Keystone logo
© The University of Milan La Statale
University of Milan

University of Milan

University of Milan

pengenalan

Universiti Milan, juga dikenali sebagai "La Statale", ialah Universiti awam berbilang kampus yang berusia ratusan tahun, berbilang disiplin di tengah-tengah Milan, ibu kota inovasi, budaya dan reka bentuk Itali. La Statale, universiti terbesar di rantau Lombardy, salah satu daerah terkaya dan paling maju di Eropah, berada pada kedudukan yang sangat baik, di peringkat kebangsaan dan antarabangsa, berkat kualiti pengajaran dan penyelidikan akademiknya yang tinggi. Dengan 8 Fakulti dan 2 Sekolahnya (Kemanusiaan, Pusat Pengajian Sains Senaman dan Sukan, Farmasi, Perubatan, Perubatan Veterinar, Undang-undang, Sains Politik, Ekonomi dan Sosial, Sains Pertanian dan Makanan, Sains dan Teknologi, Pusat Pengajian Pengantaraan Bahasa dan Komunikasi Antara Budaya) La Statale menawarkan kursus 157 darjah di peringkat sarjana muda dan siswazah, 36 program PhD, 65 sekolah Pasca Siswazah, dan beberapa Sekolah Sarjana vokasional, Musim Panas dan Musim Sejuk.

Dengan menyertai kami, anda akan mengalami persekitaran akademik antarabangsa yang mencabar dan canggih! La Statale sebenarnya adalah satu-satunya ahli Itali LERU, rangkaian berprestij yang mengumpulkan, hanya dengan jemputan, 25 universiti Eropah yang intensif penyelidikan. Ia juga merupakan ahli berbangga dengan Perikatan 4EU+ yang bertujuan membangunkan sistem universiti Eropah bersepadu. Dalam masa terdekat, fakulti saintifik kami akan dipindahkan ke kampus MIND (Milano Innovation District), sebuah projek bercita-cita tinggi yang bertujuan untuk menawarkan pelajar dari seluruh dunia infrastruktur, kemudahan dan makmal yang paling maju, menarik dan berfungsi dalam hubungan rapat. dengan makmal The Human Technopole.

Anda akan belajar di kampus bandar moden dalam ekosistem yang dipacu kuat oleh inovasi. Pelajar antarabangsa sangat dialu-alukan di Universiti kami. Kami menawarkan lebih daripada 40 program yang diajar bahasa Inggeris di semua peringkat (Sarjana Muda, Sarjana dan PhD), lebih daripada 20 program Ijazah Berganda, kursus bahasa dan budaya Itali percuma, bantuan kewangan khusus dan yuran pengajian yang menguntungkan. Sertai kami dan jadilah sebahagian daripada masa depan kami yang menarik!

Kami tidak sabar-sabar untuk melihat anda di Milan.

Pertubuhan

Orang, lembaga, dan dokumen perancangan yang terlibat dalam tadbir urus akademik: daripada Rektor kepada Lembaga Pengarah. Pejabat pengurusan dan pentadbiran, perpustakaan, jabatan, fakulti dan sekolah, pusat dan institusi kebudayaan, dan ladang universiti.

 • Tadbir urus dan strategi
 • Pejabat dan kemudahan

Jaminan kualiti

Proses, orang dan alatan memastikan kualiti dalam pengajaran, penyelidikan, dan misi ketiga, kalendar acara latihan.

Penyelidikan

Universiti Milan ialah universiti Itali terkemuka untuk pelaburan dalam infrastruktur penyelidikan dan modal insan: dua elemen penting untuk menangani cabaran pengetahuan yang kompleks dalam konteks sosial dan perindustrian yang berubah dengan pantas.

Sebagai sebuah institusi awam yang prihatin dengan pembangunan dan kemajuan ilmu, Universiti sentiasa komited terhadap projek penyelidikan yang mempengaruhi kualiti hidup rakyat. Penyelidikan di Universiti Milan kebanyakannya dijalankan di jabatan-jabatan dan banyak struktur khusus, memihak kepada penciptaan dan pertumbuhan rangkaian kerjasama tempatan, nasional dan antarabangsa.

Aktiviti saintifik melibatkan seluruh komuniti akademik daripada profesor, penyelidik, pelajar kedoktoran, pemegang fellowship, dan felo kepada mahasiswa, dalam usaha ideal untuk idea baharu.

Misi Ketiga

Sebagai tambahan kepada dua fungsi utamanya – penyelidikan saintifik dan pendidikan – Universiti terlibat dalam aktiviti Misi Ketiga yang bertujuan untuk menyebarkan budaya , dan pengetahuan serta memindahkan hasil penyelidikan ke luar komuniti akademik, sekali gus menyumbang kepada pertumbuhan sosial dan budaya.

Universiti berhasrat untuk menjadi enjin ekonomi dan budaya untuk kawasan tempatan , memupuk kemajuan dan inovasi, dan mempromosikan dialog dan interaksi dengan rakyat, sistem ekonomi, dan institusi awam dan swasta.

Dalam "masyarakat berpengetahuan", kami akan memanfaatkan kemahiran pelbagai disiplin kami untuk mewujudkan sinergi dan menggalakkan kerjasama dan pertukaran secara dalaman dan luaran.

Ciri-ciri Kampus

Libraries

Perkhidmatan Perpustakaan Universiti (Servizio bibliotecario d'Ateneo, SBA) terdiri daripada 17 perpustakaan , setiap satu daripadanya mengkhusus dalam salah satu bidang pengajaran dan penyelidikan di University of Milan . Mereka menyediakan akses kepada 1,800,000 buku bercetak dan lebih 28,000 jurnal. Selain itu, Perpustakaan Digital memberikan akses kepada 700,000 e-buku, 140,000 jurnal, dan kira-kira 270 pangkalan data.

Pengguna boleh mengakses koleksi buku dan dokumen yang kaya ini melalui Minerva , katalog Universiti yang membolehkan anda menanyakan semua koleksi dan mengakses sumber elektronik.
Melalui kawasan peribadi Minerva, pembaca boleh menghantar permintaan pinjaman, menempah buku yang sedang dipinjamkan, dan meminta pembaharuan.

Perkhidmatan Perpustakaan juga memberikan akses kepada dokumentari yang kaya Arkib yang berkaitan dengan personaliti dan institusi dari dunia akademik, budaya, dan penerbitan, serta arkib sejarah Universiti.

Selain menyediakan bilik yang lengkap di mana pengguna boleh belajar, mencari jurnal dan meminjam buku untuk peperiksaan dan penyelidikan mereka, Perpustakaan Universiti menawarkan bantuan dan perkhidmatan maklumat bibliografi . Pustakawan boleh membantu anda mencari perkara yang anda cari: anda juga boleh menghubungi mereka dari rumah melalui perkhidmatan dalam talian "Tanya Pustakawan".

Perpustakaan juga menganjurkan sesi latihan tentang carian web dan penggunaan katalog dalam talian, pangkalan data, e-buku dan jurnal dalam perpustakaan Digital.

  Kemasukan

  Lokasi

  • Milan

   Via Festa del Perdono, 7, 20122, Milan

  Soalan