Keystone logo
© Stellenbosch University
Stellenbosch University

Stellenbosch University

Stellenbosch University

pengenalan

Bermula pada tahun 1918 di bandar bersejarah Stellenbosch yang dibarisi oak, Universiti Stellenbosch mempunyai empat fakulti (Seni, Sains, Pendidikan dan Pertanian), 503 pelajar, dan 40 kakitangan pensyarah. Sejak itu, Universiti Stellenbosch (SU) telah berkembang menjadi komuniti yang bertenaga dan kosmopolitan dengan lebih daripada 32,000 pelajar dan hampir 3,500 kakitangan akademik dan perkhidmatan sokongan yang tersebar di sepuluh fakulti dan lima kampus dengan pelbagai program ijazah untuk dipilih. Komuniti pelajar sarjana dan pascasiswazah kami merangkumi lebih 3,000 pelajar antarabangsa dari 100 negara.

Universiti adalah rumah kepada beberapa cendekiawan terbaik dan cemerlang negara. Berakar umbi di Afrika, jangkauan global Stellenbosch University (SU) menarik pelajar dari seluruh dunia. Pelajar dari lebih 100 negara, dari sejauh Korea Selatan, Switzerland, Australia, Gabon, dan Colombia, menjelajah kampus kami, menjadikan SU sebuah universiti antarabangsa yang benar-benar.

Semasa berada di Afrika Selatan, pelajar antarabangsa disokong oleh Stellenbosch University International. Pejabat ini menawarkan pelbagai perkhidmatan, daripada logistik kepada akademik dan sosial. Ditubuhkan pada tahun 1993, pejabat antarabangsa SU membuktikan komitmen lama institusi itu terhadap pengantarabangsaan.

Tumpuan kami adalah pada penyelidikan antara disiplin yang memberi manfaat kepada masyarakat pada skala nasional, benua dan global.

 • SU ialah rakan pengasas African Research Universities Alliance (ARUA) Alliance of 16 African Universities promotes & mengukuhkan penyelidikan di benua itu.
 • Menurut angka rasmi yang dikeluarkan oleh Jabatan Pendidikan Tinggi dan Latihan (DHET) pada 2022, kami adalah antara tiga universiti intensif penyelidikan teratas di Afrika Selatan, per kapita dan dari segi jumlah hasil penyelidikan.
 • SU mempunyai 7 pusat kecemerlangan Jabatan Sains dan Inovasi dan Yayasan Penyelidikan Kebangsaan (DSI-NRF).
 • 504 penyelidik dengan penarafan Yayasan Penyelidikan Kebangsaan (NRF). Ini termasuk 17 penyelidik bertaraf A,
 • 47 kerusi penyelidikan termasuk salah satu daripada bilangan kerusi kebangsaan (SARChI) tertinggi di negara ini.

Universiti Stellenbosch (SU) komited dengan teguh untuk mengejar pengetahuan, penyelidikan, dan inovasi, dalam perkhidmatan masyarakat. Kami menyediakan pusat pembelajaran dan pembangunan bertaraf dunia, yang relevan secara global, namun berakar umbi dalam peningkatan dan transformasi komuniti tempatan kami. Tindakan kami dipandu oleh nilai dan sifat utama, dan didayakan oleh kakitangan dan pelajar yang cemerlang, sistem pengendalian yang baik dan tujuan yang mendalam.

Sepuluh fakulti kami (Sains Pertanian, Seni dan Sains Sosial, Sains Ekonomi dan Pengurusan, Pendidikan, Kejuruteraan, Undang-undang, Perubatan dan Sains Kesihatan, Sains Ketenteraan, Sains dan Teologi) serta Sekolah Pengajian Iklim, Sekolah Sains Data dan Pemikiran Pengiraan dan Sekolah Perniagaan Stellenbosch terletak di lima kampus di wilayah Western Cape di Afrika Selatan.

Menurut angka rasmi Jabatan Pendidikan Tinggi dan Latihan (DHET) yang dikeluarkan pada 2022, SU adalah antara tiga universiti intensif penyelidikan teratas di Afrika Selatan, kedua-duanya per kapita dan dari segi jumlah hasil penyelidikan.

SU kini mempunyai sejumlah 20 penyelidik bertaraf A - jumlah tertinggi kami setakat ini - setelah menerima sembilan penarafan A baharu dalam pusingan penarafan 2021.

Kami menganjurkan 44 kerusi penyelidikan - 23 sebagai sebahagian daripada program DSI-NRF SARChI dan 21 kerusi yang diwakafkan atau dibiayai oleh industri. Pada tahun 2012, jumlah itu ialah 16. Pengerusi penyelidikan memberikan sumbangan yang sangat besar kepada hasil penyelidikan, impak dan pendapatan SU sebagai institusi intensif penyelidikan yang berkembang maju.

Bilangan felo pascadoktoral telah meningkat daripada 154 pada tahun 2012 kepada lebih daripada 340 felo penyelidikan pasca doktoral berdaftar yang berdaftar di SU pada tahun 2022.

Kecemerlangan Akademik, Penyelidikan dan Inovasi

Menurut angka rasmi Jabatan Pendidikan Tinggi dan Latihan (DHET) yang dikeluarkan pada 2022, SU adalah antara tiga universiti intensif penyelidikan teratas di Afrika Selatan, kedua-duanya per kapita dan dari segi jumlah hasil penyelidikan. SU kini mempunyai sejumlah 20 penyelidik bertaraf A - jumlah tertinggi kami setakat ini - setelah menerima sembilan penarafan A baharu dalam pusingan penarafan 2021. Kami menganjurkan 44 kerusi penyelidikan - 23 sebagai sebahagian daripada program DSI-NRF SARChI dan 21 kerusi yang diwakafkan atau dibiayai oleh industri.

Pada tahun 2012, jumlah itu ialah 16. Pengerusi penyelidikan memberi sumbangan yang sangat penting kepada hasil penyelidikan, impak dan pendapatan SU sebagai institusi intensif penyelidikan yang berkembang maju. Bilangan felo pascadoktoral telah meningkat daripada 154 pada tahun 2012 kepada lebih daripada 340 felo penyelidikan pasca doktoral berdaftar yang berdaftar di SU pada tahun 2022.

SU sedang mengukuhkan reputasinya sebagai institusi bertaraf dunia. Menurut Kedudukan Universiti Dunia Pendidikan Tinggi Times, SU ialah salah satu daripada 300 universiti terbaik di dunia, dan antara 20 terbaik di negara BRICS. Ia juga menampilkan antara institusi elit dunia dalam 10 daripada 36 mata pelajaran yang dipaparkan dalam QS World University Rankings mengikut Subjek untuk 2015. SU juga termasuk dalam Kedudukan CWTS Leiden 2014, yang mengukur prestasi saintifik 750 universiti utama di seluruh dunia.

Dengan 18 kerusi penyelidikan di bawah Inisiatif Kerusi Penyelidikan Afrika Selatan NRF (SARChi), Universiti dianggap sebagai peneraju dalam bidang penyelidikan dan pengurusan tuberkulosis bioperubatan, bioteknologi wain, sains haiwan dan biosains matematik. Satu lagi kerusi SARChi, dalam bidang biologi pencerobohan, dikongsi antara SU dan Universiti Venda. Ini merupakan satu daripada banyak perkongsian SU, tempatan dan antarabangsa. Sebagai rakan kongsi penyelidikan pilihan, SU juga mengambil bahagian dalam pelbagai rangkaian akademik antarabangsa.

Visi kami

Universiti Stellenbosch akan menjadi universiti intensif penyelidikan terkemuka di Afrika, diiktiraf di peringkat global sebagai cemerlang, inklusif dan inovatif, di mana kami memajukan pengetahuan dalam perkhidmatan masyarakat.

Misi kita

Universiti Stellenbosch ialah universiti intensif penyelidikan, di mana kami menarik pelajar cemerlang, menggaji kakitangan berbakat dan menyediakan persekitaran bertaraf dunia; tempat yang berkaitan dengan dunia, sambil memperkaya dan mengubah komuniti tempatan, benua dan global.

Ciri-ciri Kampus

Kampus utama di bandar universiti Stellenbosch yang indah di tengah-tengah Western Cape Winelands cukup menarik untuk pelajar. Stellenbosch terletak kira-kira 50 km dari Cape Town dan hanya 30 km dari Lapangan Terbang Antarabangsa Cape Town.

Lapan fakulti berada di kampus utama, dengan Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan terletak di kampus Tygerberg bersebelahan dengan hospital akademik Tygerberg, dan Fakulti Sains Ketenteraan - satu-satunya seumpamanya di Afrika Selatan dan satu daripada dua di Afrika - berpangkalan di Akademi Tentera Pasukan Pertahanan Afrika Selatan di Saldanha. Sekolah Perniagaan Stellenbosch dan program perniagaan dan perancangan pascasiswazah lain Fakulti Ekonomi dan Sains Pengurusan terletak di kampus Bellville Park.

Kampus SU kelima, di Worcester, dibuka secara rasmi pada tahun 2012 dengan pelancaran Sekolah Klinikal Luar Bandar Ukwanda Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan. Di sini, pelajar perubatan dan sains kesihatan yang berkaitan mempunyai peluang untuk melengkapkan latihan klinikal mereka di platform luar bandar. Ini adalah satu lagi contoh kerja perintis SU dalam bidang inovasi akademik.

Setiap tahun, kampus ini juga menempatkan kumpulan baru lepasan sekolah yang menyertai program penyambungan Sains dan Matematik Stellenbosch University (SciMathUS). Program ini menawarkan pelajar daripada komuniti yang kurang bernasib baik dari segi pendidikan peluang untuk mendapat akses kepada pendidikan tinggi.

  Kemasukan

  Sila biasakan diri anda dengan Dasar Kemasukan Stellenbosch University dan Terma dan Syarat kami untuk permohonan baharu.

  Apakah syarat akademik minimum untuk Pas NSC (Sijil Kanan Kebangsaan)?​

  Untuk mendapatkan pas NSC dalam tahun Gr12 anda, anda mesti mempunyai sekurang-kurangnya 7 mata pelajaran. Daripada 7 mata pelajaran ini, anda dikehendaki memiliki:

  • Dua (2) bahasa Afrika Selatan;
  • Matematik atau Literasi Matematik (1);
  • Tiga (3) mata pelajaran 20 kredit dan;
  • Orientasi Kehidupan (1).

  Tambahan pula, anda perlu lulus dengan sekurang-kurangnya:

  • 40% minimum untuk Bahasa Rumah anda;
  • 40% untuk dua mata pelajaran lain dan;
  • 30% untuk dua mata pelajaran lain yang satu daripadanya mestilah bahasa rasmi di peringkat Tambahan Pertama atau Bahasa Rumah dan;
  • 20% dalam mata pelajaran akhir

  *Orientasi Kehidupan tidak akan dianggap sebagai sebahagian daripada purata anda.

  Apakah keperluan akademik minimum untuk ijazah Sarjana Muda?

  • 30% untuk Bahasa Afrika Selatan Pembelajaran dan Pengajaran (Bahasa Inggeris atau Afrikaans), dan
  • Penarafan pencapaian 4 (50% - 59%) dalam empat mata pelajaran 20 kredit.

  Bagaimanakah kami mengira purata Sijil Kanan Kebangsaan anda?

  Kami menggunakan skor tertinggi dalam Bahasa Pembelajaran dan Pengajaran (Eng atau Afr) + (5 x keputusan terbaik dalam mata pelajaran 20 kredit tidak termasuk Orientasi Kehidupan, Matematik Lanjutan, Matematik 3 dan mana-mana mata pelajaran bukan NSC yang lain). Jumlahnya kemudiannya dibahagikan dengan 6.

  Bagaimanakah kita menilai kelayakan antarabangsa?

  • Kami menggunakan keputusan akhir sekolah daripada Kurikulum Antarabangsa (Cambridge International, International Baccalaureate, dll.), termasuk School of Tomorrow.
  • Klik di sini untuk keperluan minimum untuk kurikulum antarabangsa. (Peringkat A Cambridge, peringkat AS, peringkat GCSE/IGCSE/O; Diploma IB; Sekolah Amerika dan Abitur)
  • Juga, penuhi keperluan lanjut khusus untuk program pilihan anda seperti yang dinyatakan dalam garis besar program di bawah pelbagai Fakulti.

  Apakah syarat kemasukan asas untuk belajar di Stellenbosch University ?

  • Sijil berhenti sekolah Sijil Kanan Kebangsaan (NSC) atau Lembaga Peperiksaan Bebas (IEB) seperti yang diperakui oleh Umalusi untuk kemasukan ke pengajian ijazah sarjana muda.
  • Keperluan khusus fakulti

  Keperluan Visa

  Visa Belajar Sebelum Tiba

  Pelajar antarabangsa dikehendaki memiliki visa belajar yang sah untuk belajar di Stellenbosch University (SU).

  SU tidak dibenarkan mendaftarkan pelajar tanpa visa kediaman sementara yang sah.

  Sebagai sebahagian daripada permohonan visa anda, anda akan dikehendaki mengemukakan sijil perubatan sebagai tambahan kepada sebarang dokumen lain yang mungkin diperlukan (berunding dengan misi Afrika Selatan yang terdekat dengan anda). Anda juga perlu memberikan bukti pengiktirafan perlindungan perubatan di Afrika Selatan daripada pembekal yang berdaftar dengan Majlis Skim Perubatan Afrika Selatan dari segi Akta Skim Perubatan, 1998, seperti pada pautan berikut Majlis Skim Perubatan Afrika Selatan.

  Sila hubungi Suruhanjaya Tinggi Afrika Selatan yang terdekat untuk mengesahkan proses permohonan dan dokumen sokongan yang diperlukan untuk permohonan visa.

  Penting: Sila ambil perhatian bahawa ia boleh mengambil masa sehingga lapan (8) minggu untuk mendapatkan visa, tetapi keadaan mungkin berbeza dari satu negara ke negara. Mulakan permohonan visa anda dengan membiasakan diri anda dengan dokumentasi sokongan yang diperlukan yang mungkin memakan masa untuk mendapatkannya. Sila pastikan anda mengemukakan permohonan lengkap untuk visa anda.

  Maklumat ini berfungsi sebagai panduan sahaja. Keperluan untuk mendapatkan visa untuk Afrika Selatan adalah tertakluk kepada perubahan dan setiap permohonan dianggap sebagai kes individu. Sentiasa bertanya daripada Misi SA terdekat anda sebelum melancong ke Afrika Selatan.

  Pembaharuan Visa Belajar di Afrika Selatan

  Sila layari halaman web untuk maklumat berkaitan permit dan anda mesti memohon dalam talian. Sila log masuk ke laman web >Halaman utama > Jenis Visa> Kediaman Sementara/Kediaman Tetap kemudian tatal ke bawah untuk kategori permit yang berbeza dan keperluannya.

  Klik pada halaman Utama pada LENGKAPKAN BORANG DALAM TALIAN, untuk memohon dan sistem secara automatik akan membawa anda melalui keseluruhan proses permohonan dalam talian.

  • Buat ID E-mel dan kata laluan untuk dapat mengisi permohonan dalam talian.
  • Selepas anda mengisi borang dalam talian, anda akan diberikan pilihan berikut:
  • Pembayaran dalam talian melalui kad Debit/Kredit melalui portal dalam talian yang selamat
  • Pembayaran EFT melalui portal dalam talian selamat
  • Pra-pembayaran di Bank Standard dengan memuat turun dan melengkapkan resit bank yang dijana dalam talian dan mendepositkan wang tunai ke Bank Standard terdekat.
  • Selepas anda membuat pembayaran, anda boleh menempah tarikh temujanji untuk mengemukakan permohonan pembaharuan anda. Anda juga boleh membuat permohonan sijil pelepasan Polis anda di pejabat VFS.​

  Perlindungan perubatan

  Keperluan Perlindungan Perubatan untuk Pelajar Stellenbosch University

  • Jabatan Hal Ehwal Dalam Negeri (DHA) Afrika Selatan memerlukan bukti perlindungan perubatan yang berdaftar dengan Majlis SA untuk Skim Perubatan dari segi Akta Skim Perubatan, 1998 untuk tempoh visa belajar anda daripada skim berdaftar dari segi Akta Skim Perubatan .
  • Mana-mana pelajar yang mendaftar di Stellenbosch University dengan visa belajar mesti mempunyai perlindungan Perubatan Afrika Selatan dari permulaan visa pengajian sehingga 31 Disember tahun akademik pendaftaran tertentu.
  • Jika pelajar mendaftar semula untuk tahun akademik baharu, pembaharuan perlindungan perubatan mesti bermula pada 1 Januari hingga 31 Disember tahun akademik baharu.
  • Tiada pelajar sambung akan dibenarkan mendaftar tanpa perlindungan perubatan dari Jan dan sehingga Dis.
  • Pelajar dinasihatkan supaya membaca kandungan perlindungan perubatan dengan teliti untuk memastikan mereka mempunyai perlindungan yang mencukupi semasa berada di SA dan berurusan terus dengan pembekal.

  Terokai pilihan anda:

  Sila ambil perhatian bahawa Stellenbosch University tidak bergabung dengan mana-mana pembekal bantuan perubatan. Universiti menerima sebarang perlindungan perubatan, selagi ia berdaftar dengan Majlis SA untuk Skim Perubatan. Kebanyakan pelajar yang berdaftar di Stellenbosch University menggunakan pilihan berikut:

  • Kesihatan Momentum
  • CompCare Wellness

  Dokumen sokongan daripada SU International

  • Surat sokongan
  • Mohon surat penyambungan (proses pembaharuan visa untuk pelajar Sarjana Muda
  • Borang pembaharuan keahlian bantuan perubatan
  • Permintaan surat jemputan

  Testimoni Pelajar

  Kehidupan Kampus & Kemudahan

  Stellenbosch University boleh menampung kira-kira 6,500 pelajar di lebih kurang 31 kediaman universiti dan penginapan universiti lain di Kampus Stellenbosch. Lima kediaman di Kampus Tygerberg, di mana Fakulti Sains Kesihatan terletak, menempatkan 1,000 pelajar lagi. Kebanyakan Maties yang belajar di kedua-dua kampus ini (terdapat lebih daripada 30,000 pelajar keseluruhannya) menggunakan penginapan persendirian di Stellenbosch dan sekitarnya.

  Pelajar yang ditempatkan di mana-mana satu daripada kediaman ini adalah di bawah seliaan seorang Ketua Kediaman. Ketua Kediaman pula dibantu oleh jawatankuasa rumah. Di setiap kediaman juga ada mentor. Mentor ialah pelajar senior yang dilantik di kediaman dan Pertubuhan Pelajar Swasta (pelajar yang tinggal persendirian) untuk membantu pelajar baharu menyesuaikan diri dengan kehidupan universiti.

  Setiap pelajar baharu harus mempunyai akses kepada mentor. Mentor sudah memainkan peranan penting semasa tempoh sambutan dengan bantuan am mengenai pertanyaan kehidupan universiti dan sokongan psikososial. Melalui mentor, pelajar baharu berpeluang menyertai program Kesejahteraan Universiti, yang bertujuan untuk meningkatkan kesejahteraan pelajar sepanjang tahun.

  Kemudahan kediaman

  • Setiap bilik mempunyai titik rangkaian untuk menyambungkan komputer anda sendiri ke rangkaian Universiti, sumber maklumat elektronik, Internet dan alatan e-pembelajaran berasaskan web.
  • Kemudahan dobi
  • Kawasan "ruang tamu" biasa untuk bersosial, menonton TV atau hanya "melepak"
  • Semua kediaman wanita, dan beberapa kediaman lelaki, juga mempunyai ruang istirahat komunal dan/atau peribadi di mana pelawat boleh diterima dan dihiburkan.
  • Kebanyakan kediaman mempunyai halaman dan/atau taman yang indah untuk bermain dan bersantai.

  Lokasi

  • Stellenbosch

   Private Bag X1, Matieland, 7602, Stellenbosch

  Soalan