Keystone logo
Anda Cari Program MLS Anda

Cari Program MLS

Apa yang perlu dipelajari
Tempat belajar

Sarjana Pengajian Undang-undang (MLS) ialah ijazah undang-undang peringkat lebih tinggi yang bertujuan untuk profesional yang ingin meningkatkan kepakaran undang-undang mereka. Ijazah MLS juga dikenali sebagai Sarjana Pengajian Undang-undang (MSL), Sarjana Sains Undang-undang, atau Sarjana Juris (JM). Ijazah MLS ditawarkan oleh beberapa sekolah undang-undang dan kini kerap ditawarkan dalam talian dan melalui program pembelajaran jarak jauh.

Tujuan MLS adalah untuk memberikan kepakaran undang-undang kepada pelajar atau profesional yang tidak berniat untuk mengamalkan undang-undang. Mereka juga boleh digunakan oleh pelajar PhD yang disiplinnya mempunyai kepekatan undang-undang atau untuk mengesahkan profesional yang bekerja rapat dengan undang-undang dan peraturan. Tahap, tumpuan dan rangka kerja ijazah MLS ditentukan oleh institusi yang menganugerahkan ijazah. Bakal pelajar akan mendapati ijazah MLS ditawarkan dalam pelbagai kepakaran termasuk peraturan, pengurusan, kewartawanan dan juga bioetika.

Walaupun ijazah MLS tidak memberikan graduan kelayakan untuk mengamalkan undang-undang, mereka menyediakan asas yang komprehensif dalam dan pemahaman undang-undang dan peraturan. Kebanyakan ijazah MLS boleh diselesaikan dalam satu tahun, dan selalunya tersedia sebagai program sambilan atau dalam talian. Pelajar yang melengkapkan MLS biasanya menjalankan penyelidikan antara disiplin yang berkaitan dengan bidang undang-undang atau profesion pilihan mereka. Anda akan sering mendapati bahawa ijazah MLS ditawarkan secara bersama antara Pusat Pengajian Undang-undang dan jabatan yang berkaitan dengan kepakaran ijazah.

Jika anda seorang profesional yang bekerja rapat dengan undang-undang dan peraturan atau pelajar PhD yang ingin mempunyai pemahaman yang lebih mendalam tentang undang-undang yang berkaitan dengan penyelidikan anda, melengkapkan MLS ialah cara terbaik untuk mendapatkan kepakaran.