Keystone logo
Turki

Belajar Undang-undang dalam Turki 2024

Belajar di Turki

Mendapatkan Ijazah Undang-undang di Turki Pelajar mendapat ijazah undang-undang Turki boleh mengharapkan untuk menghabiskan empat tahun dalam pengajian ijazah (Sarjana Muda Undang-undang atau LLB) dan dua tahun di sekolah siswazah (LLM). Berikutan kejayaan menyiapkan kajian dan satu tahun latihan di sebuah firma undang-undang atau entiti lain yang terlibat dalam kerja-kerja undang-undang, pelajar boleh dimasukkan ke bar tanpa lulus peperiksaan. Perkataan Turki untuk peguam atau peguam cara adalah "hukukçu " atau "avukat ". Pendakwa dan peguam pembelaan kes ini semata-mata kepada hakim-hakim sivil, pentadbiran atau jenayah, yang membuat keputusan tentang sabitan peribadi diganggu oleh undang-undang Turki. Hakim umumnya graduan sekolah undang-undang yang telah berhidmat selama bertahun-tahun dan telah dipilih untuk mempengerusikan mahkamah agung, kehakiman dan jenayah. Tiada negara yang berasingan di Turki supaya ia tidak mempunyai sistem mahkamah persekutuan.Sebaliknya, semua bandar-bandar Turki adalah berpandukan sistem yang sama undang-undang yang berasaskan kebanyakannya pada undang-undang sivil. Yuran Pengajian universiti negeri yang dikendalikan mengenakan bayaran tuisyen lebih rendah daripada universiti swasta. Universiti yang menawarkan kursus ijazah pertama dalam Bahasa Inggeris caj antara $ 500 dan $ 1500 USD untuk pelajar antarabangsa. Pelajar-pelajar bukan Turki memilih kursus yang diajar di Turki akan membayar kurang - antara $ 300 dan $ 800 USD. Seperti dengan semua program siswazah di kebanyakan negara di mana yuran pengajian adalah mandatori, Turki dan bukan Turki pelajar boleh mengharapkan untuk membayar sekurang-kurangnya $ 500 lebih untuk mengambil master kursus 's dan doktor falsafah. Pelajar dari negara Turki atau republik seperti Bosnia, Macedonia, Turkmenistan dan Azerbaijan dianggap sebagai warga Turki dan bayaran gaji mengikut kewarganegaraan mereka. Sekali lagi, yuran mungkin berbeza-beza dari satu institusi yang lain.

Tukar mata wang

Kos sara hidup asas bulanan

 • Sewa di flat kongsi

  264
 • Bahagian utiliti

  18
 • Langganan Internet

  9
 • Pengangkutan tempatan

  25

Contoh kos gaya hidup

 • Kombo makanan segera

  5
 • Tiket pawagam

  4
 • Pint bir tempatan

  2

Kira-kira Turki

Seseorang anggota NATO, Bangsa-Bangsa Bersatu dan Majlis Eropah, Turki adalah sebuah republik demokratik perlembagaan yang telah baru-baru ini telah mengalami faedah-faedah ekonomi yang semakin berkembang dan inisiatif kukuh dalam pembaharuan diplomatik. Kini dianggap sebagai kuasa ketara serantau di Eropah, sekularisme Turki tradisional 's dan penekanan konsisten pada progresif membangun sebagai sebuah negara yang aman jiran kawasan yang kurang stabil di Eropah telah menjadikan ia satu destinasi popular untuk pelajar mencari ijazah dalam undang-undang. Presiden Turki 's dianggap sebagai Ketua Negara dan dipilih oleh parlimen setiap tujuh tahun. Walau bagaimanapun, adalah Majlis Menteri-menteri dan Perdana Menteri yang menjalankan kuasa eksekutif. Seli, kuasa perundangan diberikan kepada National Assembly Grand Turki, sebuah parlimen unicameral memainkan peranan penting dalam kerajaan Turki 's.'Sistem Perundangan s Sepenuhnya bersepadu dengan sistem undang-undang diikuti dengan benua Eropah, Turki ' Turki s sistem undang-undang adalah gabungan Jerman Kod Komersial, Switzerland Kod Awam dan Kod Obligasi. Di samping itu, Turki 'undang-undang pentadbiran adalah setanding dengan Perancis manakala kod keseksaan yang menyerupai Itali ' kod undang-undang jenayah s. Walau bagaimanapun, perbezaan utama antara Turki dan negara-negara lain berkenaan dengan pembangunan perbicaraan juri. Di Turki, hasil percubaan tidak diputuskan oleh juri tetapi diputuskan oleh satu, dua atau tiga hakim mempengerusikan perbicaraan.

Keperluan Visa

Apakah jenis Visa yang anda perlukan?

nama visa

Visa pelajar

Harga dan mata wang

Yuran pemprosesan visa berbeza-beza bergantung pada kewarganegaraan anda.

Siapa yang boleh memohon visa?

Semua pelajar antarabangsa perlu mendapatkan visa pelajar untuk belajar di Turki. Pengecualian ialah mereka yang merupakan tanggungan undang-undang yang dikaitkan dengan seseorang di Turki dengan visa diplomatik.

Di manakah anda boleh membuat permohonan?

kedutaan atau konsulat Turki

Semua pelajar antarabangsa mesti memohon visa pelajar di kedutaan atau konsulat Turki terdekat mereka.

laman web:

Bagaimana untuk membuat permohonan?

Untuk mendapatkan visa pelajar ke Turki, anda perlu terlebih dahulu mendaftar di universiti, sekolah atau kursus bahasa Turki yang disahkan oleh Kementerian Pendidikan.

Anda mesti mengisi borang permohonan visa dan menyerahkannya kepada kedutaan Turki dengan dokumen yang diperlukan yang biasanya termasuk yang berikut:

 • Pasport: Sah untuk tempoh lebih daripada 90 hari
 • 2 keping gambar berukuran pasport
 • Surat penerimaan daripada institusi pengajian tinggi Turki
 • Bukti insurans kesihatan
 • Bukti tiket pergi balik
 • Bukti cara kewangan yang mencukupi untuk menyokong pengajian anda dan tinggal di Turki
 • Sijil pelepasan polis
 • Sijil perubatan

Pelajar mesti memohon lagi permit kediaman dengan pihak berkuasa tempatan (jika pelajar berada di Turki) dalam tempoh 1 bulan selepas ketibaan mereka di Turki. Dokumen berikut hendaklah dikemukakan kepada Jabatan Perhubungan Luar di Ibu Pejabat Polis Tempatan:

 • Borang permohonan dan yuran
 • Dokumen perjalanan: 2 salinan bersama visa pelajar
 • 4 keping gambar berukuran pasport
 • Surat atau dokumen daripada institusi: Ia mesti dikeluarkan oleh universiti tuan rumah, mengisytiharkan tarikh mula dan tamat pengajian di Turki

Untuk memperbaharui permit kediaman anda, anda perlu melawat pihak berkuasa tempatan 60 hari sebelum permit kediaman anda tamat tempoh.

Bilakah anda perlu memohon?

Ia biasanya mengambil masa sekitar lapan minggu dari hari anda menyerahkan permohonan anda sehingga anda menerima visa anda.

Visa pelajar biasanya sah selama satu tahun untuk satu kemasukan. Walaupun had masa akan ditunjukkan pada visa anda, visa pelajar anda kekal sah selagi anda mendaftar di sekolah.

Masa pemprosesan

8 Weeks

Peluang kerja

Biasanya, pelajar antarabangsa tidak mempunyai hak undang-undang untuk bekerja semasa belajar di ayam belanda. Pelajar boleh melakukan kerja penyelidikan di universiti Turki sebagai penyelidik antarabangsa.

Jam setiap minggu

0

Mengapa anda memerlukan visa jenis ini?

Permohonan visa anda mungkin ditolak jika anda tidak dapat menunjukkan bukti dana yang diperlukan, atau jika anda memberikan dokumen yang salah atau tidak lengkap.