Keystone logo
University of Johannesburg LLM dalam Undang-undang Harta Intelek
University of Johannesburg

LLM dalam Undang-undang Harta Intelek

Johannesburg, Afrika Selatan

2 Weeks

Inggeris

Sepenuh masa

Request application deadline

Request earliest startdate

ZAR 40,802 / per year *

Di kampus

* Anggaran tuisyen setiap tahun | Anggaran penginapan: USD 2500 setahun

pengenalan

Jika anda ingin menjadi pemikir strategik di IP, lengkapkan LLM di UJ!

"Masa depan negara bergantung sedikit demi sedikit kepada kecekapan industri, dan kecekapan industri tidak bergantung kepada perlindungan harta intelek." Hakim Richard Posner dalam Rockwell Graphic Systems, Inc. v. DEV Industries , 925 F.2d 174 (Cir 7th 1991)

Bidang kekayaan intelektual (IP) mencapai luas, dan mungkin bidang hukum yang paling dinamis, karena ia selalu berubah. Apa hubungannya? Sifat IP lebih baik difahami melalui perbandingan dengan bentuk lain, nyata, bentuk harta. Satu contoh adalah harta tak alih, seperti sebidang tanah.

Contoh lain adalah perkara, seperti kenderaan, jam tangan, atau bola sepak. Dalam keadaan ini, seseorang mempunyai hak untuk objek itu sendiri. Dengan kata lain, hak anda akan dilanggar jika objek dimusnahkan. Kedudukan dengan IP adalah berbeza. Contohnya mungkin paten untuk sepasang teropong penglihatan malam. Hak harta intelektual paten tidak akan dilanggar jika teropong itu musnah. Alasannya adalah bahawa ia adalah ciptaan yang dilindungi dan bukan teropong. IP adalah, dengan sewajarnya, badan undang-undang yang mengawal penciptaan dan penggunaan harta tidak material, dan penguatkuasaan hak yang terhasil. Objek pelbagai hak IP biasanya termasuk paten, hak cipta, reka bentuk berdaftar, dan tanda niaga.

Kemasukan

Kurikulum

Peluang kerjaya

Mengenai Sekolah

Soalan