Keystone logo
Faculty of Law - University of Göttingen

Faculty of Law - University of Göttingen

Faculty of Law - University of Göttingen

pengenalan

Yang Fakulti Undang-undang Georg-August-Universität Göttingen adalah tertua, fakulti yang terbesar dan paling terkenal undang-undang di Lower Saxony. Sejak ia ditubuhkan pada tahun 1737, ia telah dilakukan kepada perpaduan dan kebebasan penyelidikan dan pengajaran. kedudukan teratasnya di Jerman Utara telah disahkan oleh pengajaran positif (2008) dan penilaian penyelidikan (2002) pada masa lalu. Objektif fakulti sedang mengukuhkan dirinya sebagai pusat penyelidikan undang-undang yang sangat baik dan mengajar di Jerman.

Fakulti ini telah lama mempunyai ciri-ciri penyelidikan dan pengajaran teladan dan tersebar luas dalam mata pelajaran teras undang-undang sivil, undang-undang awam dan undang-undang jenayah dan dalam bidang subjek asas (sejarah undang-undang, falsafah undang-undang dan teori, serta perbandingan undang-undang). Berdasarkan ini, ia telah mewujudkan projek-projek penyelidikan inovatif mengenai topik-topik merentas subjek dan kawasan khas. Dengan penyelidikan merentas mata pelajaran dan disiplin tumpuan daripada

 • Europeanisation dan Pengantarabangsaan
 • Individu di perubatan Sciene dan Keluarga
 • Sistem Ekonomi dan Sosial

Sasaran fakulti meningkat profil mengasah dan seterusnya rangkaian dengan sains ekonomi dan sosial. Dalam skop perubahan generasi, fakulti diperbaharui kakitangannya, mewujudkan prasyarat untuk pembangunan penyelidikan yang baru memberi tumpuan berdasarkan kajian yang berjaya dalam bidang-bidang teras. Profil ini disokong oleh pelbagai langkah struktur dan organisasi, termasuk khususnya struktur fakulti baru.

penyelidikan yang cemerlang dan pengajaran memerlukan keadaan kerja sama dan dalam bekalan sastera mencukupi tertentu. Fakulti ini mempunyai - dalam interaksi dengan Lower Saxony negeri dan universiti perpustakaan - saham yang besar bagi hasil sastera dalam semua bidang undang-undang. Semua pangkalan data penting boleh didapati dengan penyelidik dan pelajar di tapak kerja dan juga melalui Göttingen LAN wayarles.

Perundangan

Fakulti ini menawarkan pelajarnya - berdasarkan kajian yang dihasilkan - kedua-dua latihan saintifik yang menyeluruh di kawasan mandatori kajian undang-undang dan kesungguhan unik dalam jalur lebar ini banyak cawangan di kawasan tumpuan kurikulum berikut:

 • Asas Sejarah dan Falsafah Undang-undang
 • Undang-undang Swasta dan Awam Ekonomi
 • Undang-Undang Sivil dan keadilan awam
 • Swasta dan Media Awam Undang-undang
 • Antarabangsa dan Eropah Undang-undang Awam
 • Undang-undang Jenayah, Undang-undang Prosiding Jenayah dan Kriminologi
 • Buruh dan Undang-undang Sosial
 • Undang-undang Perubatan
 • Undang-undang Awam - Tadbir, Peraturan dan Pentadbiran

Selain itu, pelajar Jerman boleh mencapai gelaran Magister Legum Europae / Magistra Legum Europae berkaitan dengan menginap di luar negara melalui program Erasmus EU dan penyertaan berjaya dalam kajian tambahan "Integrasi Legal di Eropah". pelajar siswazah asing boleh mencapai gelaran Sarjana Undang-Undang (LL.M.) dalam skop agraduate kursus pengajian. Yang Göttingen Fakulti Undang-undang menawarkan persekitaran yang sihat untuk para saintis muda undang-undang. Ia berusaha untuk terus meningkatkan daya tarikan untuk pelajar kedoktoran. Fakulti ini adalah salah satu daripada fakulti pengasas sekolah siswazah Göttingen untuk sains sosial (Göttinger Graduiertenschule Gesellschaftswissenschaften; GGG).

Mengapa belajar di Göttingen?

Universiti Göttingen sentiasa kedudukan antara yang terbaik institusi pendidikan tinggi Jerman dalam pelbagai ranking universiti kebangsaan dan antarabangsa. Sejak penubuhannya pada tahun 1737, ia telah menyediakan kajian dan penyelidikan peluang yang sangat baik kepada pelajar dan ulama dari seluruh dunia, termasuk lebih daripada 40 pemenang Hadiah Nobel. Selain arahan dan bimbingan dari profesor terkemuka dan pakar-pakar lain, pelajar Göttingen mendapat manfaat daripada akses kepada kemudahan belajar kelas pertama, sebagai contoh Göttingen Negeri dan Perpustakaan Universiti, yang merupakan salah satu perpustakaan terbesar di Jerman, yang mengandungi kira-kira 8 juta barangan dan menyediakan akses kepada pelbagai pangkalan data ilmiah undang-undang dan lain-lain.

Fakulti Göttingen Universiti Undang-undang mempunyai reputasi yang sangat baik untuk pengajaran, penyelidikan, dan pembangunan profesional. Sepanjang abad kewujudannya, ia telah terkenal untuk memajukan sains undang-undang dan undang-undang yang menawarkan latihan cemerlang oleh pakar undang-undang yang terkenal seperti Johann Stephan meromet atau Rudolf von Jhering. Oleh itu, Göttingen sentiasa menjadi tempat yang sangat menarik bagi mereka yang ingin belajar undang-undang, termasuk beberapa tokoh bersejarah seperti Otto von Bismarck atau Wilhelm von Humboldt.

Beberapa ciri-ciri yang menarik membuat belajar undang-undang di Göttingen terutama bermanfaat. Sebagai contoh, pendidikan undang-undang di sini mempunyai kaitan yang kuat kepada amalan, menawarkan kelas bukan sahaja oleh profesor, tetapi juga dengan mengamalkan peguam dan pengamal lain. Selain itu, banyak profesor juga aktif di luar akademik, contohnya sebagai penasihat undang-undang, ahli-ahli suruhanjaya perundangan atau hakim-hakim mahkamah tertinggi.

Satu lagi aspek yang menarik daripada Fakulti Undang-Undang Göttingen adalah secara antarabangsa itu. Serta menjadi tuan rumah pelajar dari seluruh dunia dan menyediakan pelbagai peluang pertukaran, Fakulti juga menawarkan kelas dengan melawat profesor dari negara-negara lain dan terlibat dalam kerjasama antarabangsa yang berterusan melalui pelbagai badan khusus seperti Institut Sains Jerman-Cina Undang-undang atau Eropah Akademi Undang-undang dan ICT.

kelebihan tambahan bagi pelajar undang-undang di Göttingen berasal dari pelbagai jenis institusi khusus dan kelompok pengkhususan lain, yang memastikan bahawa banyak mata pelajaran undang-undang boleh dikaji dari pelbagai perspektif dan dalam semua aspek. Sebagai contoh, Institut Undang-undang Perniagaan membolehkan pelajar IP dan manfaat undang-undang IT dari gabungan kepakaran Profesor Korber, seorang pakar terkenal mengenai undang-undang telekomunikasi, undang-undang persaingan dan undang-undang enjin carian; Profesor Spindler, pengarang komentar popular dan monograf dalam e-dagang, media elektronik, sumber terbuka dan topik lain; Profesor Wiebe, terkenal dengan karya-karya beliau mengenai undang-undang ICT, persaingan yang tidak adil, hak cipta dan perlindungan data; serta pakar-pakar lain dalam dan berkaitan kawasan. Profesor Korber, Spindler dan Wiebe juga terlibat dalam pelbagai aktiviti pembangunan dasar undang-undang di Jerman, Eropah dan seterusnya. Ini profesor telah terlibat secara aktif dalam mewujudkan Program Lipit dan kini mereka membentuk Lembaga Akademik itu.

Selain ceramah dan seminar oleh pakar-pakar yang terkenal dalam bidang mereka, pelajar boleh mengambil kesempatan daripada pelbagai persidangan, bengkel, dan lawatan sambil belajar yang dianjurkan atau anjuran bersama Fakulti atau profesor individu. Contohnya, pelajar boleh mengambil bahagian dalam Forum tahunan Antarabangsa Penyelidikan Undang-undang dan ICT / IP, Forum Law IT Göttingen, dan Summer School of IP Eropah dan Undang-undang ICT.

Perundangan

Kos sara hidup

perbelanjaan sara hidup setiap pelajar mungkin berbeza bergantung pada gaya hidup masing-masing, saiz penginapan dan lokasi, pilihan makan, dan lain-lain Oleh itu, perbelanjaan sara hidup individu anda mungkin lebih tinggi atau lebih rendah daripada kos purata yang dinyatakan di bawah.

Sebagai permulaan, ia adalah diperhatikan bahawa skim sokongan kewangan negeri yang bertujuan untuk membolehkan pelajar Jerman mampu tanpa mengira pendidikan tinggi kemampuan mereka (BAföG) menyediakan pelajar Jerman dengan sehingga 735 € sebulan. Jumlah ini boleh dianggap mencukupi untuk menampung perbelanjaan sara hidup pelajar, walaupun pasti di peringkat yang agak berjimat. Secara umum, anda boleh mengharapkan untuk membayar 200 hingga 500 euro untuk penginapan, 200 hingga 300 euro untuk makanan, dan 30 hingga 150 € untuk insurans kesihatan mandatori.

kos penginapan yang lebih tinggi atau lebih rendah boleh membuat perbezaan yang besar di dalam jumlah perbelanjaan sara hidup. Oleh itu, adalah disyorkan untuk memulakan mencari bilik atau apartmen secepat mungkin. Jika anda memohon awal, anda boleh mendapatkan bilik di salah sebuah asrama pelajar, yang biasanya pilihan yang paling murah. Sebuah bilik asrama boleh kos sekitar 200 euro sebulan atau kurang. Sebaliknya, di pasaran swasta anda mungkin untuk membayar kira-kira 300 euro untuk sebuah bilik di apartmen yang dikongsi atau sekitar 500 euro untuk sebuah pangsapuri swasta. Ini menjadikan bilik-bilik asrama sangat popular, jadi senarai menunggu biasanya agak panjang. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memohon sebuah bilik asrama sekurang-kurangnya enam bulan sebelum permulaan pengajian di Göttingen.

Lokasi

 • Göttingen

  Faculty of Law of the Georg-August-Universität Göttingen Platz der Göttinger Sieben 6 , 37073, Göttingen

  Soalan