Keystone logo
Southern University Law Center

Southern University Law Center

Southern University Law Center

pengenalan

Pada 16 Disember 1946, sebagai tanggapan atas tuntutan mahkamah oleh seorang penduduk Afrika-Amerika yang ingin menghadiri sekolah undang-undang di sebuah institusi negara, Dewan Pendidikan Negeri Louisiana mengambil "langkah positif untuk mendirikan Sekolah Hukum untuk Negro di Southern University ... untuk menjadi dalam operasi untuk sesi 1947-1948. "

Rancangan untuk sekolah undang-undang telah diluluskan oleh Mesyuarat Lembaga Pendidikan Negeri pada mesyuarat 10 Januari 1947. Pada 14 Jun 1947, Lembaga Pencairan Hutang Negara memperuntukkan $ 40,000 untuk operasi sekolah tersebut. Sekolah Undang-undang Universiti Selatan dibuka secara rasmi pada bulan September 1947 untuk menyediakan pendidikan undang-undang bagi pelajar Afrika Amerika.

Lulusan Southern University Law Center , bermula dengan peguam hak sivil legenda, pemimpin politik, dan pendidik Jesse N. Stone, Jr, Alvin Basile Jones, Leroy White, Ellyson Fredrick Dyson, dan Alex Louis Pitcher dari kelas 1950, telah tersebar di seluruh negeri dan negara sebagai peneraju dalam profesion undang-undang, mendapatkan hak yang sama untuk orang lain. Setakat ini, Pusat Undang-Undang mempunyai lebih daripada 2,500 graduan dan merupakan salah satu sekolah undang-undang yang paling pelbagai bangsa.

Lokasi

  • Baton Rouge

    Roosevelt Steptoe Drive, 70813, Baton Rouge

    Soalan