Keystone logo
Anda Cari Sijil Undang-undang Anda

Cari Sijil Undang-undang

Apa yang perlu dipelajari
Tempat belajar

Sijil undang -undang, atau sijil pengajian undang -undang, ialah pensijilan peringkat siswazah yang menyampaikan kepakaran dalam subjek atau bidang yang dipilih. Sijil undang-undang direka untuk meningkatkan pemahaman pelajar tentang teori undang-undang dan rangka kerja sistem undang-undang. Sijil undang-undang paling kerap ditawarkan dan diberikan oleh sekolah undang-undang universiti.

Pelajar boleh memilih untuk melengkapkan sijil undang-undang atas beberapa sebab. Bagi pelajar undang-undang tahun pertama, sijil undang-undang boleh menjadi cara untuk menyesuaikan program undang-undang ke arah minat akademik atau matlamat kerjaya tertentu. Sijil undang-undang juga boleh memberikan akses kepada tahap pendidikan undang-undang yang lebih tinggi, seperti LLM. Sesetengah majikan mungkin memandang baik terhadap sijil undang-undang sebagai jaminan kepakaran calon dan komitmen terhadap bidang undang-undang. Dalam kebanyakan kes, penerimaan kepada program sijil undang-undang memerlukan pelajar untuk menjadi pelajar undang-undang; walau bagaimanapun, sesetengah sijil adalah rentas disiplin dan boleh diambil oleh pelajar mata pelajaran lain seperti perniagaan atau perubatan.

Bakal peguam mungkin ingin melengkapkan sijil undang-undang untuk meningkatkan kelayakan mereka dan lebih baik peluang mereka untuk bekerja dalam bidang yang dipilih. Sijil undang-undang juga boleh digunakan untuk meneruskan kerjaya sebagai penasihat undang-undang, perunding undang-undang atau ketua jabatan undang-undang dalam perbadanan atau perniagaan.

Jika anda seorang pelajar undang-undang tahun pertama, anda mungkin ingin mempertimbangkan sijil undang-undang. Sijil boleh disiapkan melalui program yang anda akan pelajari di matrikulasi atau melalui institusi yang berasingan. Sesetengah universiti dan sekolah undang-undang menawarkan sijil undang-undang dalam talian atau melalui program pembelajaran jarak jauh. Jika anda sedang mempertimbangkan sijil undang-undang tanpa ijazah undang-undang, adalah penting untuk memastikan anda mempunyai prasyarat dan kelayakan yang diperlukan.

Program yang baru ditambah