland. Anda harus menjadualkan temujanji untuk temu duga visa seawal 6 bulan sebelum permulaan pengajian anda tetapi tidak lewat daripada sepuluh minggu sebelum anda berlepas.

Masa pemprosesan untuk permohonan visa tinggal pendek adalah 10-15 hari; dan lapan hingga sepuluh minggu untuk visa tinggal lama.

Panjang visa pelajar bergantung pada tempoh kursus anda. Permit kediaman diberikan selama setahun dan boleh diperbaharui.

Masa pemprosesan

10 Weeks

Peluang kerja

Anda boleh mengambil kerja sambilan sehingga 15 jam seminggu dalam masa penggal dan sepenuh masa semasa cuti, tetapi hanya selepas anda tinggal di Switzerland selama enam bulan.

Jika anda sudah memiliki ijazah Sarjana dari universiti asing dan anda berada di Switzerland bekerja untuk universiti atau institut Switzerland anda, anda tidak perlu menunggu enam bulan tetapi boleh mula bekerja dengan segera. Majikan anda perlu mendapatkan permit kerja untuk anda. Anda perlu mengekalkan status pelajar sepenuh masa anda dan menunjukkan bahawa anda terus membuat kemajuan dalam pengajian anda.

Selepas tamat pengajian, pelajar asing boleh tinggal di Switzerland selama enam bulan untuk mencari kerja.

Jam setiap minggu

15

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.