Keystone logo
Charles University Faculty of Medicine in Plzeň

Charles University Faculty of Medicine in Plzeň

Charles University Faculty of Medicine in Plzeň

pengenalan

Fakulti Perubatan, CU di Plzeň adalah salah satu daripada tujuh belas fakulti Universiti Charles yang dihormati di Prague. Ia dibentuk dengan Keputusan No. 135 pada 27 Oktober 1945 yang dikeluarkan oleh Presiden Edvard Beneš. Sejak awal yang sederhana, Fakulti Perubatan di Plzeň telah berkembang menjadi universiti moden di mana 7814 doktor yang beroperasi di Republik Czech dan di luar negara telah lulus, dan juga 499 pelajar program pengajian sarjana muda. Pada tahun akademik 2009/2010, 2032 pelajar belajar di Fakulti, di mana 427 pelajar adalah warga asing.

Kajian perubatan terbahagi kepada dua program pengajian asas - Perubatan Umum dan Pergigian. Pelajar telah diterima dalam program pengajian Pergigian sejak tahun akademik 2004/2005 dan secara beransur-ansur menggantikan program pengajian Stomatologi. Perubatan Am adalah program pengajian enam tahun; kajian program Pergigian mengambil masa lima tahun. Dua tahun pertama dikhaskan untuk bidang teori - biologi, biofizik, anatomi, histologi, fisiologi dan biokimia. Tahun ketiga dan bahagian keempat memberi tumpuan kepada kajian subjek praklinikal - Anatomi Patologi, Fisiologi Patologi, Mikrobiologi dan Farmakologi, dan kajian subjek klinikal juga dimulakan. Tahun-tahun terakhir memberi tumpuan sepenuhnya kepada bidang klinikal.

Fakulti ini juga menyediakan pengajaran dalam bahasa Inggeris untuk pelajar pembiayaan sendiri asing. Kajian ini diselesaikan dengan upacara graduasi yang berlangsung di Dewan Carolinum yang terhormat di Prague, di mana graduan menerima diploma mereka. Lulusan program pengajian Perubatan Am mendapat gelaran MUDr. (sama dengan MD) dan lulusan program pengajian Pergigian mendapat gelaran MDDr. (sama dengan DMD). Pelajar bukan sahaja dididik untuk latihan perubatan; mereka juga diperkenalkan kepada asas-asas penyelidikan dan membawa kepada kerja penyelidikan bebas mereka.

Sepanjang pengajian mereka, terutamanya semasa cuti musim panas, pelajar mempunyai sejumlah peluang untuk belajar dan menimba pengalaman di luar negara. Bukan hanya kerana sebab-sebab ini, tetapi terutamanya kerana pelajar diminta untuk mempelajari sumber asing, penekanan diberikan pada pengajaran bahasa. Oleh itu, selain bahasa Latin, setiap pelajar mesti lulus peperiksaan dalam bahasa Inggeris dan satu lagi bahasa asing.

Lokasi

  • Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Husova 3, 306 05 Plzeň, , Pilsen

Soalan