Keystone logo
Anda Cari Diploma Undang-undang Anda

Cari Diploma Undang-undang

Apakah yang anda ingin belajar
Mana nak belajar

Diploma undang-undang adalah yang paling biasa di United Kingdom di mana ia adalah kursus undang-undang pasca siswazah yang ditawarkan di England dan Wales. Di UK diploma undang-undang dikenali sebagai Common Professional Examinations (CPE) atau Graduate Diplomas in Law (GDL) dan digunakan untuk melayakkan graduan bukan undang-undang untuk kerjaya dalam bidang undang-undang. Diploma ini kadangkala dipanggil kursus penukaran undang-undang kerana ia membenarkan pelajar menukar ijazah sarjana muda atau siswazah mereka kepada ijazah undang-undang.

Diploma undang-undang boleh diambil sebagai pengajian sepenuh atau sambilan dan biasanya diselesaikan dalam tempoh satu hingga tiga tahun bergantung pada keperluan kursus dan intensiti pengajian. Diploma undang-undang terdiri daripada kelayakan penuh hingga kredit ke arah ijazah undang-undang, bergantung pada institusi pemberian dan kaedah pengajian. Sesetengah diploma undang-undang melibatkan kerja kursus, manakala yang lain adalah berasaskan penyelidikan dan dinilai berdasarkan disertasi bertulis.

Di UK, diploma undang-undang dikawal oleh Persatuan Undang-undang England Wales dan direka bentuk untuk membolehkan pelajar pelbagai latar belakang akademik untuk mengikuti undang-undang sebagai kerjaya. Negara atau wilayah Komanwel semasa dan bekas lain sering menawarkan kursus diploma undang-undang yang serupa. Di Afrika Selatan, diploma undang-undang pasca siswazah biasanya berfungsi sebagai pengkhususan rasmi dalam bidang undang-undang. Di Itali dan Perancis, berjaya menamatkan ijazah undang-undang dan peperiksaan profesional menganugerahkan diploma undang-undang, selepas itu pelajar boleh mengangkat sumpah yang diperlukan untuk mengamalkan undang-undang.

Jika anda mempunyai ijazah sarjana muda atau siswazah dan ingin meneruskan kerjaya dalam bidang undang-undang, gunakan senarai di bawah untuk mencari diploma undang-undang. Anda boleh mengetahui lebih lanjut tentang setiap kursus dengan mengklik pada 'Baca Saya' dan kemudian terus menghubungi pejabat kemasukan menggunakan borang pada halaman.

Program yang baru ditambah