Keystone logo
© BIMM University
University of Law SQE

University of Law SQE

University of Law SQE

pengenalan

Penjelasan SQE

Dari September 2021, Peguamcara Peperiksaan Berkelayakan (SQE) akan ditempatkan secara bertahap untuk menjadi cara terpusat yang baru untuk memenuhi syarat sebagai pengacara di England dan Wales. Ini akhirnya akan menggantikan laluan untuk berlatih - Kursus Amalan Undang-Undang (LPC).

94% Bekerja

94% pelajar pascasiswazah dalam pekerjaan bekerja dalam Pekerjaan Berkemahiran 15 bulan selepas tamat pengajian (data Hasil Siswazah 2017/18).

Pilihan Kursus

Dengan pelbagai kursus SQE, lokasi dan pilihan belajar yang fleksibel, kami akan mempersiapkan anda untuk kerjaya anda sebagai pengacara, dan juga kejayaan peperiksaan SQE.

Lebih daripada SQE

Di samping sokongan kerjaya kami, anda akan bekerja di firma undang-undang maya kami, dengan tutor pakar kami, dan mengembangkan pengetahuan dan kemahiran di luar SQE.

154730_pexels-photo-3762800.jpeg

Laluan Anda untuk Menjadi Peguamcara

Anda boleh meneruskan laluan Kursus Amalan Undang-Undang (LPC) semasa jika, sebelum 1 September 2021, anda menyelesaikan, memulakan, menerima tawaran, atau membayar deposit yang tidak dapat dikembalikan untuk salah satu daripada yang berikut:

 • Diploma Lulusan Undang-Undang (GDL) / Peperiksaan Profesional Bersama
 • Undang-undang MA kami
 • Kursus Amalan Undang-Undang (LPC)
 • Tempoh latihan yang diiktiraf (juga dikenali sebagai kontrak latihan)

Untuk ijazah undang-undang yang memenuhi syarat (QLD) dan ijazah undang-undang yang mengecualikan (ELD), seperti LLB kami, anda mesti menyelesaikan, memulakan, menerima tawaran atau membayar deposit yang tidak dapat dikembalikan selewat-lewatnya pada 21 September 2021.

Dalam kebanyakan kes, untuk ijazah undang-undang yang layak (QLD), mengecualikan ijazah undang-undang (ELD) dan CPE, kursus yang berkaitan mesti bermula selewat-lewatnya pada atau sebelum 31 Disember 2021.

Sekiranya anda sudah memulakan ijazah undang-undang yang layak, Diploma Siswazah dalam Undang-Undang (GDL) atau kontrak latihan, terdapat pengaturan peralihan sehingga 31 Disember 2032 untuk memenuhi syarat sebagai peguam cara di bawah laluan semasa, selagi kursus masih ada.

Sebagai alternatif, kami telah mengembangkan pelbagai kursus baru yang akan mempersiapkan anda untuk kerjaya sebagai peguam cara, dan juga kejayaan SQE.

154732_pexels-photo-4344860.jpeg

Soalan Lazim

Kami faham bahawa anda mungkin tidak pasti mengenai bagaimana SQE boleh mempengaruhi anda. Jangan risau, kami di sini untuk memastikan anda mempunyai semua maklumat yang anda perlukan untuk membuat keputusan tepat mengenai masa depan anda.

Apa itu SQE?

SQE akan menjadi penilaian terpusat bagi sesiapa sahaja yang ingin memenuhi syarat sebagai peguam cara di England dan Wales. Ini akan menjadi sebahagian daripada laluan empat peringkat baru untuk menjadi peguam cara:

 • Ijazah (atau setaraf) dalam mana-mana subjek
 • Lulus penilaian SQE1 dan SQE2
 • Minimum dua tahun Pengalaman Kerja Berkelayakan (QWE)
 • Tunjukkan bahawa anda mempunyai watak dan kesesuaian yang memuaskan

Apa yang melibatkan SQE?

SQE telah dibahagikan kepada dua bahagian - SQE1 dan SQE2.

Di SQE1 anda akan diuji 'pengetahuan undang-undang yang berfungsi' yang menguji penerapan undang-undang anda berdasarkan senario berasaskan klien yang realistik dalam soalan pilihan ganda. Penilaian akan merangkumi mata pelajaran yang akan anda pelajari di peringkat undang-undang atau kursus penukaran, serta bidang latihan vokasional di peringkat 1 LPC. Akan ada dua kertas pilihan ganda panjang yang masing-masing terdiri daripada 180 soalan, yang merangkumi semua aspek silibus SQE1. Anda mesti lulus SQE1 sebelum layak menduduki penilaian SQE2.

Di SQE2 anda akan diuji kemahiran praktikal yang diperlukan untuk latihan, termasuk:

 • Temu ramah (dengan catatan kehadiran / analisis undang-undang bertulis)
 • Advokasi
 • Penyelidikan undang-undang
 • Penggubalan undang-undang
 • Penulisan undang-undang
 • Analisis kes dan perkara

Apakah Pengalaman Kerja Berkelayakan (QWE)?

Di bawah laluan baru, anda perlu melengkapkan Pengalaman Kerja Berkelayakan minimum dua tahun sebelum anda layak menjadi peguamcara.

Pengalaman Kerja yang Layak serupa dengan kontrak latihan dan dapat diselesaikan pada bila-bila masa semasa proses kelayakan (walaupun dijangkakan bahawa kebanyakan pelajar akan menyelesaikannya setelah SQE1).

Pengalaman Kerja yang Berkelayakan boleh diselesaikan dengan hingga empat majikan sah yang berbeza. Jenis pekerjaan yang memenuhi syarat sebagai Pengalaman Kerja Berkelayakan merangkumi penempatan semasa belajar untuk ijazah anda, masa yang dihabiskan sebagai paralegal atau bekerja di klinik undang-undang, serta bekerja selama dua tahun dengan satu firma guaman.

Semua Pengalaman Kerja yang Layak ditandatangani oleh majikan yang sah, yang mesti menjadi peguam cara, dan biasanya juga merupakan pegawai pematuhan.

Jika anda telah melengkapkan sebahagian daripada Pengalaman Kerja Kelayakan yang diperlukan, seperti melalui penempatan Pro Bono, firma guaman individu untuk memutuskan cara mereka menerima pengalaman kerja anda sebelum ini. Untuk mendapatkan Pengalaman Kerja Layak di firma guaman, anda mungkin perlu melengkapkan keseluruhan tempoh dua tahun Pengalaman Kerja Layak dengan mereka, jika itu yang mereka perlukan untuk berlatih di firma itu.

Adakah saya perlu melengkapkan kontrak latihan?

Tidak, jika anda melakukan SQE, anda tidak akan diminta untuk menyelesaikan kontrak latihan. Untuk memenuhi syarat dengan laluan SQE, anda perlu melengkapkan dua tahun Pengalaman Kerja Berkelayakan sebagai gantinya.

Berapakah kos penilaian SQE?

Sebagai tambahan kepada yuran pengajian, pelajar akan membayar yuran peperiksaan terus ke SRA. Jumlah kos untuk mengambil kedua-dua penilaian SQE adalah £ 3,980.

 • SQE1: £ 1,558 untuk dua peperiksaan, masing-masing terdiri daripada 180 soalan, menguji pengetahuan undang-undang yang berfungsi.
 • SQE2: £ 2,422 untuk tugas bertulis dan lisan, menguji pengetahuan dan kemahiran praktikal undang-undang, termasuk advokasi, temu ramah pelanggan (dengan catatan kehadiran / analisis undang-undang bertulis), penyelidikan undang-undang, penulisan undang-undang, penggubalan undang-undang, dan analisis kes dan perkara.

SRA belum mengesahkan kos untuk meletakkan semula SQE. Kemungkinan tempat duduk semula sama dengan percubaan pertama.

Sekiranya saya memulakan kursus bolehkah saya beralih ke SQE nanti?

Ya. Sekiranya anda memilih untuk mempelajari LPC dalam tempoh peralihan, anda akan dapat menduduki peperiksaan SQE pada masa akan datang jika anda mahu. Walaupun ini tidak mungkin diperlukan jika anda lulus LPC kerana anda boleh terus memenuhi syarat di laluan semasa.

Sekiranya anda telah memilih untuk mempelajari Undang-undang GDL atau MA, anda dapat memilih salah satu laluan setelah menyelesaikan program anda.

Adakah saya perlu melakukan SQE?

Sekiranya anda sudah belajar atau melatih anda boleh terus memenuhi syarat melalui laluan yang ada. Sebagai contoh:

Saya sudah memulakan ijazah undang-undang yang layak.

 • Laluan semasa: jika anda sedang belajar untuk LLB atau ijazah undang-undang kelayakan lain, atau anda merancang untuk memulakan pada September 2021, anda akan dapat meneruskan ke LPC, sama ada anda mempunyai kontrak latihan atau tidak. LPC kami akan berjalan sehingga sekurang-kurangnya 2026.
 • Laluan SQE: anda boleh melakukan Amalan Undang-Undang LLM baru (SQE1 & 2), yang bermula pada bulan Ogos 2021, atau anda boleh mengikuti kursus penyediaan SQE baru kami.

Saya mengambil ijazah bukan undang-undang dan saya akan lulus pada Musim Panas 2021.

 • Laluan semasa: jika anda merancang untuk memulakan kursus penukaran Undang-Undang GDL atau MA pada bulan September 2021, anda boleh terus ke LPC, yang akan berlangsung sekurang-kurangnya pada tahun 2026.
 • Laluan SQE: anda juga mempunyai pilihan kursus penukaran PGDL atau MA Law (SQE1) baru kami. Kedua-duanya akan memberi anda akses kepada Amalan Undang-Undang LLM baru (SQE1 & 2). Atau anda boleh mengikuti kursus penyediaan SQE baru kami.

Saya mengambil ijazah bukan undang-undang dan saya akan lulus pada Musim Panas 2022 atau lebih baru.

 • Anda akan layak di laluan SQE. Kami mengesyorkan agar anda melamar salah satu kursus penukaran undang-undang baru kami - PGDL atau MA Law (SQE1) atau MA Law (Conversion) - dan kemudian Praktik Undang-undang LLM baru (SQE1 & 2). Atau anda boleh mengikuti kursus penyediaan SQE baru kami.

Webinar: SQE atau LPC

Dalam webinar ini, anda akan mengetahui tentang pelbagai laluan yang ada untuk memenuhi syarat sebagai peguam cara dan bagaimana menentukan laluan mana yang terbaik untuk anda dan kerjaya anda.

Ini adalah transkrip webinar yang dirakam pada Oktober 2020.

Kursus SQE kami

Sama ada anda lulusan undang-undang atau bukan undang-undang, ingin belajar sepenuh masa, separuh masa, di kampus atau dalam talian, kami mempunyai kursus yang tepat untuk anda. Kami menawarkan pelbagai kursus SQE dari Master dengan SQE1 dan SQE2 termasuk, hingga kursus semakan pendek untuk membantu anda bersiap sedia untuk menghadapi peperiksaan SQE anda.

Sokongan SQE kami

Kami komited untuk kerjaya sah anda dan juga kejayaan SQE. Dari Perkhidmatan Pekerjaan dan Kerjaya yang memenangi anugerah kami, untuk membantu membiayai pengajian anda, kami akan menyokong anda setiap langkah.

154729_pexels-photo-3769021.jpeg

Lokasi

 • London

  Store Street,14, WC1E 7DE, London

  • London

   London, United Kingdom

   • Birmingham

    Birmingham, United Kingdom

    • Bristol

     Bristol, United Kingdom

     • Guildford

      Guildford, United Kingdom

      • Leeds

       Leeds, United Kingdom

       • Liverpool

        Liverpool, United Kingdom

        • Manchester

         Manchester, United Kingdom

         • Nottingham

          Nottingham, United Kingdom

          • Reading

           Reading, United Kingdom

           • Hong Kong

            Hong Kong, Hong Kong

            Soalan