Keystone logo
KoGuan School of Law, Shanghai Jiao Tong University

KoGuan School of Law, Shanghai Jiao Tong University

KoGuan School of Law, Shanghai Jiao Tong University

pengenalan

Perutusan Dekan

Pada awal kurun ke-21, Sekolah Undang-undang Shanghai Jiao Tong segera merangsang untuk merangkul cabaran yang belum pernah terjadi sebelumnya dari perubahan besar dalam struktur dunia serta peluang penting penyegerakan dengan pembaharuan sistem di China.

Kami dengan jelas mengetahui kerja keras yang diperlukan untuk membina asas dan kesukaran untuk mengatasi pendahulu. Walau bagaimanapun, fakulti kami dan semua pelajar, dengan 6 tahun mengatasi kesusahan besar dalam kerja perintis dan membuat pencapaian awal yang memuaskan, membuktikan bahawa kami dapat merealisasikan matlamat yang diharapkan untuk menjadi "terkemuka dalam negeri dan terkenal antarabangsa" dalam jangka masa yang lebih pendek jika kita dengan sengaja menggunakan "kelebihan peneliti" untuk mendapatkan "pengembangan lompatan ke depan". Ini adalah impian yang bertahan selama 110 tahun dan juga komitmen untuk alaf baru.

121836_shanghai-jiao-tong-university-3947435_640.jpg

Mengimbas kembali sejarah, kita melihat bahawa pengasas pendahulu kita - Sekolah Umum Nanyang, sejak awal, telah menetapkan prinsip pendidikan sebagai pemupukan bakat pengurusan baru "Mengkhususkan Politik" untuk mempromosikan pemodenan Negara. Untuk Kelas Khas Pengajian Barat yang ditubuhkan pada tahun 1901, Prof Dr Cai Yuanpei terlibat sebagai ketua pengajar, mengajar perlembagaan, undang-undang antarabangsa, dan kursus lain. Ini boleh disebut permulaan pendidikan undang-undang moden China. Dari Kampus Xuhui kami, empat alumni cemerlang melangkah ke arena nasional dan bahkan antarabangsa: Shao Lizi, perunding damai untuk menghentikan Perang Saudara di China; Wang Chonghui, elit pemerintahan dengan pencapaian undang-undang yang tinggi; Huang Yanpei, ahli pendidikan profesional, yang membantu mewujudkan dialog untuk penubuhan negara dengan keamanan dan kestabilan jangka panjang melalui demokrasi; dan Xu Mo, hakim China pertama di Mahkamah Keadilan Antarabangsa PBB di Hague. Mereka mewakili tradisi mulia Shanghai Jiao Tong University untuk "Menyimpan Tiang-tiang Negara", dan menyediakan model-model khusus untuk meningkatkan pendidikan dan penelitian hukum masa depan.

Untuk mengelompok, kisah-kisah masa lalu dapat membentuk kebetulan yang menarik. Inilah yang pertama, ketika Sekolah Umum Nanyang ditubuhkan pada tahun 1896, Dr. John C. Ferguson, yang lulus dari Boston University di AS, menerima pertunangan sebagai Penyelia, yang bertanggungjawab untuk reka bentuk premis Sekolah dan sistem kurikulum. Pada tahun 2007, ketika Sekolah Undang-Undang Shanghai Jiao Tong University awalnya terbentuk dan memerlukan dorongan untuk pembangunan, Mr. Leo KoGuan, seorang pengusaha Amerika Amerika, dengan murah hati menyumbangkan dana untuk membina semula bangunan undang-undang dan memperbaiki keseluruhan keadaan pengajaran dan penyelidikan. Kebetulan ini mewujudkan persatuan yang kaya dan rasa misi: proses kita mulai sekarang akan menjadi lambang sejarah kegemilangan universiti kita, layak menjadi asas reformasi untuk komunikasi peradaban barat dan timur, dan merangkumi interaksi kuasa besar di kedua sisi Laut Pasifik dan penerokaan mod pemerintahan baru ke dalam skop rancangan institusi.

Diluluskan oleh Kementerian Pelajaran, Sekolah Undang-undang Shanghai Jiao Tong University telah dinamakan Sekolah Undang-undang KoGuan. Kita boleh menjangkakan peluang-peluang yang dibawa kepada kita oleh perubahan pada tahun 2008, "Tahun Pertama Sukarelawan" yang dikatakan, untuk permulaan masyarakat sivil baru dan penciptaan semaian yang diperlukan untuk memupuk tunggak Negara yang menyesuaikan diri dengan keadaan baru abad ke-21. Mengikut perancangan prospektif Universiti, pendidikan dan penyelidikan undang-undang adalah subjek keutamaan di masa depan, bahagian penting yang diperlukan untuk membina universiti bertaraf dunia, dan kemuncaknya di sekolah atau jabatan seni liberal dan sains sosial untuk "Memilih keutamaan terpilih". Untuk merealisasikan cita-cita yang mulia di atas, kita mesti menggunakan semua kebijaksanaan kita dan membuat usaha bersepadu untuk membina Sekolah Undang-undang KoGuan ke dalam asas untuk memupuk bakat yang luar biasa, istana untuk mengkaji prinsip-prinsip institusi dan teori untuk memerintah undang-undang, dan forum untuk mengadakan dialog dengan rakan-rakan komuniti akademik antarabangsa. Ini adalah janji kami kepada abad yang baru.

Untuk memenuhi janji kami, kami akan menyediakan ruang yang mencukupi untuk fakulti kami untuk memaparkan kebolehan mereka dan mencapai pembangunan peribadi, dan memastikan pintu dibuka untuk kedua-dua bakat dalam dan luar negara. Kami akan mengumpulkan satu kumpulan elit undang-undang kelas atas dengan matlamat yang sama dan pencapaian yang tinggi, yang akan menumpukan diri kepada penyelidikan, pengajaran dan keadilan undang-undang. Di sini kita akan menubuhkan satu komuniti tafsiran baru, untuk memberikan asas pengetahuan yang diperlukan untuk menyatukan demokrasi dan perintah undang-undang China.

Apabila memilih Sekolah Undang-undang KoGuan, sama ada anda seorang pelajar atau pelajar, anda telah memilih kecemerlangan! Kami menjangkakan anda dari sini.

KONG Xiangjun (Dekan, Profesor Perundangan KoGuan)

KoGuan School of Law, Shanghai Jiao Tong University","author_url":"","source":""}" alt="137807_Student6.jpg" />

137807_Student6.jpg

Gambaran Keseluruhan Sejarah

Pada akhir abad ke-19, Encik Sheng Xuanhuai dan sekumpulan lelaki yang berpandangan jauh mengasaskan Sekolah Awam Nanyang di Shanghai-pendahulu Shanghai Jiao Tong University - dengan kepercayaan bahawa "keutamaan untuk mengukuhkan negara adalah memupuk bakat, dan untuk memupuk bakat, kita mesti mula menjalankan sekolah yang baik ". Pada 14 Disember 1920, sekolah itu dinamakan semula sebagai Universiti Jiao Tong.

Pendidikan undang-undang di universiti dapat ditelusuri dengan kurikulum politik khas yang ditawarkan pada zaman Sekolah Umum Nanyang. Dipengerusikan oleh Tuan Cai Yuanpei, kurikulum ini dimulai pada tahun 1901 dan termasuk kursus mengenai konstitusi, undang-undang awam antarabangsa, dan perjanjian antarabangsa. Alumni terkemuka seperti Xu Mo, Li Shutong (Master Hong Yi), dan Wang Chonghui berasal dari kelas ini. Xu Mo adalah hakim Cina pertama di Mahkamah Keadilan Antarabangsa PBB, Li Shutong adalah sarjana terawal yang menerjemahkan dan memperkenalkan karya-karya perundangan dari Barat, dan Wang Chonghui adalah Menteri Luar Negeri pertama Pemerintah Republik China, yang menandatangani Piagam PBB sebagai perwakilan Kerajaan China dan dua kali dilantik sebagai hakim di Mahkamah Keadilan Antarabangsa PBB.

Sejarah Sekolah Undang-undang Universiti Jiao Tong Shanghai dapat ditelusuri kembali ke Jabatan Pengajaran dan Penyelidikan Undang-Undang yang ditubuhkan pada tahun 1986. Selepas penerokaan enam tahun, program sarjana dalam undang-undang itu secara rasmi ditubuhkan pada tahun 1992. Kumpulan pertama mahasiswa dalam Undang-undang telah diterima pada tahun 1993, dengan itu memulakan sejarah moden pendidikan profesional dalam undang-undang di universiti. Pada tahun 1996, Jabatan Undang-undang telah ditubuhkan, yang memperoleh hak untuk memberikan ijazah sarjana dalam undang-undang pada tahun 1998. Pada 8 Jun 2002, Sekolah Undang-undang telah ditubuhkan, dan RMB 25 juta yuan telah diperuntukkan untuk melaksanakan fasa pertama pembinaan. Oleh itu, Sekolah Undang-undang telah memasuki suatu tempoh pembangunan pesat.

Pada 31 Julai 2007, Leo KoGuan Foundation dari Amerika Syarikat dengan murah hati menyumbangkan USD 30 juta kepada Sekolah Undang-undang untuk membina bangunan undang-undang di kampus Xuhui universiti, melibatkan profesor terkenal dalam undang-undang, membina sebuah jenama akademik dan menanam bakat untuk mentadbir negara dan mengajar jurusan undang-undang generasi akan datang. Pada 20 September 2008, Sekolah Undang-undang Universiti Jiao Tong Shanghai telah menamakan semula "Sekolah Undang-undang Leo KoGuan Shanghai Jiao Tong University" untuk memperingati perbuatan magnanimous Leo KoGuan Foundation. Sejak 2012, sekolah kami telah diletakkan sebagai 100 sekolah undang-undang teratas oleh QS World University Rankings selama tiga tahun berturut-turut. Pada masa ini, program antarabangsa di Sekolah Undang-undang KoGuan termasuk Program SJD, LL.M. Program, dan Program Musim Panas dalam Undang-undang Cina, Program Pelajar / Pelajar Pelawat, dan Program Pertukaran Pelajar.

KoGuan School of Law, Shanghai Jiao Tong University","author_url":"","source":""}" alt="137808_Student7.jpg" />

137808_Student7.jpg

Untuk maklumat lebih lanjut: href = "http://en.law.sjtu.edu.cn/

Lokasi

  • Shanghai

    KoGuan Law School Shanghai Jiao Tong University 800 Dong Chuan Road Minhang District, Shanghai, 200240, Shanghai

    Soalan