Keystone logo
University of the South Pacific USP

University of the South Pacific USP

University of the South Pacific USP

pengenalan

University of the South Pacific (USP) adalah penyedia utama pendidikan tinggi di wilayah Pasifik dan pusat kecemerlangan antarabangsa untuk pengajaran, perundingan penyelidikan dan latihan mengenai semua aspek budaya Pasifik, persekitaran dan keperluan pembangunan sumber manusia.

Mengenai Universiti

USP - Pengenalan

Universiti Pasifik Selatan adalah institusi pengajian tinggi utama untuk wilayah Pasifik, yang ditempatkan secara unik di wilayah yang mempunyai kepelbagaian fizikal, sosial dan ekonomi yang luar biasa.

Ditubuhkan pada tahun 1968, USP adalah satu daripada hanya dua universiti seumpamanya di dunia. Ia dimiliki bersama oleh pemerintah dari 12 negara anggota: Kepulauan Cook, Fiji, Kiribati, Kepulauan Marshall, Nauru, Niue, Kepulauan Solomon, Tokelau, Tonga, Tuvalu, Vanuatu dan Samoa. Universiti ini mempunyai kampus di semua negara anggota. Kampus utama, Laucala, berada di Fiji. Kampus Alafua di Samoa adalah tempat Sekolah Pertanian dan Teknologi Makanan berada, dan Kampus Emalus di Vanuatu adalah lokasi untuk Sekolah Hukum.

Sekolah akademik, Institut dan Pusat di Universiti Pasifik Selatan disusun dalam tiga fakulti dan diketuai oleh Dekan.

Ini adalah Fakulti Sastera, Undang-undang dan Pendidikan; Fakulti Perniagaan dan Ekonomi; dan Fakulti Sains, Teknologi dan Alam Sekitar. Setiap fakulti terdiri daripada sebilangan sekolah yang menawarkan pelbagai program dan kursus akademik di peringkat sarjana dan pascasiswazah.

Universiti juga menawarkan program melalui pembelajaran jarak jauh dan fleksibel dalam pelbagai mod dan teknologi di 14 kampus USP.

Teknologi komunikasi canggih melalui USPNet digunakan untuk menjangkau pelajar pembelajaran jarak jauh dan fleksibel di seberang luas Lautan Pasifik.

Sifat multi-budaya kakitangan dan badan pelajar memberikan USP watak yang luar biasa. Ini adalah institusi berkualiti yang menghasilkan darjah yang setanding dengan yang dianugerahkan oleh universiti di Australia, New Zealand dan United Kingdom. Graduan dari USP terdapat di kedudukan eksekutif penting di seluruh sektor awam dan swasta di semua negara anggota dan di banyak negara di seluruh dunia.

Universiti telah menetapkan standard kualiti yang tinggi dalam penyelidikannya. Komitmen penyelidikan utama merangkumi pengurusan perniagaan, pendidikan guru, kajian Pasifik, kajian kelautan, pertanian, sains dan teknologi.

Wilayah Universiti

Wilayah Universiti Pasifik Selatan tersebar di 33 juta kilometer persegi lautan, kawasan yang lebih dari tiga kali ukuran Eropah. Sebaliknya, jumlah keseluruhan tanah kira-kira sama dengan kawasan Denmark. Populasi berbeza dari Tokelau dengan 1600 orang hingga Fiji dengan lebih daripada 800,000. Jumlah penduduk sekitar 1.3 juta.

Laluan penerbangan syarikat penerbangan antarabangsa antara Australia, Jepun, Korea, New Zealand dan Amerika Syarikat menghubungkan sebilangan negara pulau. Terdapat juga syarikat penerbangan yang melayani wilayah ini. Di dalam negara, pengiriman antar pulau digunakan untuk mencapai pulau-pulau kecil tanpa perkhidmatan udara.

Kerana kedudukan dan kemudahannya yang strategik, USP menarik para cendekiawan dan staf terkemuka dari seluruh dunia.

Pentadbiran Universiti

USP ditadbir oleh Majlisnya sendiri, yang merangkumi wakil pemerintah negara anggota, staf akademik, pelajar, pemimpin masyarakat dan perniagaan, Sekretariat Forum Kepulauan Pasifik, Sekretariat Komuniti Pasifik, Majlis Pendidikan Amerika, Majlis Privy, Australia dan New Zealand.

Senat adalah pihak berkuasa akademik Universiti, yang bertanggungjawab untuk perkara-perkara seperti pengajaran dan penyelidikan.

Majlis dan Senat dilayan oleh jawatankuasa yang bekerja di bidang seperti Kewangan, Pengurusan Sumber Manusia dan Perancangan Akademik. Jawatankuasa lain menguruskan projek khas dan kerja harian Universiti.

Ketua upacara Universiti adalah Canselor. Canselor USP telah diambil dari pemimpin kerajaan anggota Universiti dan termasuk Perdana Menteri, Presiden dan Ketua Negara. Pro-Canselor adalah Ketua Majlis dan ketua eksekutif Universiti adalah Naib Canselor. Naib Canselor dibantu oleh dua Timbalan Naib Canselor dan dua Pro-Naib Canselor.

Pasukan Pengurusan Kanan bertanggungjawab untuk kesejahteraan komuniti Universiti. Pengarah Eksekutif Kewangan mementingkan kawalan kewangan Universiti. Pengarah Eksekutif Sumber Manusia mengurus sumber manusia Universiti. Secara keseluruhan, USP menggunakan lebih daripada 1,500 kakitangan.

Visi, Misi dan Nilai USP

Visi kami

Mencapai kecemerlangan dan inovasi untuk pembangunan lestari Negara-negara Pulau Pasifik

Misi kita

 • Untuk menyediakan orang Pasifik dengan pelbagai kelayakan pengajian tinggi yang sangat baik dan relevan;
 • Untuk memberikan faedah penyelidikan lanjutan dan aplikasinya; </li>
 • Untuk menyediakan komuniti dan negara-negara di wilayah Pasifik dengan penyelesaian yang relevan, menjimatkan kos dan berkelanjutan, termasuk keusahawanan, untuk menghadapi cabaran utama mereka; dan
 • Menjadi teladan pendidikan tinggi bagi Kepulauan Pasifik dalam kualiti, pemerintahan, penerapan teknologi dan kolaborasi dengan institusi pengajian tinggi nasional.

Nilai kami

 • Komitmen dan kesetiaan staf dan pelajar kepada institusi dan wilayah;
 • Standard tadbir urus, kepemimpinan, kebebasan akademik, integriti dan ketelusan yang tertinggi;
 • Standard kreativiti, inovasi, kerja berpasukan dan fleksibiliti tertinggi dalam mencapai kecemerlangan;
 • Pelaburan dalam kakitangan, penghargaan kakitangan yang cemerlang, dan pemerkasaan semua pasukan USP;
 • Menghormati keunikan dan kepelbagaian dalam warisan Pasifik kita dan pengembangan, pemeliharaan dan penyebarannya;
 • Komitmen terhadap kerjasama dan integrasi serantau;
 • Persekitaran pembelajaran dan kehidupan yang positif dan inklusif untuk kecemerlangan pelajar;
 • Sokongan untuk pelajar yang fleksibel di semua lokasi untuk kejayaan dalam pekerjaan, kehidupan dan kewarganegaraan;
 • Perlindungan dan pemeliharaan alam sekitar;
 • Hubungan yang kuat untuk memandu hubungan dengan pemerintah negara, masyarakat Pasifik, dan rakan pembangunan;
 • Kerendahan hati dalam prestasi, belajar dari orang lain, menghargai kepercayaan yang diberikan, dan menghormati pengetahuan, konteks dan aspirasi Pasifik.

Pada akhirnya, kedua-dua Visi dan Misi Pelan Strategik ini akan direalisasikan melalui sumbangan dan sifat graduan dan kakitangan USP. Ini adalah pendorong utama Pelan Strategik.

Lokasi

 • Suva

  The University of the South Pacific , , Suva

Soalan