Keystone logo
Université libre de Bruxelles - ULB

Université libre de Bruxelles - ULB

Université libre de Bruxelles - ULB

pengenalan

Selamat datang ke Université Libre de Bruxelles!

BRUSSELS, BANDAR DALAM Skala MANUSIA

Di tengah-tengah Eropah, hanya 1h20 dengan kereta api dari Paris, 1h30 dari Amsterdam dan 1h50 dari London dan Cologne, Brussels menawarkan semua kelebihan ibu kota dan kualiti hidup sebuah bandar yang besar dan meriah. Brussels adalah rumah kepada semua institusi Eropah utama. Ia adalah kerusi rasmi EU dan banyak entiti pembuat keputusan politik dan ekonomi yang lain serta mempunyai bilangan perniagaan, organisasi dan pakar antarabangsa yang semakin meningkat.

Tradisi lama layanan dan pertukaran di ibu kota paling hijau di Eropah bermakna pelawat dan penduduk sama-sama boleh menikmati gabungan luas makanan dan muzik dunia, manakala burung nasar budaya boleh memilih daripada pelbagai muzium dan pertunjukan. Terletak di tengah-tengah bandar, Université Libre de Bruxelles atau ULB juga menawarkan banyak aktiviti kebudayaan, perayaan dan sukan. Kampus universiti dan kawasan sekitarnya sangat menarik, menyediakan gabungan pengajian dan masa lapang yang tepat.

PELBAGAI BUDAYA DAN ANTARABANGSA

Sebagai universiti berbilang budaya dengan satu pertiga pelajar dan penyelidik dari luar negara, hubungan antarabangsa adalah realiti harian untuk Université Libre de Bruxelles, sama seperti bandar Brussels sendiri, salah satu bandar paling kosmopolitan di dunia. Kerjasama dengan universiti dari seluruh dunia telah dipertingkatkan dalam pendidikan dan penyelidikan, sebahagian besarnya berkat pelbagai program mobiliti Eropah. Sebagai tambahan kepada program mobiliti pelajar, Universiti menawarkan program bersepadu yang pelbagai dengan rakan kongsi asing, termasuk ijazah Sarjana dan kedoktoran bersama. Beberapa program ini telah menerima akreditasi Erasmus Mundus yang berprestij.

Kedudukannya yang berpandangan luar berkenaan dengan Eropah dan dunia telah menghasilkan beberapa perjanjian, kerjasama dan perkongsian istimewa diwujudkan dengan beberapa universiti terkemuka dunia. Dengan pengalaman bertahun-tahun di peringkat antarabangsa, Universiti melancarkan UNICA, rangkaian 45 universiti terkemuka Eropah yang merangkumi lebih sejuta pelajar. Ia juga merupakan ahli pengasas Forum Antarabangsa Universiti Awam (IFPU).

Pengantarabangsaan institusi berlabuh oleh perkara berikut:

  • Kerjasama rentas sempadan dengan wilayah Nord-Pas-de-Calais (Lille) di Perancis
  • Dasar rakan kongsi pilihan untuk membina aktiviti bersama, jangka panjang, dengan kira-kira sepuluh institusi (terutamanya Oxford, Paris VI, Berkeley, Montreal, UBC di Vancouver, Fudan di Shanghai)
  • Beberapa institusi dan pusat khusus termasuk Institut d'études européennes (kutub penyelidikan Jean Monnet), Sekolah Ekonomi dan Pengurusan Solvay Brussels, Sekolah Kesihatan Awam, Pusat Pengajian Kanada, Pengajian Czech, dsb.
  • Dialog transatlantik dan pembukaan kepada negara-negara baru muncul

Selama bertahun-tahun, dan walaupun sumber terhad, ULB telah dapat mengekalkan tahap kecemerlangannya dan memenuhi tanggungjawab awam dan sosialnya. Universiti percaya bahawa ia boleh membantu dalam penciptaan dunia yang lebih adil dan demokratik dengan menyumbang hubungan kepercayaan, dimensi kritikal dan kesaksamaan yang diperlukan dalam dunia global.

PENYELIDIKAN TELAH TANAH

Empat Hadiah Nobel saintifik, satu Pingat Fields, tiga Hadiah Serigala dan dua Hadiah Marie Curie adalah bukti lanjut tentang tradisi kecemerlangan Universiti yang telah lama wujud.
Université Libre de Bruxelles ialah ahli aktif Kawasan Penyelidikan dan terlibat dalam hampir 130 projek yang dibiayai oleh Program Rangka Kerja Eropah ke-7. Sejak beberapa tahun lalu, ia telah memperoleh 7 Geran permulaan daripada Kawasan Penyelidikan Eropah (ERC) untuk membiayai penyelidikan dalam Perubatan, Ekonomi, Matematik, Sosiologi atau Sains Politik, serta 2 Geran Lanjutan dalam Kecerdasan Buatan dan Fizik. Di samping itu, Institut Pengajian Eropah Universiti diiktiraf sebagai "pusat penyelidikan Eropah Jean Monnet" untuk kerja-kerja integrasi Eropah.

STANDARD PENGAJARAN TINGGI

Université Libre de Bruxelles mempunyai 13 fakulti, sekolah dan institut khusus yang merangkumi semua disiplin, menggabungkan input dan penyelidikan akademik secara rapat. Ia menawarkan hampir 40 program sarjana muda dan 235 program siswazah. Ia juga bekerjasama dengan 20 sekolah Kedoktoran, dengan hampir 1,600 PhD sedang dijalankan. Beberapa program Sarjana kami memberi tumpuan kepada transdisiplin, manakala yang lain lebih menekankan hubungan antarabangsa melalui ijazah Sarjana Eropah, atau pada multibahasa. Kami juga telah bekerjasama rapat dengan VUB (Vrije Universiteit Brussel - universiti berbahasa Flemish Brussels) selama beberapa tahun.

Humanisme, tanggungjawab individu...

"Universiti Libre de Bruxelles mengasaskan pengajaran dan penyelidikannya pada prinsip siasatan percuma. Ini menyatakan, dalam semua domain, kebebasan membuat pertimbangan dan penolakan konsep pengetahuan berasaskan kuasa." (Perkara 1 statut ULB). Satu ciri khusus pengajaran ULB adalah untuk menawarkan pelajar kebebasan peribadi mereka di samping memberikan mereka sokongan yang diperlukan. Terpulang kepada pelajar sendiri untuk memanfaatkan peluang dan pelbagai bentuk sokongan yang tersedia untuk mereka: Universiti adalah sekolah tanggungjawab.

... dan inovasi

Inovasi yang paling menarik telah diperkenalkan di peringkat pascasiswazah. Program-program ini, sebahagian daripadanya diajar pada waktu petang dan pada hujung minggu, ditujukan khususnya kepada golongan dewasa yang bekerja, dan berdasarkan sama ada pada keperluan sosial dan ekonomi yang baru muncul (pemasaran euro, tadbir urus korporat, dll), atau penyelidikan lanjutan (estetik). dan falsafah seni, falsafah sains, bioinformatik, dll). Kursus baharu dan inovatif seperti ini membina sendiri tradisi ULB yang telah lama wujud di samping mengembangkannya lagi ke arah baharu.

FOKUS KEPADA KEPELBAGAIAN LINGUISTIK DAN BUDAYA

Sebagai universiti berbahasa Perancis, kebanyakan kursus di Université Libre de Bruxelles disampaikan dalam bahasa Perancis. Walau bagaimanapun, bilangan ijazah Sarjana yang semakin meningkat sebahagian atau keseluruhannya disampaikan dalam bahasa Inggeris. Universiti menawarkan pelbagai kursus bahasa Perancis, sebelum dan semasa tahun akademik, untuk membantu pelajar antarabangsanya meningkatkan kemahiran bahasa mereka.

UNIVERSITI YANG KOMITED

Université Libre de Bruxelles berazam untuk memberi peluang kepada semua orang untuk meneruskan pengajian pendidikan tinggi mereka dan telah membangunkan pelbagai inisiatif sokongan pelajar: cth, sokongan kewangan dan psikologi, bimbingan, kelas bahasa Perancis, dsb. Universiti juga menyediakan sokongan akademik di luar kampus. Satu contoh yang ketara ialah program sokongan untuk murid sekolah menengah yang kurang pencapaian (Schola) yang telah dianugerahkan hadiah UNESCO Comenius.

Sejak penubuhannya pada tahun 1834, Université Libre de Bruxelles telah terlibat rapat dalam perdebatan berterusan mengenai pemikiran kritis dan kebebasan. Ini termasuk penentangan lantang terhadap pemerintahan diktator dan penyalahgunaan nasionalis lain, menggalakkan peluang sama rata dan pelbagai isu sosial yang lain. Selepas menubuhkan salah satu NGO pertama (CEMUBAC), Universiti terus memainkan peranan aktif dalam bantuan pembangunan dan kerjasama antarabangsa.

Eropah dan antarabangsa, mengalu-alukan seorang yang bebas, komited dan dinamik, Université Libre de Bruxelles juga boleh mengharapkan rangkaian alumni global (UAE) yang luas, duta terbaik Universiti. Berdasarkan prinsip penyiasatan bebas yang berdalilkan penaakulan bebas dan penolakan semua dogma, Universiti telah mengekalkan idea asalnya sebagai sebuah institusi bebas yang teguh terlibat dalam mempertahankan nilai-nilai demokrasi dan kemanusiaan.

Kebebasan menyiasat dan penyertaan

Université Libre de Bruxelles mengasaskan pengajaran dan penyelidikannya pada prinsip siasatan percuma dan sentiasa memberikan pelajarnya kemungkinan untuk memainkan peranan aktif dan mengambil bahagian dalam kehidupan Universiti dan dalam penilaian pengajaran yang mereka terima. Sememangnya prinsip siasatan bebas, yang diasaskan atas pertimbangan bebas dan penolakan terhadap pandangan pengetahuan berasaskan kuasa, termaktub dalam statut Universiti.

Akibatnya, ULB adalah salah satu daripada beberapa universiti Belgium atau Eropah di mana pelajar diwakili dalam semua badan pembuat keputusan. Dalam semangat yang sama, prosedur penilaian guru yang sistematik telah beroperasi selama lebih dua puluh tahun dan berdasarkan penilaian pelajar sendiri terhadap kebolehan pedagogi guru mereka.

Lokasi

  • Brussels

    Avenue Franklin Roosevelt 50 1050 Bruxelles, 1050, Brussels

    Soalan