Keystone logo
Anda Cari Program SJD Anda

Cari Program SJD

Apa yang perlu dipelajari
Tempat belajar

Ijazah undang-undang tertinggi sering dirujuk sebagai SJD (juga JSD) yang merupakan singkatan daripada Latin Scientiae Juridicae Doctor ( Juridicae Scientiae Doctor ). Ini diterjemahkan kepada Doktor Sains Kehakiman atau Doktor Sains Undang-undang . Di AS, di mana ijazah adalah yang paling biasa, SJD adalah setara dengan PhD dalam undang-undang. SJD biasanya diselesaikan selepas pelajar atau profesional undang-undang telah menamatkan Sarjana Muda Undang-undang (LLB) dan/atau Sarjana Undang-undang (LLM).

Seperti PhD, SJD ditujukan untuk pelajar yang berminat untuk mendapatkan biasiswa undang-undang yang ingin meneruskan kerjaya dalam akademik atau sebagai pegawai awam. Calon SJD dijangka membuat sumbangan yang besar dengan penyelidikan mereka kepada badan pengetahuan undang-undang sedia ada. Persidangan SJD berlaku selepas calon berjaya menyelesaikan penyelidikan penting. Dalam kebanyakan program SJD, penyelesaian yang berjaya termasuk penyerahan disertasi kualiti boleh diterbitkan dan pembelaan lisan terhadap penyelidikan calon.

Untuk meneruskan SJD, bakal calon mesti memohon kepada program pilihan mereka dan menunjukkan kebolehan mereka untuk penyelidikan undang-undang. Walaupun sesetengah program menerima calon yang hanya memegang LLB, ramai yang memerlukan pemohon untuk melengkapkan LLM atau ijazah undang-undang peringkat siswazah yang lain.

SJD adalah kursus pengajian yang berprestij dan ketat. Kebanyakan SJD siap dalam tempoh tiga tahun. Calon SJD yang berjaya boleh mengharapkan untuk bekerja sebagai ahli akademik atau profesor undang-undang, atau dalam jawatan tinggi dalam pejabat awam atau kerajaan.