Keystone logo
Stellenbosch University LLM
Stellenbosch University

LLM

Stellenbosch, Afrika Selatan

Request duration

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Request earliest startdate

Request tuition fees

Di kampus

pengenalan

Program ini menawarkan pendidikan undang-undang di peringkat tertinggi dalam pelbagai bidang pengajian tertumpu kepentingan akademik dan praktikal. Tujuan program ini adalah untuk membolehkan graduan undang-undang membuat pengkhususan, mendapatkan pandangan yang lebih mendalam tentang bidang undang-undang terpilih, dan menjadi pengamal dan pemimpin pakar dalam bidang pilihan mereka.

Ijazah ini dianugerahkan apabila berjaya menyelesaikan empat modul yang diajar dan projek penyelidikan antara 15,000 dan 20,000 perkataan pada topik yang diluluskan.

Pelajar boleh sama ada mengikuti program umum atau program khusus (Penyelesaian Pertikaian Alternatif, Undang-undang Perdagangan Antarabangsa, Undang-undang Harta Intelek, atau Undang-undang Buruh).

Program ini memerlukan kehadiran kelas di Stellenbosch sepanjang tahun, dengan kelas biasanya dibentangkan sekali seminggu setiap modul pada waktu malam dari jam 18:00 hingga 20:00.

Semua modul diajar dalam bahasa Inggeris dan pelajar yang mendaftar dalam program ini mestilah mahir dalam bahasa Inggeris.

I. Program LLM di Stellenbosch

1.1 Universiti Stellenbosch menawarkan enam program LLM mengikut kerja kursus, iaitu:

LLM am mengikut kerja kursus;

  • LLM dalam Undang-undang Perdagangan Antarabangsa;
  • LLM dalam Undang-undang Harta Intelek;
  • LLM dalam Undang-undang Buruh;
  • LLM dalam Penyelesaian Pertikaian Alternatif;
  • LLM dalam Peraturan dan Polisi Perolehan Awam;

1.2 Kurikulum untuk LLM am mengikut kerja kursus tidak dianjurkan secara rasmi berdasarkan jabatan, dan tiada set seragam modul yang ditetapkan. Sebaliknya, pelajar dijemput untuk menyusun kurikulum daripada modul yang ditawarkan oleh Fakulti. Pemilihan mestilah memenuhi syarat ijazah formal dan tertakluk kepada kelulusan Lembaga Fakulti. Jadual waktu juga mengehadkan pilihan yang tersedia kepada pelajar. Ini tidak dapat dielakkan. Jadual waktu, sambil meninggalkan ruang untuk pilihan antara disiplin, membenarkan pengkhususan pelajar dengan pemilihan modul dalam bidang luas sama ada Undang-undang Persendirian, Mercantile atau Awam. Sebagai tambahan kepada modul, kertas penyelidikan mesti disiapkan. Untuk maklumat lanjut mengenai kertas penyelidikan lihat perenggan 18 di bawah.

1.3 LLM dalam Undang-undang Perdagangan Antarabangsa terdiri daripada modul berikut: Undang-undang Jualan Antarabangsa; Timbang Tara Komersial Antarabangsa; Undang-undang Pembangunan Mampan; Pembayaran dan Jaminan dalam Kontrak Antarabangsa; Pengangkutan Barang melalui Laut; Aspek Perundangan Perdagangan Dunia dan Serantau; dan Undang-undang Cukai Antarabangsa (semua modul daripada Jabatan Undang-undang Mercantile). Pelajar mesti melengkapkan 4 daripada 6 modul (2 modul setiap semester). Sebagai tambahan kepada modul, kertas penyelidikan mesti disiapkan. Untuk maklumat lanjut mengenai kertas penyelidikan lihat perenggan 18 di bawah

1.4 LLM dalam Undang-undang Harta Intelek terdiri daripada tiga modul wajib dan satu elektif (semua modul daripada Jabatan Undang-undang Dagangan). Modul wajib ialah Undang-undang Hak Cipta, Undang-undang Paten, dan Undang-undang Reka Bentuk Berdaftar, serta Undang-undang Tanda Dagangan. Pelajar mengambil sama ada Undang-undang Harta Intelek dalam Persekitaran Digital atau Undang-undang Persaingan sebagai pilihan mereka. Sebagai tambahan kepada modul, kertas penyelidikan mesti disiapkan. Untuk maklumat lanjut mengenai kertas penyelidikan lihat perenggan 18 di bawah.

1.5 LLM dalam Undang-undang Buruh terdiri daripada empat modul wajib, Hak Pekerjaan, Isu Terpilih dalam Undang-undang Buruh Antarabangsa dan Keselamatan Sosial, Kesaksamaan di Tempat Kerja dan Isu Terpilih Undang-undang Buruh Kolektif (semua modul daripada Jabatan Undang-undang Dagangan). Sebagai tambahan kepada modul, kertas penyelidikan mesti disiapkan. Untuk maklumat lanjut mengenai kertas penyelidikan lihat perenggan 18 di bawah.

1.6 LLM dalam Penyelesaian Pertikaian Alternatif terdiri daripada tiga modul wajib dan satu elektif. Modul wajib ialah Timbang Tara Komersial Antarabangsa, Pengantaraan, dan Teknik Penyelesaian Pertikaian Terpilih. Pelajar boleh memilih Undang-undang Jualan Antarabangsa atau Hak Pekerjaan, sebagai modul elektif mereka. Sebagai tambahan kepada modul, kertas penyelidikan mesti disiapkan. Untuk maklumat lanjut mengenai kertas penyelidikan lihat perenggan 18 di bawah.

1.7 LLM dalam Peraturan dan Dasar Perolehan Awam ialah ijazah LLM profesional dan terdiri daripada dua modul wajib dan dua elektif. LLM profesional disusun secara berbeza daripada program LLM di atas.

1.7 Kecuali LLM dalam Undang-undang Perdagangan Antarabangsa, Undang-undang Harta Intelek, Undang-undang Buruh, Penyelesaian Pertikaian Alternatif, dan Peraturan dan Dasar Perolehan Awam, di bawah peraturan universiti, sijil ijazah tidak akan menggambarkan mana-mana bidang pengkhususan yang dipilih.

1.8 LLM mengikut kerja kursus bukan kursus surat-menyurat. Kehadiran kelas di Stellenbosch diperlukan.

Kemasukan

Kurikulum

Mengenai Sekolah

Soalan