Keystone logo
University of Wroclaw

University of Wroclaw

University of Wroclaw

pengenalan

Universiti Wrocław mempunyai sejarah yang kaya lebih dari tiga abad. Diasaskan oleh Leopold I Habsburg universiti ini berkembang dari sekolah sederhana yang dikendalikan oleh Jesuit menjadi salah satu institusi akademik terbesar di Poland. Pada awal abad ke-19, universiti ini mempunyai lima Fakulti: falsafah, teologi Katolik, teologi evangelis, undang-undang, dan perubatan. Kemudiannya dikembangkan oleh banyak bahagian, makmal, dan muzium semula jadi, yang ada hingga hari ini.

Selepas Perang Dunia Kedua, sekumpulan profesor Poland, yang dahulunya dari Lvov, mula mengajar dan menjalankan aktiviti penyelidikan di University of Wrocław. Pada mulanya, mereka mencipta Fakulti undang-undang dan pentadbiran, seni, sains semula jadi, pertanian, veterinar, perubatan, matematik, fizik, dan kimia. Sebahagian daripada Fakulti ini tidak lama lagi berubah menjadi universiti lain.

Sejak awal abad ke-20, Universiti Wrocław menghasilkan 11 pemenang Hadiah Nobel, seperti Theodor Mommsen, Philipp Lenard, Eduard Buchner, Paul Ehrlich, Fritz Haber, Friedrich Bergius, Erwin Schrödinger, Otto Stern dan Max Born.

Hari ini, tumpuan pertama dan utama Universiti Wroclaw adalah penyelidikan saintifik. Para ulama kami mempunyai banyak hubungan dengan rakan-rakan penyelidik mereka dari institusi pengajian tinggi lain di Poland dan di seluruh dunia. Kejayaan penyelidik kami baru-baru ini diiktiraf oleh pihak berkuasa Poland, yang meningkatkan pembiayaan untuk kedua-dua peralatan dan penyelidikan di Universiti kami dengan 80% berbanding tahun sebelumnya.

Seperti kebanyakan negara, di Poland sistem penilaian kualiti nasional adalah sebahagian daripada strategi nasional untuk meningkatkan kualiti pendidikan. Setiap empat tahun Kementerian Pendidikan menilai fakulti semua universiti di Poland. Tahun lepas 9 daripada 10 Fakulti kami telah layak dalam kategori tertinggi dan satu adalah yang kedua tertinggi.

Inkubator Keusahawanan Akademik adalah unit baru University of Wrocław yang dirancang untuk membantu pelajar dalam memulakan perniagaan mereka sendiri dengan memberikan nasihat keusahawanan percuma, mengatur persidangan, seminar, mensubsidi pelaburan terpilih, dan menawarkan ruang pejabat. Inkubator Keusahawanan Akademik bekerjasama dengan Taman Teknologi Wrocław, pusat teknologi dengan makmal, ruang pejabat, pusat persidangan, dan peralatan multimedia moden. Objektif Taman Teknologi adalah untuk mewujudkan keadaan untuk penggunaan potensi saintifik dan perindustrian Wrocław dan rantau ini dan untuk merangsang industri teknologi maju. University of Wrocław bangga menjadi salah satu pemegang sahamnya.

Perangkaan

Hari ini Universiti Wrocław ialah universiti terbesar di rantau ini dan mengajar lebih 26,000 pelajar dan sekitar 1300 pelajar kedoktoran di 10 Fakulti. 9000 pelajar lulus dari Universiti setiap tahun.

    Lokasi

    • Wrocław

      University Of Wroclaw Pl. Uniwersytecki 1

      Soalan