Keystone logo
Peking University School of Transnational Law

Peking University School of Transnational Law

Peking University School of Transnational Law

pengenalan

Mengenai STL

Peking University School of Transnational Law (“STL”) unik di China dan unik di dunia, menawarkan gelar JD gaya Amerika sepenuhnya dalam bahasa Inggeris, di samping ijazah JM Cina. STL juga menawarkan LL.M. program dengan kurikulum yang kaya dengan kursus yang menekankan undang-undang dan amalan transnasional, undang-undang dan tradisi undang-undang Cina, dan kursus canggih lain yang dirancang untuk melengkapkan lulusan STL dari semua kebangsaan untuk kepimpinan pada abad ke-21.

140236_STLPics-BuildingExterior.jpg

Universiti Peking

Universiti Peking ("PKU") adalah universiti tertua di China dan salah satu universiti penyelidikan yang paling terkenal dan berprestij di dunia. Kedudukan Universiti Dunia QS dan Times of Higher Education kedua-duanya menjadikan PKU sebagai universiti ke-23 yang paling terkenal secara akademik pada tahun 2021.

Lokasi

STL terletak di bandar Shenzhen Selatan. Sebuah metropolis yang berkembang pesat berjumlah 12 juta orang, Shenzhen terus meningkat sejak ia ditubuhkan sebagai Zon Ekonomi Khas pertama China pada tahun 1979. Kini, Shenzhen bukan sahaja pusat utama wilayah paling ramai penduduk di China, Guangdong , tetapi juga peneraju pasaran di seluruh China dan kawasan unik di mana sistem perundangan yang hebat di dunia bergabung dan mempengaruhi tingkah laku rentas sempadan . Bandar ini adalah rumah tumpangan untuk industri bioteknologi, logistik, dan tenaga baru, dan syarikat-syarikat ternama seperti Huawei dan Tencent berpusat di sini. Di pentas dunia, Shenzhen juga berjaya; pada tahun 2008, ia dinobatkan sebagai UNESCO City of Design, dan pada tahun 2011, ia menjadi tuan rumah Universiade Musim Panas ke - 26 .

140235_PKUSZ-Techtrip.jpg

Secara geografi dan ekonomi, Shenzhen juga berintegrasi erat dengan Hong Kong, dengan mana ia mempunyai sempadan. Pilihan pengangkutan awam yang luas menghubungkan dua bandar dari pusat bandar, satu boleh mengunjungi Hong Kong melalui bas, metro, dan feri. Dengan gabungan KDNK lebih dari $ 650 bilion, wilayah Shenzhen-Hong Kong adalah salah satu kawasan metropolitan terbesar di dunia.

Dengan lokasi geografi yang unik, semangat inovatif dan prospek mutakhir, Shenzhen secara beransur-ansur menjadi bandar maju yang menghubungkan dengan dunia.
https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3023330/beijing-unveils-detailed-reform-plan-make-shenzhen-model-city

Pelajar, Fakulti, dan Kerjaya

Pelajar terkemuka dari seluruh dunia bersaing untuk masuk ke STL. Fakulti multinasional sekolah undang-undang ini termasuk sarjana dan pengamal terkenal di dunia dari China, AS, EU, dan di tempat lain. Graduan STL sangat dicari untuk jawatan dengan firma dan perusahaan undang-undang multinasional terkemuka, yang mengetuai firma dan perusahaan undang-undang Cina, BUMN utama, dan NGO antarabangsa terkemuka.

Kurikulum Potong-Edge

Program signature JD / JM tandatangan STL adalah empat tahun. Kurikulum JD, yang diajar sepenuhnya dalam bahasa Inggeris, adalah sama dalam kandungan kepada kurikulum JD sekolah undang-undang AS yang terbaik, dengan kedalaman tambahan dalam sejarah dan undang-undang undang-undang Cina. Kurikulum JM menyediakan kursus undang-undang teras Cina dan diajar sebahagian besarnya dalam bahasa Cina. Kebanyakan pelajar China mendaftar di program JD / JM ijazah STL; kebanyakan pelajar antarabangsa mendaftar di program JD tiga tahun STL. Kedua-dua kurikulum menekankan kemahiran dan pengetahuan dalam bidang keadilan dan abad ke 21: (i) undang-undang dan amalan transnasional, (ii) kecekapan silang budaya, dan (iii) tanggungjawab profesional peguam dalam konteks ini. Tiada sekolah undang-undang di mana-mana lebih baik melengkapkan graduan bagi sektor swasta, sektor awam, atau kerja undang-undang kepentingan awam di China, Amerika Syarikat, United Kingdom, atau negara-negara Komanwel Inggeris.

Program ini terdiri daripada sekurang-kurangnya tiga suku kajian sepenuh masa di kediaman dan tahun kedua untuk latihan, kajian berterusan, atau projek penyelidikan mengikut budi bicara pelajar. Walaupun ijazah diberikan pada akhir dua tahun, ada kemungkinan untuk kediaman selesai selepas satu.

140233_STLPics-ClasswithProfessorJinZining.jpg

Peluang Pendidikan Antarabangsa

Pengalaman STL secara intrinsik adalah multinasional dan lintas budaya, tanpa meninggalkan Kampus Sekolah Siswazah PKU yang indah di PKU. Pada masa yang sama, pelajar STL menikmati pelbagai peluang untuk belajar di luar negara di sekolah-sekolah undang-undang terkemuka di seluruh dunia dengan mana PKU dan STL menikmati hubungan pertukaran.

Pemimpin Global

Lulusan STL muncul dari pengajian selama bertahun-tahun sebagai pengacara yang dilengkapi secara unik untuk kepemimpinan dalam dunia yang saling berkaitan sekarang ini, dengan pengetahuan dan pemahaman mendalam mengenai undang-undang dan tradisi undang-undang Cina dan Barat dan dengan kemahiran praktikal yang diperlukan untuk kejayaan lintas budaya. Peking University School of Transnational Law (STL) adalah satu-satunya sekolah undang-undang di dunia yang menawarkan program dua darjah di mana pelajar menyelesaikan ijazah Juris Doctor (JD) model AS, di samping ijazah Juris Masters (JM) Cina. Pelajar mesti dwibahasa dalam bahasa Inggeris dan Mandarin untuk menyelesaikan program empat tahun ini dan lulus dengan lancar dalam sistem perundangan dua kuasa besar dunia, Amerika Syarikat dan China. STL juga menawarkan ijazah LLM yang menggabungkan undang-undang antarabangsa, undang-undang China, dan undang-undang western, dan memberi peluang kepada pelajar antarabangsa untuk belajar berdampingan dengan pelajar berpencapaian tertinggi di China yang akan terus menjadi rakan kongsi di firma undang-undang utama, elit politik, pemimpin di organisasi antarabangsa, dan eksekutif perniagaan. Kedua-dua kurikulum menekankan kemahiran dan pengetahuan peguam untuk abad ke-21: (i) undang-undang dan amalan transnasional, (ii) kecekapan silang budaya, dan (iii) tanggungjawab profesional peguam dalam konteks ini. Tidak ada sekolah undang-undang di mana pun yang lebih baik melengkapkan lulusan untuk sektor swasta, sektor awam, atau pekerjaan undang-undang kepentingan awam di China dan Amerika Syarikat, undang-undang umum dan undang-undang sivil, timur dan barat, semuanya dalam satu kurikulum.

FAIR UNDANG-UNDANG GLOBAL

Pesta Undang-Undang Global tahunan pertama akan memperkenalkan para peserta ke sekolah undang-undang luar biasa dari seluruh dunia. Daftar menggunakan borang ini untuk peluang belajar tentang memajukan kerjaya anda melalui pengajian antarabangsa, peluang biasiswa untuk pelajar antarabangsa, dan banyak lagi.

Tarikh:
Jumaat, 20 November 2020
Sabtu, 21 November 2020

Masa:
12: 00-14: 00 GMT (periksa zon waktu tempatan anda)

Sesi berlangsung pada beberapa tarikh untuk menampung jadual yang berbeza. Sekolah yang sama akan hadir pada kedua tarikh tersebut, dan akan memberikan persembahan yang sama pada kedua tarikh tersebut.

Sekolah Undang-undang yang mengambil bahagian:
Fakulti Undang-undang Universiti Aix Marseille (Perancis)
Sekolah Undang-undang Bucerius (Jerman)
Sekolah Undang-undang Deakin (Australia)
FGV Direito SP (Brazil)
Sekolah Undang-undang IE (Sepanyol)
Indiana University Maurer School of Law (Amerika Syarikat)
Jindal Global Law School (India)
Peking University School of Transnational Law (China)
Fakulti Undang-undang Universiti Stockholm (Sweden)
Fakulti Undang-undang Universiti Chile (Chile)
University of Iowa College of Law (Amerika Syarikat)
Fakulti Undang-undang Universiti Lausanne (Switzerland)

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai e-mel acara: [email protected] .

Ciri-ciri Kampus

Lokasi

STL terletak di bandar Selatan Shenzhen. Sebuah metropolis yang berkembang pesat dengan 12 juta orang, Shenzhen telah meningkat secara berterusan sejak ia ditubuhkan sebagai Zon Ekonomi Khas pertama China pada tahun 1979. Kini, Shenzhen bukan sahaja hab utama wilayah paling ramai penduduk China, Guangdong tetapi juga peneraju pasaran di seluruh China dan kawasan unik di mana sistem perundangan yang hebat di dunia bergabung dan mempengaruhi kelakuan rentas sempadan . Bandar ini merupakan lodestar untuk industri bioteknologi, logistik dan tenaga baharu, dan syarikat terkemuka seperti Huawei dan Tencent berpusat di sini. Di pentas dunia, Shenzhen juga telah membuat tandanya; pada tahun 2008, ia dinamakan sebagai Bandar Reka Bentuk UNESCO, dan pada tahun 2011, ia menjadi tuan rumah UniversiadeMusim Panas ke-26 .

Dari segi geografi dan ekonomi, Shenzhen juga terintegrasi rapat dengan Hong Kong, yang mana ia berkongsi sempadan. Pilihan pengangkutan awam yang meluas menghubungkan kedua-dua bandar dari pusat bandar, seseorang boleh melawat Hong Kong melalui bas, metro dan feri. Dengan gabungan KDNK lebih daripada $650 bilion, wilayah Shenzhen-Hong Kong ialah salah satu kawasan metropolitan terbesar di dunia.

Dengan lokasi geografinya yang unik, semangat inovatif dan prospek termaju, Shenzhen secara beransur-ansur menjadi sebuah bandar termaju yang menghubungkan dengan dunia.
https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3023330/beijing-unveils-detailed-reform-plan-make-shenzhen-model-city

  Kedudukan

  Universiti Peking

  Universiti Peking (“PKU”) ialah universiti tertua di China dan salah satu universiti penyelidikan yang paling terkenal dan berprestij di dunia. QS World University Rankings dan Times of Higher Education kedua-duanya meletakkan PKU sebagai universiti ke-23 paling terkenal dari segi akademik untuk 2021.

  Lokasi

  • Shenzhen

   Peking University School of Transnational Law, Room 410, 2199 Lishui Road, Peking University, University Town Xili, Nanshan District , 518055, Shenzhen

   Soalan