Keystone logo
Izmir University of Economics

Izmir University of Economics

Izmir University of Economics

pengenalan

Oleh kerana dasar domestik Empayar Uthmaniyyah, "Chamber of Commerce" telah ditubuhkan pada tahun 1885 di İzmir, bandar perdagangan abad. pertubuhan ini adalah yang pertama memberi manfaat kepada pedagang. Walau bagaimanapun, ia tidak boleh aktif dalam peperangan yang panjang dan tempoh pekerjaan. kerja-kerja yang positif meningkat dalam tempoh Czech. İzmir Dewan Perniagaan diperkukuhkan struktur sekian lamanya dan menjadi pertubuhan bukan kerajaan utama Turki. Buat masa ini, ia mempunyai 55 ribu aktif 85.000 ahli aktif. İzmir Dewan Perniagaan sentiasa menjadi lambang inovasi dan perubahan sejak İzmir Ekonomi Kongres pada tahun 1923 di mana Atatürk turut hadir. İzmir Dewan Perniagaan yang sentiasa meningkatkan pendapatan untuk lebih satu abad telah menubuhkan "İzmir Dewan Yayasan Perdagangan untuk Galakan Bantuan Sosial" dengan kepimpinan Ekrem Demirtaş pada tahun 1988. Antara matlamatnya adalah "membuka universiti swasta untuk mendidik anak-anak muda untuk berkhidmat untuk ekonomi negara." Asas matlamat ini adalah item pada tahun 1923 İzmir Ekonomi Kongres yang berkata "Sekolah untuk pendidikan ekonomi perlu diwujudkan, dilaksanakan dan disokong oleh dewan perniagaan di bandar-bandar besar yang pusat-pusat perdagangan. "Yayasan yang bertahan dengan sokongan dermawan di İzmir telah menyokong ramai pelajar dengan membuka bangunan sekolah rendah, İzmir Dewan Perniagaan Yayasan Industri Vocational High School dan kursus vokasional . Yayasan yang juga berfungsi dalam sektor kesihatan telah ditubuhkan İzmir Dewan Perniagaan Süleyman Taştekin Esrefpasa Clinic. Walau bagaimanapun, universiti asas yang İzmir tidak sabar boleh ditubuhkan pada tahun 2001. Sokongan İzmir Dewan Perniagaan dan Yayasan mempunyai peranan terbesar dalam kejayaan İzmir Universiti Ekonomi dari tahun akademik yang pertama untuk hari ini.

Selepas penubuhan universiti asas pertama Bilkent di Ankara mengikut item 130 Perlembagaan, 15 Februari 1990 İzmir Dewan Yayasan Perdagangan untuk Galakan Sosial Bantuan Presiden Ekrem Demirtaş berkata "Kami akan menubuhkan sebuah universiti yang sederhana asing pendidikan. "Kerana dengan pindaan dalam Undang-undang Pendidikan tinggi bernombor 2547 Peraturan-Peraturan Institusi Pengajian tinggi yang berkuat kuasa oleh diterbitkan dalam warta rasmi bertarikh 10 April 1991 dan bernombor 20841 biarlah menubuhkan sebuah universiti asas. Selepas ini, Ekrem Demirtaş, pengerusi lembaga pengarah yayasan itu yang menukar namanya ke dalam İzmir Dewan Perniagaan Kesihatan dan Yayasan Pendidikan "mengumumkan bahawa mereka akan menubuhkan sebuah universiti ekonomi di November 17, 1999.

Selepas itu, prosedur birokrasi dan undang-undang bermula. Kerja-kerja menjadi lebih intensif apabila İzmir Chamber of Commerce Lembaga Pengarah menyokong penuh Lembaga Pengasas Pengarah. Walau bagaimanapun, terdapat masalah, tempat untuk menubuhkan universiti tidak dapat dijumpai. Dalam pada itu, dalam mesyuarat Penswastaan ​​Suruhanjaya Tinggi bertarikh 14 November, 2000 bernombor 2000 / 83it telah memutuskan untuk menubuhkan İzmir Universiti Ekonomi di kawasan Konglomerat Sumer dengan 160 000 m² Halkapınar yang kehilangan wang. Keputusan ini telah dihalang oleh birokrat di İzmir, kesatuan sekerja, Undang-undang mengenai Perlindungan Warisan Semulajadi, Dewan Arkitek dan beberapa ahli parti politik. The Nazilli kain cita Kilang yang dalam keputusan yang sama telah diberikan kepada Adnan Menderes University tanpa masalah.

Pengasas bekerja siang dan malam, mencari tempat-tempat alternatif dan Universiti telah ditubuhkan secara rasmi dengan 2 fakulti, 5 buah sekolah vokasional dan 2 institut dengan Undang-Undang nombor 4633 yang diterbitkan dalam warta rasmi bernombor 24.373 bertarikh April 14, 2001. Tarikh bahawa undang-undang telah digubal sedang disambut sebagai tarikh asas universiti. Sementara itu, selepas beberapa kajian dengan cadangan Metropolitan Datuk Bandar Ahmet Piriştina universiti telah memutuskan untuk ditubuhkan pada 1 Jul 2001 di hotel plaza Grand yang ditinggalkan selama sembilan tahun. Prosedur birokrasi dan kerja-kerja pindaan keras terhadap masa telah disiapkan. Terdapat 288 pelajar pada tahun pertama di dalam dewan persidangan, kelas, bilik pejabat, restoran, kafeteria, asrama pelajar dan bangunan utama yang telah siap dalam tempoh tiga bulan. Dengan permulaan kursus pada Isnin Oktober 22, 2001 dan majlis pembukaan rasmi pada Jumaat Oktober 26, 2001 9 Presiden Republik Süleyman Demirel memberikan pelajaran pertama.

Misi

Misi İzmir Universiti Ekonomi adalah untuk mendidik dan melengkapkan pelajar yang layak dengan sifat-sifat kepimpinan, keupayaan keusahawanan, kemahiran pemikiran kritikal dan keupayaan untuk menyumbang penyelidikan berharga dalam pelbagai bidang sains. Visi

Visi İzmir Universiti Ekonomi adalah untuk menjadi sebuah institusi terunggul pengajian tinggi di barisan hadapan dalam pendidikan di peringkat sejagat dan merintis penyelidikan berharga dalam pelbagai disiplin. Nilai-nilai asas Institusi

penyertaan; memupuk persekitaran akademik yang universal, fleksibel, pluralis, telus dan terbuka kepada kerjasama. inovasi; untuk mengambil bahagian dalam aktiviti-aktiviti penyelidikan dan pembangunan antara disiplin, yang berkesan, kreatif dan di hadapan dalam penemuan baru, Tanggungjawab sosial; untuk bertanggungjawab dalam masyarakat dengan menguruskan sumber-sumber sosial dengan berkesan dalam pengeluaran dan penyebaran ilmu sejagat, Perfetionism; untuk secara konsisten memberi tumpuan kepada hasil yang terbaik dalam setiap aktiviti.

Syarat kemasukan ke program

Tunjukkan komitmen dan kesediaan anda untuk berjaya dalam sekolah perniagaan dengan mengambil peperiksaan GMAT – peperiksaan yang paling banyak digunakan untuk kemasukan yang mengukur kemahiran pemikiran kritis dan penaakulan anda.

Muat turun kuiz mini GMAT untuk mendapatkan rasa soalan yang akan anda temui dalam peperiksaan.

Lokasi

  • Izmir

    İzmir University of Economics, Sakarya Caddesi, No:156, 35330, Izmir

    Soalan