Keystone logo
President University

President University

President University

pengenalan

Mengenai Presiden Universiti

Di mana Pemimpin esok Come Together

Presiden Universiti merupakan institusi pendidikan tinggi di Indonesia yang ditubuhkan untuk menjadi pusat penyelidikan dan pembangunan di rantau ini dan untuk menetapkan penanda aras baru dalam pendidikan tinggi Indonesia. Secara khusus, universiti itu disediakan untuk mewujudkan sebuah institusi pengajian yang akan menyediakan pemimpin masa depan industri dan masyarakat dengan memberi mereka kemahiran dan pengalaman yang diperlukan untuk cemerlang selepas tamat pengajian.

Menurut pengasas Presiden Universiti, Encik Setyono Djuandi Darmono, Presiden Universiti dibina kerana dua sebab; untuk menjadi pusat penyelidikan dan pembangunan dan untuk menetapkan penanda aras baru dalam pendidikan tinggi Indonesia. Pengasas Presiden Universiti ditetapkan asas dan tanah kerja untuk memastikan bahawa Presiden Universiti akan berkembang menjadi sebuah institusi yang besar pengajian di mana pelajar dari semua bahagian dunia boleh menimba ilmu dan berkembang menjadi berguna, warganegara yang bertanggungjawab dan pemimpin masa depan.

Lokasi

Presiden University terletak di lokasi strategik di Taman Pendidikan Jababeka di Kota Jababeka, hanya 45-minit memandu ke barat Jakarta, Indonesia.

Ia dikelilingi oleh Industrial Estate Jababeka, salah satu daripada kawasan-kawasan perindustrian bersepadu yang terbesar di Asia Tenggara, rumah 1700 syarikat-syarikat multinasional dari 30 negara iaitu Amerika Syarikat, Kanada, Jerman, Perancis, UK, Belanda, China, Jepun, Korea, Taiwan, Singapura, Malaysia, Australia, dalam seperti Unilever, Samsung, Mattel, ICI Paint, Kraft, antara lain, yang boleh dimanfaatkan sebagai "makmal hidup" untuk pelajar dan ahli fakulti untuk membangunkan penyelesaian yang praktikal untuk syarikat-syarikat yang sebenar , dan juga bertindak sebagai kolam tanpa had peluang latihan amali / on-the-job untuk pelajar.

Sebagai sebuah universiti yang agak muda dengan kira-kira 4,500 jumlah badan pelajar pada masa ini, bukan sahaja kelas-kelas dijalankan dalam Bahasa Inggeris untuk memupuk perspektif global dan daya saing, tetapi Presiden Universiti juga dilengkapi dengan kurikulum bertaraf antarabangsa yang telah disediakan dan dibangunkan oleh dunia ahli akademik bertaraf. Ini adalah selaras dengan visi universiti untuk menjadi sebuah universiti bertaraf dunia yang menghasilkan pemimpin-pemimpin dalam bidang dan komuniti masing-masing

Visi

Untuk menjadi sebuah universiti bertaraf dunia yang menghasilkan pemimpin-pemimpin dalam bidang dan masyarakat mereka.

Misi

Untuk mendidik generasi akan datang melalui pemindahan kemahiran dan pengetahuan untuk membina watak dan kebijaksanaan.

Sejarah

Pelan konsep Presiden Universiti pertama kali digubal pada bulan September 1997 oleh Encik SD Darmono, Pengarah Presiden PT Jababeka Tbk. dan Prof. Donald W. Watts, yang merupakan Presiden Universiti Bond, Queensland dan Naib Canselor Universiti Curtin, Australia Barat. Matlamat Universiti cadangan mereka adalah untuk mewujudkan sebuah institusi pengajian yang akan menyediakan pemimpin masa depan industri dan masyarakat dengan memberi mereka kemahiran dan pengalaman yang diperlukan untuk cemerlang selepas tamat pengajian.

Universiti itu secara rasmi bermula pada tahun 2001, menawarkan Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan. Pada masa itu, institusi yang dipanggil Pusat Pengajian Kejuruteraan berpangkalan di Cikarang, Bekasi. Pada 16 April 2004, Kementerian Pelajaran diberikan status rasmi Presiden Universiti sebagai sebuah universiti yang lengkap.

Walaupun masih muda University, University Presiden (PresUniv) berkembang pada kadar yang besar setiap tahun. Kini terdapat sekitar 4,500 pelajar menghadiri Presiden Universiti dari Indonesia dan banyak negara lain. Presiden Universiti telah berkembang penawaran kursus dan kini menawarkan 32 jurusan yang berbeza dalam mata pelajaran yang terdiri daripada Industri kepada Perhubungan Awam.

Presiden University terletak di Taman Pendidikan Jababeka di Kota Jababeka, dikelilingi oleh Jababeka Industrial Estate dengan lebih daripada 1500 syarikat-syarikat nasional dan multinasional seperti Unilever, Mattel, Samsung, Mulia, ICI Paints, dan lain-lain adalah. Ia adalah lokasi juga membolehkan pelajar menggunakan kemudahan bertaraf dunia seperti Kelab Golf & Country Jababeka dan Presiden Kelab Eksekutif.

Perkongsian

Presiden Universiti telah membentuk perkongsian dengan yang terbaik Institusi Barat dan Timur pembelajaran. Oleh yang demikian:

 • KIIT University, India
 • Waseda University, Jepun, Biasiswa untuk mengambil Ijazah Sarjana dalam ICT
 • William Angliss Institute, Australia untuk program Hotel dan Pengurusan Pelancongan
 • Institut Teknologi Bandung (ITB), Indonesia untuk ICT
 • Microsoft Indonesia, Indosat, M2, dan Intel (Empowerment Pusat PKS)
 • Pacific International College, New Zealand
 • Deakin University, Australia
 • ULSA, Vietnam
 • Dong-A University, Korea Selatan, untuk program pertukaran pelajar
 • Silla University, Korea Selatan
 • London School of Commerce, England, untuk Program Sarjana

Lokasi

geopoint
 • President University Main Campus Jl. Ki Hajar Dewantara, Kota Jababeka Cikarang Baru, 17550, Bekasi

Soalan